Adana Tabip Odası: "Sağlıkta şiddet sorunu bir an önce çözülsün"
Adana Tabip Odası, Muğla’da Mustafa Hürkal Tezvar adlı hekimin şiddete maruz kalmasının ardından açıklama yaparak, “Şiddete uğrama sırası hangimizde? Şiddet sorunu bir an önce çözülmelidir” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Muğla’da Mustafa Hürkal Tezvar adlı hekimin şiddete maruz kalmasının ardından Adana Tabip Odası da sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Şiddete uğrama sırası hangimizde? Can verdiğimiz eller canımıza kastediyor. Şiddet sorunu bir an önce çözülmelidir” denildi.
Basın açıklamasını okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, “Yine şiddet yine acı. Muğla’nın Bodrum ilçesinde yer alan 12 No’lu Ortakent Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Dr. Mustafa Hürkal Tezvar, hasta yakınlarının sözel saldırısına maruz kalmış ve bu olayın ardından ağır bir kalp krizi geçirerek fenalaşmıştır. Meslektaşımıza, olay yerinde çalışma arkadaşları tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından sevk edildiği hastanede koroner anjiyografi uygulanmış ve yoğun bakım altındadır. Şu anda durumu kritik olan meslektaşımıza acil şifalar diliyor, bir an önce sağlığına kavuşarak işinin başına dönmesini umut ediyoruz” diyerek sözlerine başladı.
“YILLARDIR SOMUT ADIM ATILMASINI BEKLİYORUZ”
Sağlıkta şiddet olaylarının sadece fiziksel değil, sözel ve psikolojik olarak da gerçekleştiğini söyleyen Polatöz, “Bu tür saldırılar, sağlık çalışanlarının moralini ve motivasyonunu düşürmekte, sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz etkilemektedir. Türk Tabipleri Birliği (TTB) olarak, sağlıkta şiddetin sona erdirilmesi için yıllardır somut adımlar atılması gerektiğini savunuyoruz. Hazırladığımız kanun teklifi, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi ve faillerin caydırıcı cezalara çarptırılması için gerekli yasal düzenlemeleri içermektedir. Bu teklifin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir an önce gündeme alınarak yasalaştırılmasını bekliyoruz. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için, hukuki düzenlemelerin yanı sıra toplumsal farkındalığın artırılması ve sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması da hayati önem taşımaktadır” dedi.
“GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI ZORUNLULUKTUR”
Polatöz, Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesi'nde görev yapan Dr. Pelin Değirmenci Ayçiçek'in, görev başında bir hasta yakını tarafından darp edilmesini de hatırlatarak, “Bu olay, kadın hekimlerin ve sağlık çalışanlarının güvenli bir çalışma ortamından yoksun olduğunu bir kez daha göstermiştir. Kadın sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, cinsiyet ayrımcılığı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir yansımasıdır. Kadın hekimlerimiz, gece gündüz demeden büyük bir özveriyle sağlık hizmeti sunmaktadır. Kamu otoritelerinin, kadın hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri alması bir zorunluluktur” diye konuştu.
“TTB’NİN HAZIRLADIĞI YASA TEKLİFİ GÜNDEME ALINMALI”
Adana Tabip Odası olarak, Dr. Mustafa Hürkal Tezvar, Dr. Pelin Değirmenci Ayçiçek ve Dr. Erhan Çelik şahsında hekimlere ve tüm sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınadıklarını belirten Polatöz, son olarak “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için gerekli tüm yasal ve idari düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Sağlık çalışanları, güvenli ve şiddetsiz bir çalışma ortamında hizmet sunmayı hak etmektedirler. Bu amaçla, TTB'nin hazırladığı yasa teklifinin acilen gündeme alınmasını ve yasalaştırılmasını talep ediyoruz. Adana Tabip Odası, tüm sağlık çalışanlarının yanında olup, şiddetin her türlüsüne karşı durmaya devam edecektir” dedi. (Adana/EVRENSEL)