01 Ağustos 2024 13:36
Son Güncellenme Tarihi: 01 Ağustos 2024 17:32

Salda Gölü’ne asfalt kaydırıldı | "Buradan çıkar elde edilmek isteniyor"

Maden faaliyetleri nedeniyle tehdit altında olan Salda Gölü'ne bu sefer de asfalt kaydırıldı. Salda Gölünü Koruma Derneği Başkanı, “Birileri buradan çıkar elde etmek istediği için oluyor bunlar” dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Berfin BAĞDAT
İstanbul

Maden faaliyetleri, kirlilik gibi nedenlerle tehdit altında olan Salda Gölü’ne şimdi de asfalt kaydırıldı. Salda Gölü’nün kıyısındaki köy yolunun yapımı sırasında eski asfaltın kalıntıları göle itildi. Asfalt kalıntılarının çözünerek göle karışmasının büyük bir tahribat yaratma riskinin yanı sıra beyaz kumun ve turkuaz renklerin en yoğun olduğu Kayadibi bölgesinde suyun ve beyazlıkların kararmakta olduğu gözlendi.

Salda Gölünü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, göl ve çevresindeki son durumu Evrensel’e değerlendirdi. Şakar, göl ve kıyısına verilen hasarların artarak devam etmesine ilişkin, “Birileri buradan çıkar elde etmek istediği için oluyor bunlar” dedi.

"GÖLÜN EKOLOJİK YAPISINI BOZACAK"

Köy yolu yapıldığı için asfalt dökülmesi gerektiğini söyleyen Şakar, “Esas sıkıntı, yeni asfalt yapılırken daha önce yapılan asfaltın göle itilmiş olması. Eski asfalt greyder tarafından göle doğru itelenmiş. Asfaltın yerinden kaldırılarak başka bir yere taşınması gerekirdi. Asfaltların yağışla ve güneşin etkisi ile çözünerek göle doğru ineceğini düşünüyoruz. Bu da gölün ekolojik yapısını bozacak” ifadelerini kullandı.

Gölün kuruyarak yok olmaya başlamasına da değinen Şakar, “Son yıllarda küresel ısınmadan kaynaklı olarak gölde su çekilmesi fazla oldu. 2023 ve 2024 yıllarında bu bölgede çok az bir yağış oldu, onun da kurumaya çok büyük bir etkisi oldu. Gölü olumsuz etkileyen olaylardan biri de bölgede uygulanan tarım politikası. Büyükbaş hayvanlara yem olarak mısır, yonca gibi fazla su isteyen bitkiler kullanılıyor. Çiftçiler bu bitkileri yetiştirmek için göletleri ve yeraltı sondaj kuyularını kullanıyor. Yeraltından su çekilmemeli, göletlerin kapakları açılmalı. Zararları tazmin edilecek biçimde, alternatif tarım ürünleri ile çiftçiye destek verilmelidir” dedi.

‘GÖLÜN TAMAMI KORUMA ALTINA ALINMALI

Gölün kullanıma açılması ile birlikte kirliliğin arttığına dikkat çeken Şakar, “Sadece beyaz adalar bölgesi koruma altında. 1 km’lik bir alanının korunmasıyla gölü korumuş olmuyorsunuz. Gölün kenarına giden insanlar, yanlarında getirdikleri ürünlerin ambalajlarını orada bırakıyorlar. Yollardan geçerken içtikleri içeceklerin şişelerini yol kenarlarına bırakıyorlar. Biz göl tamamen korunmalıdır diyoruz. Burası dünya dışı yaşamın izlerinin arandığı bir yer” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

15 barodan açıklama: Kürtçe milyonlarca yurttaşın anadilidir

SONRAKİ HABER

Galatasaray-Beşiktaş Süper Kupa maçının hakemi belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa