01 Ağustos 2024 05:12

Rezerv alan yıkımla geliyor: Sağlam binanın elektriğini kestiler

Hatay'da rezerv alan ilan edilen bölgelerde sağlam binalar yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Fatma Balsever'in oturduğu sağlam bina rezerv alan içinde bulunduğu için elektriği ve suyu kesildi.

Hatay'da sağlam olmasına rağmen rezerv alan kapsamında kaldığı için yıkılmak istenen bina | Fotoğraf: Binada oturan yurttaşlar

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Antakya’nın Esenlik Mahallesi’nde bulunan ve rezerv alan ilan edilen bölgenin içinde yer alan sağlam bina, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bilirkişinin sağlam raporu vermesine rağmen binada yaşayanlar, elektrik ve sularının kesilmesi nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. Binada yaşlı, engelli ve bebeğin olduğunu söyleyen bina sakinleri, hukuki süreç devam ederken elektrik, su ve doğal gazlarının kesilmesine tepkili.

Kentsel Dönüşüm Kanunu’nda rezerv alan tanımının değiştirilmesi, depremin yıkıma uğrattığı Hatay’da büyük mağduriyete neden oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının onayıyla Antakya ve Defne ilçelerinde birçok mahalle rezerv yapı alanı ilan edildi. Rezerv alanı nedeniyle birçok yurttaş mağdur olmaya devam ediyor. Onlardan biri de Esenlik Mahallesi’nde Fatma Balsever’inde yaşadığı 4 katlı bina.

BİNADA HASAR YOK!

Bu bina da rezerv alanı içinde yer alıyor ve yıkılma tehlikesi altında. Ancak binada yaşayanlar, yapılan incelemelerde binanın hasarsız olduğunun tespit edilmesine rağmen elektrik ve su kesintileriyle mağdur edildiklerini belirtiyor. Hatay 1. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından hazırlatılan bilirkişi kurulu raporunda ise binanın hasar durumuna ulaşılamadığına dair bilgi yer alıyor.

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Bina sakini Fatma Balsever, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdiği ‘az hasarlı’ raporuna göre evimizde tadilat yaptırabileceğimiz söylendi. Bunun üzerine bir milyon lira harcayarak evimizi onardık. Daha sonra mahkeme süreci başladı ve bilirkişi, binanın hasarsız ve oturulabilir olduğuna dair rapor verdi. Ancak henüz mahkeme devam ederken Toroslar EDAŞ ekipleri geçen hafta çarşamba günü hiçbir tebligat göndermeden polis zoruyla gelip elektrik saatlerini söktü. Elektriğimiz, suyumuz ve doğal gazımız kesildi.”

"YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"

Balsever, durumun hukuksuz olduğunu belirterek sözlerine devam etti: “Toroslar EDAŞ’a dilekçelerimizi verdik, durumu kabul ettiler. Sosyal medyada sesimizi duyurmaya çalıştık ve iki günlük geçici elektrik sağlandı ancak daha sonra yine kesildi. Şu an binada 8 kişi yaşıyoruz; yaşlı, engelli ve bebekler de var. Etrafımızdaki binalara elektrik ve su sağlanırken, bizimkisi kesildi. Yetkililerden bu durumu açıklamalarını bekliyoruz. Mahkememiz devam ederken böyle bir uygulama yapılması hukuksuzluktur.”

"BAŞKA BİR YERE GİTMEK İSTEMİYORUZ"

Fatma Balsever, evlerinin korunmasını istediklerini belirterek “Yaşadığımız mağduriyetin giderilmesi için elektriğimizin, suyumuzun ve doğal gazımızın bağlanmasını talep ediyoruz. Başka bir yere gitmek istemiyoruz çünkü mevcut kiralar çok yüksek ve hasarsız ev bulmak imkansız” dedi. Balsever, hukuki sürecin devam ettiğini ve yetkililerden destek beklediklerini belirterek sözlerini tamamladı.

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Sezgin Tanrıkulu, Demirtaş ve Mızraklı’yı ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Yolbulan işçilerine selam olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa