01 Ağustos 2024 20:03

Akar Tekstil’de sendikacılara yönelik silahlı saldırı davası 5 Eylül'e ertelendi

İzmir'de Akar Tekstil patronu Onur Akar'ın DERİTEKS eski genel başkanı Makum Alagöz ve sendika yöneticilerine silahlı saldırı davasının ilk duruşması görüldü. Duruşma 5 Eylül'e ertelendi.

Fotoğraf: ANKA

Reklam

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Akar Tekstil'in patronu Hayrettin Akar'ın kardeşi ve ortağı Onur Akar, görüşmeye çağırdıkları eski DERİTEKS Genel Başkanı Makum Alagöz ve sendika yöneticilerine silahla ateş açmıştı. Olayda ise Makum Alagöz bacağından yaralanmıştı.

Sanık Onur Akar’ın “iki kişiyi öldürmeye teşebbüs” suçlamasıyla yargılandığı davada ilk duruşma bugün saat 14:00’te İzmir Karşıyaka Adliyesi 3. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunda görüldü. Emek örgütleri, sendikalar, siyasi partiler, Emek Partisi İzmir İl Başkanı Elif Çuhadar ve il yöneticileri de adliyede bulundu. Duruşmada sanık Onur Akar’ın tutukluluk halinin devamına karar verilirken, mahkeme ise 5 Eylül 2024 saat 14:30’a ertelendi.

“YAKIN MESAFEDEN 5-6 EL ATEŞ AÇILDI”

Olayda bacağından yaralanan Makum Alagöz ve yaralanmadan kurtulan Cihan İşçi, olaya ilişkin aktarımlarda bulundu. Konkordato ilan edilen edilmiş olan fabrikada, konkordato kararının kaldırılması akabinde işçilerin alacaklarına ilişkin sendikayı ziyaret ettiklerini belirten müşteki tarafı, “Patron Hayrettin Akar’la telefonda görüştük ve bizi fabrikada görüşmeye davet etti. Sendika temsilcilerimiz ile birlikte fabrikaya vardığımızda santralde bulunan personel tarafından kantine yönlendirildik. O sırada Onur Akar bize doğru geldi ve ‘mutlu musunuz lan’ diyerek ateş açmaya başladı” dediler. 5-6 el ateş açılması akabinde  araya girildiğini ve o arbede esnasında kendi imkanlarıyla binadan ayrıldıklarını belirten müştekiler şikayetçi olduklarını belirtti.

“İSTESEM ÖLDÜREBİLİRDİM, AMACIM ÖLDÜRMEK DEĞİLDİ”

Sanık Onur Akar ise savunmasında fabrikada bir tartışma yaşandığını ve ateş ettiğini belirterek, “Ben kimseyi öldürmek için ateş etmedim. Mesafe oldukça yakındı, istesem öldürebilirdim. Ancak ben savunmak için yere doğru ateş ettim. Makum Alagöz’ün yer serildiğini görünce silahımı çalışanıma teslim ettim. Sonrasında ise emniyete teslim oldum” ifadelerini kullandı. Bu hususa ilişkin sanık avukatları ise, “Müvekkilimizin üç adet ruhsatlı silahı vardır. Daha önce poligonlara da gitmiş olup, silah kullanmakla arası iyidir. Amacı öldürmek olsa bunu başarabilirdi. Bu temelde soruşturmanın ilerleyen zamanlarında suçun vasfının ve mahiyetinin ‘yaralama ve yaralamaya teşebbüs’ şeklinde değişeceğini düşünüyoruz. Müvekkilimizin tutuksuz yargılanmasını talep ediyor ve tutukluluktan alınacak verimin adli kontrol şartıyla serbest bırakılarak da alınabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştular.

DELİL KARARTMA VE DELİL UYDURMA DETAYI

Müşteki avukatları ise hem Makum Alagöz hem de Cihan İşçi’nin ifadelerinin delillerle sabit olduğunu belirterek, “Tüm bunlar değerlendirildiğinde olayın gerçek boyutu ortaya koyulmaktadır. Elde edilen görüntülerde olay yerinde kan izlerinin silindiğini ve masa/sandalye gibi materyallerin oturma düzeninin değiştirildiğini görüyoruz. Kameranın arızalı olduğu belirtiliyor ancak server’larda silme işlemi olup olmadığını öğrenmek istiyoruz. Bu hususta hem delil karartma hem de delil uydurma uygulandığını düşünüyoruz. Yargılamaya bunların da dahil edilerek, tutuklu yargılama talebinde bulunuyoruz” dediler.

Bu noktaya ilişkin dinlenen tanık, “Fabrikada çaycıyım. Kan izlerini gördüğümde orada bulunan tekstil atıkları ile sildim. Su ile yıkama yapmadım. Yaptığımın doğru olmadığını bilmiyordum. Kimse uyarmadı” ifadelerini kullandı. Bilgi işlem biriminde çalışan bir personel ise tanıklığında hususa ilişkin, “Olay öncesinde kameralarımızda arıza vardı. Buna ilişkin servisle de görüşmüştük, müdahale etmeye geleceklerdi” ifadelerini kullandı.

BİR SONRAKİ DURUŞMA 5 EYLÜL’DE

Savcının tutukluluk halinin devamını talep ettiği duruşmada, sanık Onur Akar’ın tutukluluk halinin devamına karar verilirken, mahkeme ise 5 Eylül 2024 tarihinde saat 14:30’a ertelendi.

Toplanacak delillerin ve dinlenecek tanıkların bulunduğu belirtilirken, keşif talebine ilişkin kararın ise daha sonra verileceği ifade edildi.

“BU KURŞUN TÜM İŞÇİ SINIFINA SIKILMIŞTIR”

Dava sonrasında Evrensel’e konuşan Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, bu kurşunun yalnızca Makum Alagöz’e sıkılmadığını belirterek, “Bu kurşun esasında tüm işçi sınıfına ve emeğe sıkılmıştır. Burada süreci konfederasyon olarak takip ediyoruz, Makum Başkan başkan asla yalnız değildir. Tekstil işçileri bu tip manipülasyonlara açık olmamalı ve her daim örgütlenmeyi düşünmelidir. Umarız bu hadise son olur” şeklinde konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam