01 Ağustos 2024 13:31

15 barodan açıklama: Kürtçe milyonlarca yurttaşın anadilidir

Diyarbakır, Batman, Van ve Mardin’de Kürtçe trafik uyarılarının silinmesine dair 15 baro tarafından yapılan ortak açıklamada "Bu tutum toplumsal barışa zarar vermektedir" denildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Diyarbakır, Batman, Van ve Mardin’de Kürtçe trafik uyarı yazılarının silinmesiyle ilgili 15 bölge barosu tarafından ortak açıklama yapıldı.

Açıklamada “Trafik kurallarını ve uyarılarını gösterir işaret ve yazıların Türkçe dışında başkaca dillerde yazılması önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Bir kentte yaşayan insanların anadilinde trafik uyarı ve işaretlerinin olması düzenlemenin amacını sakatlamamaktadır. Aksine arzu edilen trafik güvenliğine etkin bir şekilde katkı sunmaktadır” denildi.

Bu talihsiz yaklaşımın ülkedeki milyonlarca Kürdün varlığına ve diline karşı oluşan tahammülsüzlüğün başkaca bir ifadesi olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bu tutum, birlikte yaşam kültürüne ve toplumsal barışa zarar vermektedir. Biz imzası olan Bölge Baroları olarak; toplumsal barışa zarar veren bu uygulamalardan vazgeçilmesi ve bu uygulamaları gerçekleştiren kişiler hakkında etkin bir adli ve idari soruşturmanın yürütülmesi çağrısında bulunuyoruz.”

Açıklamada imzası bulunan barolar şöyle:

  1. Adıyaman Barosu
  2. Ağrı Barosu
  3. Batman Barosu
  4. Bingöl Barosu
  5. Bitlis Barosu
  6. Dersim Barosu
  7. Diyarbakır Barosu
  8. Hakkâri Barosu
  9. Kars Barosu
  10. Mardin Barosu
  11. Muş Barosu
  12. Siirt Barosu
  13. Şanlıurfa Barosu
  14. Şırnak Barosu
  15. Van Barosu

DAYANAK OLAN KARARA KARŞI İPTAL DAVASI

Öte yandan Diyarbakır Barosu, kentte yaya yollarına yazılan Kürtçe "Hêdî (Yavaş)" ve "Pêşî Peya (Önce Yaya)" uyarı yazılarının karalanmasına ilişkin, “Kürtçe diline yönelik tahkir edici ve nefret içerir eylem nedeniyle” ilgililer hakkında 29 Temmuz’da suç duyurusunda bulunmuştu. Baro, yazıların silinmesine dayanak oluşturan karara karşı da yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açtı.

Diyarbakır Barosunun sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Baromuzca, son günlerde Diyarbakır, Van, Mardin ve Batman illerinde, yaya yollarına yazılan Kürtçe 'Hêdî (Yavaş)' ve 'Pêşî Peya (Önce Yaya)' uyarı yazılarının silinmesine dayanak oluşturan İçişleri Bakanlığının 26 Temmuz 2024 tarih ve E-23635644-249- 79365 sayılı kararına karşı yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açılmıştır.” 

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

RTÜK'ten Halk TV'ye inceleme: Kurul "vicdanlı medya" beklentisindeymiş

SONRAKİ HABER

Salda Gölü’ne asfalt kaydırıldı | "Buradan çıkar elde edilmek isteniyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa