31 Temmuz 2024 17:22

Kürtçe yazılar bakanlık talimatıyla siliniyormuş

DEM Parti yönetimindeki belediyelerin yaya yollarındaki “pêşî peya/önce yaya” ve “hêdî/yavaş” trafik uyarılarının İçişleri Bakanlığı talimatıyla silindiği ortaya çıktı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kürt illerinde yaya yollarındaki “pêşî peya/önce yaya” ve “hêdî/yavaş” trafik uyarıları hedefte. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki belediyelerin kayyum döneminde silinen yazıları yeniden yazması sonrası valilikler yazıları silmeye başladı. 

Van’da, 16 yaşındaki bir çocuğun polis ve avukata danışarak Kürtçe yazıyı tahrip edip üzerine “Türkiye Türk’tür, Türk kalacak” yazması sonrası valilikler de harekete geçti. Diyarbakır, Mardin'in Dargeçit ve Nusaybin ilçeleri ile Batman’ın ardından Van’da da Kürtçe uyarı yazıları silindi. 

Yazıların İçişleri Bakanlığı talimatıyla silindiği ortaya çıktı. Van Valiliği tarafından Büyükşehir Belediyesine gönderilen yazıda, İçişleri Bakanlığının 26 Temmuz’da valiliklere gönderdiği yazıya işaret edildi. Bakanlık yazısındaki Karayolları Genel Müdürlüğü yasaları hatırlatılarak, yazıların silinmesi istendi. Belediye, yazıların silinmeyeceği yönünde bildirimde bulundu. 

TÜRKÇE DE SİLİNDİ 

Van Valiliği talimatıyla Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler, Kürtçe uyarı yazılarının silinmesine karar verdi. Karayolları ekipleri, “pêşî peya” uyarı yazısının üzerini sarı boyayla kapattı. Ekipler, Kürtçenin yanı sıra yazının Türkçesinin üzerini de boyayla kapattı.

BATMAN’DA HALK SİLİNEN YAZILARI YENİDEN YAZDI 

Öte yandan İçişleri Bakanlığının valiliklere gönderdiği talimatla silinmeye başlanan Kürtçe “pêşî peya/önce yaya” ve “hêdî/yavaş” yazısı Batman’da halk tarafından tekrar yazıldı.

Batman Belediyesinin yaya geçitlerinde olası kazaları önleme amacıyla yazdığı uyarı yazıları, dün polis eşliğinde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından silindi. Silinen yazılar sabah saatlerinde belediye tarafından tekrar yazıldı.

Ancak Kürtçe uyarı ardından yine silindi. Karayolları Müdürlüğü ekipleri, polis eşliğinde belediye önünde bulunan Kürtçe trafik uyarı yazısını alelacele silerek olay yerinden ayrıldı.

Bunun üzerine Belediye Eş Başkanı Gülistan Sönük, DEM Parti Batman Milletvekilli Zeynep Oduncu, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda yurttaş belediye önüne, yazının silindiği yere geçti. Yurttaşlar, koro halinde “Zimanê Kurdi” şarkısını seslendirerek, sık sık “Zimanê me rûmeta me ye (Dilimiz onurumuzdur)” sloganını attı. Yurttaşlar, polisin sildiği Kürtçe trafik uyarı yazısını şarkı ve sloganlar eşliğinde yeniden yazdı. 

VALİLİK DUVARINA KÜRTÇE YAZILAMA 

Uyarı yazılarının silinmesine bir tepki de DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu’dan geldi. Oduncu, Kürtçe uyarı yazılarının silinmesi talimatını veren Batman Valiliğinin duvarına Kürtçe yazılama yaptı. Oduncu, Valilik duvarına “pêşî Kurdî, pêşi ziman (önce Kürtçe, önce dil)” yazdı.

Yazılamanın ardından Kürtçe açıklama yapan Oduncu, “Bu saldırı ve engellemelere karşı bir kez daha söylüyoruz; dilimiz Kürtçedir, kültürümüz Kürt kültürüdür. Her koşulda dilimize ve kültürümüze sahip çıkacağız. Dilimizi ve kültürümüzü yok edemezsiniz” dedi.

KOÇYİĞİT: KÜRT DÜŞMANLIĞINIZ ASFALTA KADAR DÜŞTÜ

DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de Mecliste düzenlediği basın toplantısında, yaşananları değerlendirdi. “Pêşî peya” yazılı dövizle konuşan Koçyiğit, “Bugün 12 Eylül darbe dönemini aratmayacak bir konseptle Kürt kültürüne, diline, varlığına yönelik her gün yeni bir saldırı dalgası gerçekleşiyor” dedi. Koçyiğit şöyle devam etti:

“80’lerde, ‘90’larda Kürtçe yasaktı, Kürtçe kasetleri toprağa gömen bir Türkiye gerçeği vardı. Bugün de Kürt olmak yasak, halay çekmek yasak. AKP iktidara geldiği günden beri Kürt diline ve kültürüne karşı ayrımcı, ötekileştirici yaklaşımını her alanda gerçekleştirmektedir. Emniyet bünyesinde bir ‘Halay yakalama timi’ kuruldu. Kürtlerin özel alanlarına, düğünlerine girerek, oradan paylaşılan sosyal medya görüntüleri taranarak, Kürtlere yönelik yeni bir saldırı dalgasının startı verilmiş oldu. Kadınları katledenlerin ellerini kollarını sallayarak gezdiği bu ülkede çetecilerin, mafyaların, yolsuzluk yapanların özgür bir şekilde dolaştığı bu ülkede halay çektiği için Kürtler gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor.”

Konuşmasının devamında iktidarın zihniyetinin ‘90’lardan kalma olduğunu söyleyen Koçyiğit şunları dile getirdi:

“90’larda yaptıklarını aratmayacak pratikleri bugün çok daha derin bir şekilde devam ettiriyorlar. Bugün de Kürtçe halaylar yasak, bugün de Kürt olmak yasaklı hale getirilmeye çalışılıyor. TRT’de Kürtçe kanal açtığı için övünen bir AKP iktidarı, ‘Kürtçe siyaset yapılmasını kolaylaştırdık’ diyen bir AKP iktidarı, ‘Artık cezaevlerinde Kürtçe serbest’ diyen bir AKP iktidarı ki bunların hepsinin gerçek olmadığını biliyoruz. Düşmanlığınız asfalta kadar düşmüş durumda, yakında o asfaltları da sökerseniz hiç şaşırmayız.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TBMM Başkanı, Mahmut Abbas için Meclis’i 15 Ağustos'ta olağanüstü toplantıya çağırdı

SONRAKİ HABER

İnsan hakları savunucularından İran’a tepki: İdam cezalarını kaldırın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa