01 Ağustos 2024 15:15

Özel'den Erdoğan'a SGK çıkışı: Ver emekliye 17 bin 500 lira bütün borcumuzu kapatalım

SGK borçları üzerinden tartışma sürüyor, Erdoğan'a seslenen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Ver emekliye 17 bin 500 lira bütün borcumuzu kapatalım" dedi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

İktidar ile muhalefet arasında belediyelerin SGK borçları üzerinden süren tartışma devam ediyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek "Ver emekliye 17 bin 500 lira bütün borcumuzu kapatalım" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Burdur'da partisinin il başkanlığını ziyaret etti. Özel'e CHP Burdur İl Başkanı Kadir Koç, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve diğer il belediye başkanları eşlik etti. İl başkanlığına girişte Özel'e 1 Mayıs doğumlu "Mayıs" adlı bir köpek hediye edildi. Özel, Mayıs’ı genel merkeze götüreceğini söyledi.

CHP lideri, Burdur'da yaptığı konuşmada AKP iktidarının ekonomi politikalarını emekli aylığı ve üreticiler üzerinden eleştirdi; belediyelerin SGK prim borçlarına ilişkin tartışmalara da değindi.

Özel, "Emeklilere söylüyorum; bu iktidar geldiğinde en düşük emekli aylığı 8 çeyrek altın alıyordu. Bugünkü emekli maaşı 3 çeyrek altın alıyor. 5 tane çeyrek altın kayıp" diye konuştu.

Özgür Özel'in konuşmasında şunlar öne çıktı:

"Halkın partisinin iktidara gelip halktan, çiftçiden, üreticiden, hayvancıdan yana pozisyon alması lazım. Öyle politikalar üretmesi lazım. Hem üretici hem tüketiciyi korumak lazım. O zaman ne olacak? Hem fahiş fiyatlar ortadan kalkacak hem emek sömürüsü ortadan kalkacak. Herkes birden kazanacak. Şimdi kim kazanıyor? Sadece zenginler kazanıyor. Sadece rantçılar kazanıyor.

"MÜTEAHHİDE BULUYORSUN, EMEKLİYE BULAMIYORSUN"

"Sen yandaş müteahhide 660 milyar buluyorsun, 20 milyona yakın emekliye 100 milyar bulamıyorsun. Bugün eğer o 660 milyarı çarçur etmese her emekli 17 bin 500 lira alabilir. Her asgari ücretli enflasyon zammı alabilir. Her çiftçinin her esnafın da kredi faizi silinir, vadelere bölünebilir. Halk Bankasından kredi çekmiş adam. Pandemide düşük faizle. Öderken faizi artırıyorlar. Bakın pandemide KGB’den dünyanın en ucuz kredisini zenginlere dağıttılar. Adam aldı yat aldı, özel uçak, yalı aldı hepimizin parasıyla. Pandemide Halk Bankası’ndan esnaf kefalet kredisi çekenin faizini yüzde 9’dan 25’e çıkarıyorlar öderken. O yüzden bir tarafa para bulan varsa, bir tarafa para bulamıyorsa nedir bu iktidar? Emeklinin, işçinin, çiftçinin değil, zengin müteahhidin iktidarı olmuştur.

Çok basit bir hesap var. Burdur’daki emeklilere söylüyorum; bu iktidar geldiğinde en düşük emekli aylığı 8 çeyrek altın alıyordu. İkna olmayan gitsin kuyumcuya sorsun. Ben 22 yıl önce bu maaşı alıyordum o gün çeyrek altın kaç paraydı? Bugünkü emekli maaşı 3 çeyrek altın alıyor. 5 tane çeyrek altın kayıp. ‘Alamıyorum, alamıyorum’ diyor. Bak alamıyorsun, bir tane çeyrek altın düşünürsen aklın çıkar. Ne yaparsın? Eve giderken çeyrek altın alsan. Gittin, baktın çantada yok. Emekli ablam bir çeyrek altın almış kuyumcudan, evde çantada yok. Aklı çıkar, bütün yolu gezer, arar. Nerede kaybettim diye. Doğru mu? Şimdi bak, bir emekli değil, her emekli, bir sefer değil, her ay, bir altın değil, beş altın kaybetmiş. Nerede kaybettik diye arayacak mısınız? Dolaşın, bakın nerede kaybettiniz? Vallahi de billahi de seçim sandığında kaybettiniz. AK Parti geldi, seçim sandığında aylık beş çeyrek altını kaybettiniz. Küçücük bir kız çocuğu küpesini düşürse gider, kaybettiği yerden bulur. Sizin de kaybettiniz yer sandıksa, bunun bulacağı yer yine sandık. Seçim sandığına gidilecek, ne kaybedildiyse orada bulunacak."

"BORÇLAR ÖDENSE EMEKLİLERE ZAM YAPACAK GİBİ KONUŞUYOR"

"Çok tartışma yapılıyor belediye borçları, konuşacağız. Bir de şunu söyleyeyim; Ali Orkun Ercengiz belediyeyi devraldığında 23 milyon dolar, bakın 23 milyon dolar borcu vardı. Bugünkü parayla çevirdiğimizde 1 milyara yakın. Şu anda bir kuruş borcu yok. Bir kuruş borcu yok. Kimden aldık belediyeyi? AK Parti’den aldık. 23 milyon dolar borçla aldık, 1 kuruş borç yok. Hizmet olur mu? Olmasa bu oy olur mu? Geçen seçim ittifakla kazandık, bu seçimde tek başımıza neredeyse iki kişiden birinin oyunu kazandık. Karşımızda ittifak vardı, biz de yoktu. Tek başımıza kazandık.

SGK’ye bugün bu borçlar ödense emeklilere bugün zam yapacakmış gibi konuşuyor. Ver emekliye 17 bin 500 lira bütün borcumuzu kapatalım.

İşi baştan sıkı tutalım, bunların elini, kolunu bağlayalım diyorsun. Ne yapacaksın? SGK borçlarına haciz koyalım, vergi boçlarını hemen isteyelim. Sen 22 sene ülkeyi yönetmişsin. SGK'nin prim borcu yüzünden belediyelere haciz yolladığını ne zaman gördün? Sen ne yaptın 22 yıldır. Bu SGK ve vergi borçları ödenmediyse neden ödenmedi? İki sebebi var. Bir: Belirli aralıklarla faizleri siliyorsun ve yapılandırma yapıyorsun.

Bütün belediyelerin SGK borcu yüzde 3’ü bizim belediyelerimizin borcu. Yüzde 97’si diğer borçlar. Bir ilan etsene SGK’ye kimin borcu var bir görelim. Bizim borçlarımız zaten AK Parti’den aldığımız borçlar. Bir yüzde 35'de önceden AK Parti’den aldığımız belediyelerin üzerine faiz binmiş borçlar. Bir kısmı da bizim borcumuz. Rakam ortada. Türkiye’nin ekonomisinin yüzde 80’nini temsil eden belediyeler bizde borcun yarısı sizde." (HABER MERKEZ)

ÖNCEKİ HABER

Kent AŞ işçileri: Sorunlar çözülene kadar eylemlere devam edeceğiz

SONRAKİ HABER

Antalya Serik'te orman yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa