01 Ağustos 2024 12:39

CHP Milletvekili Ayhan Barut: “Usta öğreticiler insanca yaşam istiyor”

CHP Milletvekili Halk Eğitim Merkezlerinde çalışan usta öğreticilerin sorunlarını Meclis’e taşıdı. Barut, “İnsanca yaşam isteyen usta öreticilerin dramına çözüm üretin” dedi.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut

Fotoğraf: Ayhan Barut

Paylaş

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde kısmi zamanlı çalışan on binlerce ücretli usta öğreticinin sorunlarına dikkat çekti. Barut, çözüm bulunması amacıyla Meclis'e soru önergesi sundu. Barut, asgari ücretin altında gelirle yaşamak zorunda kalan, kesilen SGK primleri nedeniyle emekli olamayan, kadro ve statü hakkı talep eden usta öğreticilerin dramını vurgulayarak, "İnsanca yaşam isteyen usta öğreticilerin dramını seyretmeyin, çözüm üretin" dedi.

USTA ÖĞRETİCİLER SORUNLARA BOĞUŞUYOR

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Ayhan Barut, "Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak ülke genelindeki il ve ilçelerde bulunan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde yaklaşık 100 bin kısmi zamanlı ücretli usta öğretici çalışıyor. Bu emekçilerimiz, çocuklarımızın ve insanlarımızın geleceğine ciddi katkılar sunmakta ve mesleki eğitim konusunda üstün gayret göstermektedirler. Ancak, ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz, artan hayat pahalılığı, fahiş zamlar ve ücretlerin enflasyon karşısında erimesi, toplumun tüm kesimlerini olduğu gibi usta öğreticileri de olumsuz etkilemiştir. Üstelik usta öğreticilerin kısmi çalışma, ücretlerindeki kesintiler, özlük haklarındaki eksiklikler ve yetersizlikler, sosyal güvenceleriyle ilgili sorunlar gibi çok fazla problemleri bulunmaktadır" dedi."

KADRO, TAZMİNAT VE STATÜ HAKKI VERİLSİN

Asgari ücretin altında gelirle yaşama tutunmaya çalışan, kesilen SGK primleri nedeniyle emekli olamayan, kadro ve statü hakkı isteyen usta öğreticilerle ilgili harekete geçilmesini talep eden Barut, şunları kaydetti:

"Halk Eğitim Müdürlüklerine bağlı olarak ek ders karşılığında görev yapan ücretli usta öğreticiler, milli ve dini bayramlarda, yılbaşı, sömestr ve yaz tatili gibi dönemlerde ücret alamıyor, SGK primleri yatırılmıyor ve toplamda 3 ay ve daha fazla sürelerde mağdur ediliyor. Usta öğreticilerimiz yılın 12 ayında SGK ve ücreti kesilmeden çalışmak, özlük haklarında iyileştirme istiyor. Emeklerinin karşılığını ve haklarını isteyen usta öğreticiler çözüm bekliyor. En düşük kiranın bile 15 bin lirayı bulduğu günümüz koşullarında, elektrikten doğalgaza, ulaşımdan beslenmeye kadar masraflar düşünüldüğünde usta öğreticilerin gelirleri yetersiz kalıyor. Böyle değil ama ek ders ücretleri üzerinden en yüksek hesaplama yapılsa dahi usta öğreticiler en fazla aylık 16 bin 500 lira para alabiliyor. Bir yıl boyunca ara dönem ve tatiller ele alındığında yılın ancak 8 veya 9 ay çalışabilen usta öğreticilerin mağduriyeti giderilmelidir. Usta öğretici açlığa ve sefalete itilmiştir, bu durum hemen çözüme kavuşturulmalıdır. Usta öğreticilerimiz, en düşük memurun yıllık gelirini almak istiyor. Usta öğreticiler insan gibi yaşamak ve kadro geçiş talep ediyor.

SORULAR YANIT BEKLİYOR

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e yönelttiği sorular şöyle sıralandı:

  1. Bakanlığınız bünyesinde kısmi zamanlı olarak çalışan usta öğretici sayısı kaçtır?
  2. Usta öğreticilerimiz için kadro ve özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda bir adım atacak mısınız, yılın 12 ayı için SGK prim hakkı ile kıdem tazminat hakkını gözetecek misiniz?
  3. Usta öğretici olarak 25 yılını dolduran emekçilerimiz bile eksik ödenen SGK primleri nedeniyle emekliliğe hak dahi kazanamazken, bu konuda harekete geçecek misiniz?
  4. Usta öğreticiler işçi, memur veya sözleşmeli çalışan olarak kabul edilmezken, kadrolu usta öğreticilerle aynı kurumlarda çalışıp, aynı işi yapan fakat aynı ücreti alamadığı gibi asgari ücretin altında çalıştırılan öğreticilere neden kadro verilmemektedir? Usta öğreticilere kadro ve statü verilmesi düşünülüyor mu?
  5. Ücretli usta öğreticiler, sigorta primi 12 ay yatmadığı için işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamıyor. Bu ve benzer sorunların aşılması için düzenlemeye gidilecek midir?" (Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Talep ettikleri yevmiye verilmeyen tarım işçileri greve çıktı

SONRAKİ HABER

Orman Genel Müdürlüğü: Son bir haftada 334 yangınla mücadele ettik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa