01 Ağustos 2024 07:16

Evrensel'in manşeti | Sözde kaldı

Ağustos ayına girilirken iktidar, konfederasyonların ücret zammı ve vergide adalet talebini karşılamadı. Talepler “Sözde kalmasın” diyen işçiler, tepkili: “Harekete geçmek için neyi bekliyorsunuz!”

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel 

Paylaş

Ağustos ayına girilirken iktidar, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in 9 Temmuz’da açıkladığı, ücret zammından vergide adalete kadar 10 maddelik talepten birini bile karşılamadı. Talepler açıklandığında “Sözde kalmasın” diyen işçiler, konfederasyonlara tepkili: “Harekete geçmek için neyi bekliyorsunuz!”

ASGARİ ÜCRETE ZAM YOK, TÜİK’E DEVAM

Enflasyonu düşürmek için işçilerden fedakarlık beklenemez” diyen konfederasyonlar, ücret ve maaşların gerçek enflasyona göre artırılması ve ortalama ücret haline gelen asgari ücrete zam yapılmasını talep etti. Bu talep “OVP’den geri adım yok. Zaten asgari ücret yüksek. Zam yaparsak enflasyon azar” diye reddedildi, “TÜİK rakamlarına göre ücret ve maaş artışına devam” denildi.

VERGİ YÜKÜ YİNE EMEKÇİNİN SIRTINDA

Konfederasyonların “Çalışanlar üzerindeki doğrudan ve dolaylı vergi yükü azaltılmalı” açıklamasından sonra vergi paketi Meclise getirildi. Paket Meclisteyken ülke gelirinin büyük kısmına el koyan patronların hiç vergi ödemediği ortaya çıktı. Patronların vergi cennetine dokunulmadı, emekçileri ezen vergi yükü azaltılmadı. Ülke günlerdir bu gelişmeleri konuşurken, konfederasyonlardan açıklama bile yapılmadı.

EMEKLİYE SADAKA ZAMMI GELDİ GEÇTİ

En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çekilmesi talebi Erdoğan tarafından “Sırtlarında küfe yok” azarıyla karşılandı. Milyonlarca emekliye 2 bin 500 liralık sadaka artışıyla 12 bin 500 liralık maaş reva görüldü. İktidar emeklilere verilecek toplam 33 milyar liralık ödeme için “Büyük yük” dedi. OVP ile faize 1 trilyon 200 milyar liranın üzerinde kaynak ayrılırken, tepki için harekete geçen olmadı.

SENDİKAYA ÜYE OLAN KAPI ÖNÜNE KONDU

“Sendikalaşan işçilerin işten atılması engellenmeli” talebi açıklandıktan sonra ise adeta sendika kıyımı yaşandı. Son bir ayda Tekgıda-İş’e üye olan 135 Polonez işçisi, TEKSİF’e üye olan 60 Hugo Boss işçisi kapının önüne koyuldu. Öz Gıda-İş üyesi Lezita ve Birleşik Metal-İş üyesi Mersen işçilerinin de sendika hakları için başlattıkları direnişler sürerken, örgütlenme hakkı için bir adım bile atılmadı.

BİZ İŞÇİLER BİR ŞEYLER YAPMALIYIZ

Konfederasyonlara bağlı sendikaların üyesi işçiler, taleplerin arkasında durulmamasına tepki gösterdi:

Hak-İş/Öz Sağlık-İş üyesi kamu işçisi: İş yerinde konusu bile olmadı. Sendikaların sessiz kalması taraf olduklarını gösteriyor. Bu sendikal anlayışla bir arpa boyu yol alamayız.

Türk-İş/Petrol-İş üyesi işçi: Sözleşme süreçlerinde bile işçiye baskı yapan bir sendikacılık anlayışı hakim. Bu yüzden biz işçiler olarak bir şey yapmalıyız.

DİSK/Birleşik-Metal-İş üyesi işçi: Sözde kalmasın dedik, sözde kaldılar. Sendikaların ücret zammı diye bir talebi yok. TİS süreci patronla karşı karşıya gelmek istemiyorlar.

MAHSULÜ TARLADA KALAN KINIKLI ÜRETİCİ İSYAN ETTİ

İzmir’in Kınık ilçesinde domates, biber, pamuk ve mısır üreticileri ürünlerini satamadıkları için eylemde.

Tüccarların domatesin kilosuna 1 lira 90 kuruş fiyat verdiğini, ödemesini ise 3-4 ay sonraya atmak istediğini dile getiren üreticiler, alıcı bulamadıklarını belirtti.  

BİZ VERGİYLE EZİLİYORUZ, SARAY ŞATAFAT İÇİNDE

Bursa Görükle’de kurulan pazarda yurttaşlarla konuştuk. Yurttaşlar, iktidarın sıktığı ‘kemer’ ile eziliyor. Düşen ücretleri bir yandan enflasyon, diğer yandan vergiler eritiyor. Yurttaşlar şirketlerden vergi almayan iktidara tepki gösterirken, kendilerinin vergi yükü altında ezildiğini söylüyor.

Yolumuz bir gıda işçisi ile kesişiyor. Pazara gelmiş ama neredeyse eli boş dönüyor. “Geçinebiliyor muşunuz?​” diye sorduğumuzda, “Kendi eksenimizde dönüyoruz, daha işleri yörüngeye oturtamadık” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Severance’ın maliyeti 200 milyon dolar

SONRAKİ HABER

Malatya'da 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa