01 Ağustos 2024 12:31

Sabancı'nın şirketi köylüleri RES'e ikna edemedi: “Geleceğimiz gidecek!"

EnerjiSA şirketi tarafından Kartaldağı'nda yapılmak istenen RES projesi ile ilgili Germencik’te yapılan bilgilendirme toplantısı yurttaşlarca protesto edildi.

Fotoğraf: Özer Akdemir

Paylaş

Özer AKDEMİR
Aydın

Sabancı Holding'e bağlı EnerjiSA şirketi tarafından İzmir-Aydın sınırındaki Kartaldağı'nda yapılmak istenen RES projesi ile ilgili Germencik Belediyesi toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısı yurttaşlarca protesto edildi. "Yaşam alanlarımızı elektrik üretimi için yok etmenize izin vermeyeceğiz" diyen, yurttaşlar topluca salonu terk etti.

SABANCI'DAN RES'LERE İKNA TOPLANTILARI

EnerjiSA Şirketi’nin İzmir, Aydın, Çanakkale, Manisa ve Balıkesir illerinde toplamda 180 adet türbin ve 750 MW kurulu güce sahip, dokuz Rüzgar Enerji Santrali (RES) Projesini hayata geçirmek için yapmaya başladığı "halkı ikna toplantıları"ndan birisi de Aydın Germencik'te yapıldı. Germencik Belediyesi Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu Konferans Salonunda yapılmak istenen toplantıya çoğunluğu arazilerine RES yapılmak istenen Dağyeni ve Dampınar köylerinden köylüler olmak üzere Germencikliler ve Germencik Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED) üyeleri de katıldı.

"BU TOPLANTI MAHKEME KARARINI YOK SAYMAKTIR"

Toplantının başında bu etkinliği gerçekleştirenlerin resmi bir sıfatları olup olmadığını soran yurttaşlara toplantının herhangi bir devlet kurumuyla ilgisi olmadığı, sadece şirket görevlilerinin bilgi vermek istediği söylendi. Daha sonra söz alan Germencik Çevre veDoğa Derneği (GERÇED) Başkanı Halil Çetinkaya, bu RES projelerine karşı açılan davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini, bu toplantının mahkeme kararını hiçe saymak olduğunu ifade etti.

RES'LER ÇEVRE YIKIMINI KATLAYACAK

Aydın bölgesinde son yıllarda özellikle JES'lerin ve madenlerin çok ciddi çevresel sorunlara yol açtıklarını belirten Çetinkaya, Kartaldağı'nda yapılmak istenen RES'lerin de bu sorunları katlayacağını dile getirdi. RES yapılmak istenen alanlarda binlerce ağacın kesileceğini, köylünün üretim yaptığı incir ve zeytin bahçelerinin zarar göreceğini aktaran Çetinkaya, "Bu alanlarda çok önemli bir biyoçeşitlilik var, yaban yaşamı var. Binlerce yıl önceden gelen tarihikalıntılar var. Bu değerlerimizin, ormanlarımızın, incir bahçelerimizin elektrik üretimi adı altında bizleri kandırarak elimizden alacaklar, bir şirkete verecekler. Bu RES'ler dikilirse geleceğimiz gidecek! Sabancı'nın bu yanlıştan dönerek bizim yaşam alanlarımızı terk etmesiniistiyoruz. Bunun için Sabancı Holding' in yöneticilerine mailler attık, atmaya devam edeceğiz" dedi.

Bu konuşmanın ardından RES'lere karşı gelen yurttaşlar bilgilenmek istemediklerini belirterek salonu boşalttı.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMUŞTU

EnerjiSA şirketinin Kartaldağı'nda bulunan Dağyeni ve Dampınar köylülerinin incir bahçelerinin ortasında, ormanlık bir alanda ve tarihi kale kalıntılarının yanı başında yapmak istediği 11 RES direğine karşı Tire Belediyesi ve 150’ye yakın yurttaş dava açmıştı. Davanın bilirkişi keşfi raporunda projenin uygun olmadığı belirtilirken bilirkişi raporunu karara dayanak olarak alan Aydın 2. İdare Mahkemesi Nisan ayında yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Mahkeme "ÇED Olumlu” kararının yürütmenin durdurulması ve iptali talepli davada oybirliği ile verdiği yürütmeyi durdurma kararında, “projenin uygulanması halinde, proje alanında ve çevresinde yol açmak için ağaç kesimi faaliyeti yapılacağı, çevresel etkiler de göz önünde bulundurulduğunda, dava konusu işlemin uygulanması halinde, telafisi güç ya da imkansız zararların doğacağı da açıktır” demişti.

ÖNCEKİ HABER

Orman Genel Müdürlüğü: Son bir haftada 334 yangınla mücadele ettik

SONRAKİ HABER

İsrail ordusu: Kassam Tugayları lideri Muhammed Deif öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa