01 Ağustos 2024 17:39 Güncelleme: 01 Ağustos 2024 19:35

İzBB emekçileri: Hukuksuz soruşturmalar bizi yıldırmayacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde toplu sözleşme mücadelesi veren Tüm Bel-Sen üyesi emekçilerden7'si açığa alındı. Duruma tepki gösteren emekçiler, "Saldırılar bizi yıldıramaz" dedi.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/Evrensel

Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan kamu emekçilerinin iki aydır sürdürdükleri özgür toplu sözleşme mücadeleleri devam ediyor. 7 emekçiye açılan soruşturmanın ardından Kültürpark 4 No’lu hol önünde toplanan emekçiler, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Direne direne kazanacağız" sloganları attı. 4 No’lu hol önünde işten uzaklaştırılan emekçiler konuşma yaptı. 

"SALDIRILARIN SEBEBİ EMEKÇİLERİN ÖRGÜTLÜ MÜCADELESİ"

İzBB emekçisi Eren Çetindere, “22 yıldır grev yasağıyla, işten atmalarla bu olanları tanıyoruz. Aynı uygulamayı burda da yaptılar ama biz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Hakkımızı alana kadar mücadelemizi devam edeceğiz” dedi. Ardından söz alan İzBB emekçisi Tugay Demir, “Hak, hukuk, adalet sloganını bu ülkede adaletin olmadığını belirtmek için söylüyoruz. Sayın Özgür Özel, Sayın Cemil Tugay sizin hakkınız hukukunuz adaletiniz nerede” diye sordu.

Konuşmasını yapan zabıta emekçisi Ümit Dikme de “Biz hakkımıza sahip çıkmak için mücadele ettik. Baskılar da soruşturmalar da bizi yıldırmayacak. Hakkımızı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi. Konuşmasını yapan Birlik Yerel Sen Genel Başkanı Reşat Bozat ise soruşturmaların yıldırmayacağını ve Birlik Yerel Sen olarak mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

Söz alan Tüm Bel-Sen İzmir 1 No'lu Şube Sekreteri Salih Deniz Islakoğlu, “Saldırıların esası bize değil emekçilerin kitlesel örgütlenmesinedir. Bu saldırıya boyun eğmeyeceğiz ve özgür toplu sözleşme talebimize ulaşacağız” dedi. Emekçilerin ardından Tüm-Bel Sen MYK üyesi Bülent Türkmen ve Zeynep Sarıkaya Altun söz aldı. “Sizin kararlı duruşunuzun arkasında yönetim yapacak bir şey bulamadığı için arkadaşlarımız görevlerinden uzaklaştırdı” diyen Türkmen, bu kararlı duruşla bu kararında geri püskürtüleceğini ifade etti. Altun ise, “Burada çok güçlü bir direnç var. Bu soruşturmalar da bu direnci kırmak için açıldı. Ama baskılar bizi yıldıramayacak” dedi. Son olarak konuşmasını yapan avukat Hasan Hüseyin Evin, açılan soruşturmanın hukuksuz olduğunu vurgulayarak, “Bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Emekçilerin haklı mücadelelerinde yanındayız ve kazanacağız” dedi.

"TUGAY GÖZDAĞI VERMEYE ÇALIŞIYOR"

4 No’lu başlayarak holleri dolaşan emekçiler 1 No’lu hol önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini Tüm Bel-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Cevdet Keleş okudu. Sözlerine açılan soruşturmalara ilişkin konuşarak başlayan Keleş, “Sayın Cemil Tugay, hakkını arayan emekçileri korkutmak ve sindirmek için daire başkanları aracılığı ile isim toplatarak baskı oluşturmuş, anayasal ve sendikal haklarını kullanan emekçilere soruşturma açarak gözdağı vermeye çalışmıştır. İş yerlerimize emniyet güçleri çağrılarak emekçilere biber gazı sıktırılmış ve tartaklatılmıştır. Sendikal faaliyetlerimizi engellemek için özel güvenlik görevlilerini karşımıza dikerek eylemlerimize engel olmaya çalışmıştır. Tüm baskıları emekçiler örgütlü gücü ile geri püskürtmüştür” dedi. “Sayın Tugay, belediye emekçilerinin temsilcisi olan sendikamızla görüşmeyerek yok saymak istemiştir” diyen Keleş, “Toplu sözleşme masasını kurmayarak demokratik müzakere süreçlerini engellemiştir. İzmir halkına doğumdan ölüme kadar hizmet üreten belediye memurlarını itibarsızlaştırmak için basına beyanlar vermiştir” ifadelerini kullandı.

"SORUŞTURMALAR HUKUKSUZDUR"

Keleş sözlerine, “Sayın Tugay, sendikamız ve belediye memurları sizden yeni bir hak talebinde bulunmuyor, mevcut kazanımların korunmasını istiyor, ancak siz 29 Temmuz Salı günü belediye memurlarına imza karşılığı tebliğ edilmek üzere gönderdiğiniz yazıda, yetkili sendikaya 16 bin 750.TL. teklif ettiğinizi, bunun büyükşehir belediyeleri içinde en yüksek toplu sözleşme olduğunu ancak yetkili sendikanın henüz olumlu cevap vermediğini, 31 Temmuza kadar sözleşme imzalanmazsa üst limitten sosyal denge tazminatı ödeyeceğinizi ifade ederek sendikamızı ve emekçileri açıkça tehdit etmektesiniz. Bu tutumunuzla emekçiler ile sendikamızı karşı karşıya getirmek istediğiniz çok net görülmektedir” diyerek devam etti. Anayasal ve sendikal haklarını kullanan emekçilere açılan soruşturmaya ilişkin konuşam Keleş, “Tehditler sonuç vermeyince Sayın Cemil Tugay kamu gücünü keyfi olarak kullanarak hiçbir soruşturma yapılmadan Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube Sekreteri Salih Deniz Islakoğlu, iş yeri temsilcimiz Orhan Budak, Ümit Dikme, Türker Aydın, üyelerimizden Eren Çetindere ve Tugay Demir, Birlik Yerel Sen Genel Başkanı Reşat Bozat'a Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın onayı ile görevden uzaklaştırma cezası verilmiştir” dedi. Bu durumun hukuksuz bir uygulama olduğunu da belirten Keleş,  baskılara boyun eğmeyeceklerini ve mücadelelerine devam edeceklerini dile getirdi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam