01 Ağustos 2024 14:34

Can Atalay: AYM kararının geçiştirilebilir bir yanı yok

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunu tespit etti. Atalay, AYM kararının derhal uygulanması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gerekçeli kararında, TİP'ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğu tespit edildi. Müvekkiliyle görüşen Avukat Özgür Urfa, Atalay’ın AYM kararının yorumlanabilir, tartışılabilir, geçiştirilebilir bir karar olmadığı yorumunu yaptığını aktardı.

Avukat Özgür Urfa, milletvekilliği düşürülen müvekkili Can Atalay ile cezaevinde görüştü. Görüşmenin ardından Evrensel'e konuşan Av. Urfa, AYM’nin gerekçeli kararını Atalay’a verdiklerini söyledi. Urfa,  “Atalay kararın çıktığı geceden itibaren süreci takip ediyor. Kararı da kendisiyle paylaştık. Hem TİP ve avukatları hem de diğer muhalefet partileriyle neler yapılabileceğini konuştuk. Kendisiyle konuştuğumuzda özetle, AYM’nin kararının yorumlanabilir, tartışılabilir, geçiştirilebilir bir karar olmadığını vurguladı. AYM kararının derhal uygulanması gerektiğini söyledi” dedi.

"SÜREÇ ARTIK MECLİSTE"

Bundan sonraki süreci gazetemize değerlendiren Urfa, AYM’nin kararına dikkat çekti: “Yok hükmünde denilmesi, böyle bir işlemi olmamış kabul etmektir. Dolayısıyla Meclisin Atalay’ın yeniden milletvekili kaydını yapması gerekiyor. Prosedür olarak AYM kararının Genel Kurul'da okunması dahi gerekmiyor. Fakat bu yapılacaksa da Meclisin olağanüstü toplanması lazım. Süreç artık Mecliste ve Meclis Başkanı'nda. Meclis Başkanı'nın yetkisini kullanmaması durumunda avukatları ve TİP olarak da gerekli girişimlerde bulunacağız.” 

Atalay’ın tahliye edilmemesi sürecinin başından beri yargısal değil siyasal işlediğini anlatan Urfa, “Siyasi müdahalelerle, yönlendirmelerle bu noktaya geldi. O nedenle yargı alanında bir inisiyatif kullanılacağını düşünmüyoruz. Bu yüzden Meclisin çözmesi, mahkemelerin önünü açması gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İsrail'in 300 gündür saldırdığı Gazze'de can kaybı 39 bin 480'e yükseldi

SONRAKİ HABER

Kanal İstanbul projesi kapsamında Arnavutköy’de satışa çıkan taşınmazlar Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa