01 Ağustos 2024 12:59

RTÜK'ten Halk TV'ye inceleme: Kurul "vicdanlı medya" beklentisindeymiş

RTÜK, Haniye suikastına dair Halk TV ekranında yer alan “İsrail bir gece ansızın nasıl geldi?” başlığı üzerine inceleme başlattı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin "Vicdanlı medya beklentisindeyiz" dedi.

Ebubekir Şahin | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bir kez daha “iktidarın sopası” olduğunu gösterdi, “beğenmediği” yayınlara inceleme başlattı. RTÜK Başkan Ebubekir Şahin, Halk TV’deki “İsrail bir gece ansızın nasıl geldi?​” KJ’sine inceleme başlatıldığını duyurdu.

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin İsrail tarafından düzenlenen suikast sonucu öldürülmesiyle ilgili Halk TV'de yapılan programda kullanılan KJ; RTÜK başkanının tepkisini çekti. Ebubekir Şahin inceleme başlatıldığını duyurdu.

ŞAHİN "VİCDANLI MEDYA" İSTEDİ

Haniye'nin, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere bulunduğu Tahran'da suikasta uğraması Halk TV’de Gündem Özel programında konuşuldu. Programda Kürşad Oğuz, Barış Terkoğlu ve İsmail Saymaz'ın yanı sıra Ortadoğu uzmanı Arif Keskin, gazeteci Dr. Savash Porgham ve İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Özgür Tör yer aldı. “İsrail bir gece ansızın nasıl geldi? Hamas lideri meydan okurcasına İran’da öldürüldü” KJ’si ekrana yansıdı. 

Sosyal medyada gündem olan KJ ile ilgili RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, inceleme başlatıldığını açıkladı. Şahin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Filistin’in haklı davasını savunanların, Gazzeli çocuklar katledilmesin diye mücadele edenlerin zalimce şehit edilmesinden rahatsız olmayan, aksine failleri savunan yayıncı zihniyeti kabul etmemiz mümkün değildir. RTÜK olarak her vatandaşımız gibi vicdanlı medya beklentisindeyiz. Halk TV’nin fütursuz yayınları hakkında inceleme başlatılmıştır. Böyle bir yayıncılık anlayışının karşısındayız. Yasayla belirlenen yayıncılık ilkelerini ihlal edenlere fırsat vermedik, vermeyeceğiz de.” 

PLATFORMLARA DA YAPTIRIM UYGULANMIŞTI

Öte yandan RTÜK dijital platformlar Netflix, MUBI ve Blu TV'ye de idari yaptırım uygulamıştı. “Ahlâk dışı” içeriğe sahip olduğu iddiasıyla hedef gösterilen "Sosis Partisi"nin, Prime Video'nun ardından Netflix'te de katalogdan çıkarılmasına karar verilmişti.

Blu TV ve MUBI'de yayımlanan Gaspar Noé imzalı "Climax" (2018) filmi için de "şiddet ve cinselliğin açık bir şekilde tasvir edildiği", cinselliğin “ensest ve eşcinsellik boyutuyla kurgulanmış” şeklinin ekrana getirildiği, sigara-alkol-uyuşturucu ve argo dil kullanımı ve müstehcenliğin filmin her sahnesinde ön plana çıkarıldığı değerlendirilmesi yapılmıştı. Filmin "genel ahlâk" ve "aile yapısının korunması" ilkelerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilerek her iki yayın platformuna da üst sınırdan idari para cezası ve katalogdan çıkarma müeyyidesi uygulanmıştı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: Atamalarda yandaş kayırmacılığı ve hukuksuzluk devam ediyor

SONRAKİ HABER

15 barodan açıklama: Kürtçe milyonlarca yurttaşın anadilidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa