01 Ağustos 2024 15:29

Kent AŞ işçileri: Sorunlar çözülene kadar eylemlere devam edeceğiz

Kent AŞ işçileri, örgütlü oldukları DİSK/Genel-İş’in henüz sonuç alınmamışken iş bırakma eylemini sonlandırmaya yönelik mesajına karşı sendikayı da karşılarına alarak eylemlerine devam etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kent AŞ işçilerinin ücretlerini zamanında ve tam olarak alabilmek için başlattıkları iş bırakma eyleminin 2. gününde örgütlü oldukları Genel-İş’in, "Ücretlerimizle ilgili işverenle çözüm odaklı görüşmelerimiz devam ettiği için bugün eylemimizi sonlandırıyor ve işbaşı yapıyoruz" yazılı mesaj göndererek eylemi sonlandırmak istemesine karşı işçiler iş bırakma eylemine devam etti.

Karşıyaka Belediyesi Kent AŞ işçileri belediyeye ait kafe ve restoranlarda iş bırakma eylemini dün de sürdürdü.

Görüştüğümüz işçiler, "Sendika işbaşı yapacaksınız dedi, yapmadık. Ben hakkımı almadım. Önce hakkımı verin işimin başına geçeyim" dedi.

Başka bir işçi de "Sendikacılar daha çok işverenin haklarını konuşuyor, 10 gün geç yatırma hakkı var, 20 gün geç yatırma hakkı var diye benim hakkım ne olacak" diye sordu. İşçi, "Belediye yönetimlerinde hangi görüş olursa olsun sendikacı işçinin yanında olmalı" dedi.

Genel Müdürün gelip "Açıklama yapacağız" dediğini belirten işçiler, "Açıklamalık bir durum yok artık. 'Sizi çıkartırız, tutanak tutarız, savunma yazdırırız, para cezası veririz' şeklinde tehdit ettiler. Biz hakkımızı arıyoruz" dedi.

Başka bir işçi de, "Yöneticiler sağ da olsa sol da olsa işçinin yanında olmalı sendikacı" dedi.

CUMHURİYET MAHALLESİ MUHTARI İŞÇİLERİN ÜZERİNE YÜRÜDÜ

İş bırakma eylemi sırasında yaşanan bir diğer gelişme de Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Özay Dağhan'ın Belediyeye ait tesislerden Bostanlı Park Kafe Restoran'da iş bırakan işçilerin üzerine yürümesi oldu. Park Kafe'de çalışan Muazzez isimli kadın işçi olayı, "İki kişi geldi birisi Özay (Dağhan) Cumhuriyet Mahallesi Muhtarıymış. Gelir gelmez, 'Başkanla toplantıda idik. Sizleri düşünerek ziyaret edelim dedik. Bu yaptığınız yanlış, yasal değil. Hepiniz işinizden olacaksınız. 3-5 kişi gidecek yukarıya ben yapmadım diyecek geri kalan 3-5 kişi işinden olacak' dedi. Ben de 'sizin yetkiniz ne böyle konuşuyorsunuz' diye sordum. 'Sen dur abla' filan dedi, kadın olunca 2. sınıf görüyorlar ya. 'Sen ne amaçla geldiğini söyle durayım' dedim. 'Korkunun ecele faydası yok. Buradaki insanlar bilinçli insanlar, haklarını arıyorlar. 3 yıldır maaş alamıyorduk. Gelip niye maaş alamıyorsunuz diye sormadınız, şimdi neden soruyorsunuz' dedim.

Tartışmanın ardından restoran bölümüne geçen Dağhan'ın burada da işçilere, "Sen yeni geldin işinden olacaksın, herkes keyfini sürecek, siz işinizden olacaksınız" dediği belirtildi.

Uğur isimli garson, "Burada kimse çocuk değil herkes ne yaptığının farkında iş bırakma eylemi yapıyoruz her şeyi göze aldık" dediğini belirterek yaşananları şöyle anlattı; " 'Sen ne iş yapıyorsun' diye sordu, 'garsonum' deyince o zaman 'işini niye yapmıyorsun' dedi. 'Seni ilgilendirmez, sen işine bak' deyince üzerime yürüdü. Burnumun dibine kadar gelip seni döverim bak' dedi, arkadaşlar gelip ayırdı. Kapıdan çıkarken de tehditlerine devam etti".

Park Restoran işçileri, "Bu insan mahalle muhtarı. Onun mahallesinde oturup burada çalışan çok sayıda insan var. Bütün vatandaşlar gibi gelip destek olacağına üzerimize yürüdü" dediler.

BAŞTEMSİLCİ: ARADA ELÇİYİZ, DURUMU DÜZELTMEYE ÇALIŞIYORUZ

Gazetemize görüşlerini aktaran, Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Baş Temsilcisi Zinnur Yenice kendisinin de İdari İşlerde çalıştığını belirterek, "Siyaseten olsun, yönetici konumundakiler olsun herkese durumumuzu izah ettik. Ama maalesef hiçbir zaman elimizden tutmadılar. Sağlıklı cevap vermediler, hallederiz yaparız, ederiz. İntihar eden, boşanan arkadaşlarımız oldu. Yıllarca emek veriyorsunuz, 36 aydır maaş alamıyor, o halde bile canla başla çalıştılar. Artık bu patlama noktasıydı şu an kimse bir şey yapamaz. Gelecekler nasıl bu hale getirdilerse düzeltecekler. Biz arada elçiyiz, durumu düzeltmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Myrleia mozaiklerinin restorasyon çalışması tamamlandı

SONRAKİ HABER

Özel'den Erdoğan'a SGK çıkışı: Ver emekliye 17 bin 500 lira bütün borcumuzu kapatalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa