01 Ağustos 2024 14:58

Kanal İstanbul projesi kapsamında Arnavutköy’de satışa çıkan taşınmazlar Meclis gündeminde

DEM İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Kanal İstanbul projesi kapsamında AKP’li Arnavutköy Belediyesinin 34 taşınmazı satışa çıkarmasına ilişkin soru önergesi verdi.

Fotoğraf: DEM Basın

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Kanal İstanbul projesi kapsamında AKP’li Arnavutköy Belediyesinin 34 taşınmazı satışa çıkarmasına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Deprem tehlikesinin yanı sıra ekoloji ve deniz bilimi açısından da birçok tahribata yol açacağına yönelik uyarılarda bulunulan projenin güzergâhındaki taşınmazların kamu eliyle satılmaya devam edildiğini belirten DEM İstanbul Milletvekili Celal Fırat, AKP’li Arnavutköy Belediyesinin Kanal İstanbul güzergâhında yer alan 34 taşınmazı satışa çıkarmasını Meclis gündemine getirdi. Durusu, Haraççı, Taşoluk, Boğazköy, Hadımköy, Bolluca ve Ömerli mahallelerinde yer alan taşınmazların yanı sıra Arnavutköy’de hiçbir kural tanımadan Boyalık, Dursunköy, Baklalı, Yassıören Mahallelerinde doğa ve ekoloji tahribatı yapıldığını; tarım alanlarına, meralara da inşaat yapımlarının bütün hızıyla devam ettiğini vurguladı.

“YOKSUL HALKIN TOPRAKLARI ELVERİŞSİZ HALE GETİRİLİYOR”

Fırat, “Aynı bölgede ‘Kanal İstanbul’ adı altında; yoksul halkın kendi çoluk çocuğunun rızkından feragat ederek, kendi emekleri ve alın teriyle aldığı arazilerde inşaat yapmalarına izin verilmezken köylünün, çiftçinin ve yoksulun arazisinden yüzde 42 kesinti yapılarak kestiği arazileri birleştirip oluşturulan bölgelere de toplu konut yapılarak ticari alana dönüştürmek istendiği görülmektedir. Yoksul halkın, köylünün, çiftçinin kalan yüzde yüzde 58’lik arazilerinin her bir kısmını farklı parsellere atarak elverişsiz hale getirmekte ve inşaat yapımına olanak tanınmamaktadır” dedi.

Fırat, önergesinde şunları sordu:  

  • Arnavutköy’de Boyalık, Dursunköy, Baklalı, Yassıören Mahallelerinde yapılan konutlar hangi yerli veya yabancı şirketler eliyle yapılmaktadır? 
  • Bu yapılan inşaat konut projelerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının ve Arnavutköy Belediyesinin görüş veya onayı alınmış mıdır?
  • Arnavutköy’de yoksul halkın arazilerinden kesinti yapılarak konut yapımına başlanırken, arazileri parçalanmış mahalle sakinlerine bu hak neden tanınmamaktadır? 
  • Arnavutköy Belediyesi taşınmazları neden satışa çıkarmıştır?
  • Bu taşınmazların gerçek bedeli ne kadardır? 
  • Geçen dönem 150 milyon TL’ye TOKİ’ye satılan 600 dönüm arazinin, ödenmeyen 50 milyon TL’si için 200 dönüm iade edilmesi gerekirken, 67 dönüm iade edildiği yönündeki iddialar incelenecek midir?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Can Atalay: AYM kararının geçiştirilebilir bir yanı yok

SONRAKİ HABER

İzmir'de 4 kişiyi katledip dondurucuya koyan sanığa 4 kez ağırlaştırılmış müebbet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa