Bayhan’dan Bakan Işıkhan’a: Vergi ödemeyen kapitalistler SGK borçlarını ödüyorlar mı?
Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan Bakan Işıkhan’a sordu: Vergi ödemeyen kapitalistler SGK borçlarını ödüyorlar mı?
Fotoğraf: EMEP Basın
Halk ağır vergi yükü altında ezilmesi karşısında gazetemiz Evrensel’in şirketlerin vergi vermediğini ortaya çıkarması üzerine Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, vergi ödemeyen kapitalistlerin SGK borçlarını ödeyip ödemediğini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın geçtiğimiz günlerde SGK alacaklarına dair yaptığı açıklamasının sadece belediyelerle sınırlı olduğunu oysa bakanlığa bağlı SGK’nın işverenlerin ve sigortalıların sosyal güvenlik primlerinin tahsilatından ve borçların takip etmesinin tamamından sorumlu olduğunu belirten Bayhan yanıtlanması üzerine bakanlığa sorular yöneltti.
Bayhan’ın sunduğu sorular şöyle oldu:
Geçtiğimiz günlerde bakanlık olarak 31 Mart yerel seçimlerinden önce belediyelerin borçlarını ödemesi için bir çağrı yaptığınızı, SGK aracılığıyla tüm borçlu belediyelere, herhangi bir parti farkı gözetmeksizin borç bildirimlerini gönderdiğinizi, buna bağlı olarak bazı belediyelerin borçlarını ödediğini açıkladınız. Tüm borçlu belediyelerin toplam listesi borç tutarları ile birlikte nasıldır? Söz konusu belediyelerin SGK alacakları kaç yıllıktır? Daha önce neden alacakların tahsili için bir takip yapılmamıştır?
Borç bildirimlerini aldıktan sonra SGK borçlarını ödeyen belediyelerin listesi nasıldır? Bunların kaçı AKP’ li ya da kayyum belediyeleridir?
Açıklamanız neden sadece belediyelerin SGK borçları üzerinedir? Özel sektördeki kapitalistlerin sgk borçlarını kim takip edecektir.?
Özel sektör işletmelerinin SGK' ya olan toplam borcu nedir ve bu borçların sektörel dağılımı ve işyerlerinin isimleri nasıldır?
Bu borçların etkili bir şekilde takip edilmemesi ve tahsil edilmemesi, SGK' nın mali durumu üzerinde ne tür olumsuz etkiler yaratmaktadır? SGK' nın mali dengesi ve sürdürülebilirliği açısından bu durumun yansımaları nelerdir?
Özel sektörün SGK borçlarının tahsil edilmemesi, işçilerin sosyal güvenlik haklarını nasıl etkilemektedir? Bu durumun işçilerin sosyal güvenlik ve emeklilik hakları üzerindeki etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kapitalistlerin SGK borçlarını ödemediği durumlarda borç takibi ve tahsilatı ile ilgili kaç fabrika işyerine bildirimde bulunulmuş kaç işyerinde hukuki takip yapılmıştır? Bunların sektörleri ve isimlerinin listesi nasıldır?
İktidarın kapitalistlere verdiği sigorta prim teşviklerinin halkın vergileri ile karşılandığı düşünülürse kaç kapitalistin işveren priminde teşvik, destek ve indirimden ne tutarlarda yararlandığı bunların listesi ile halka açıklanmalıdır. 4a (SSK) ve 4c (EMEKLİ SANDIĞI) kapsamında ödeme tarihi 6 aydan daha uzun süre gecikmiş ve SGK Yönetim Kurulu tarafından her yıl için belirlenecek tutardan daha fazla prim borçları (gecikme cezası, gecikme zammı, faiz dâhil) SGK Başkanlığı tarafından tespit edilmiş listeler halinde neden Bakanlığınızın sitesinden ilan edilmemektedir?Başta işçiler ve sendikalar olmak üzere isteyen herkesin SGK primlerinin ödenip ödenmediğini öğrenip denetleyebileceği şekilde bakanlığın sitesinden kamuoyuna açık bir biçimde yayınlamayı düşünüyor musunuz?
Aşağıdaki listenin içinde yer alan kapitalistlerin çoğu Evrensel Gazetesinin yaptığı haberden sonra bakanlık açıklamalarınca da kabul edildiği üzere vergi ödememektedirler. Peki adı geçen şirketler içinde SGK borçlarını da ödemeyenler var mıdır? Varsa hangi şirketler ödememiştir? Ödemeyenler için ne gibi takip işlemleri yapılmıştır?
ARAŞTIRILMASI İSTENEN ŞİRKETLER SIRALANDI
Bayhan şu şirketlerin araştırılmasını istedi:
İnşaat şirketleri; Taş Yapı, Kolin, Gülermak, Yapı ve Yapı, Kalyon, Rec İnşaat (Rönesans), YSE Yapı, A S L İnşaat, Cengiz İnşaat, Özgün İnşaat, AHES, MAKYOL, Yıldızlar İnşaat, Söğüt İnşaat, Özaltın İnşaat, Gürbağ İnşaat, YDA İnşaat, Egemen İnşaat, Limak İnşaat, Mustafa Ekşi İnşaat
Sanayi odaları; Bahçıvan Gıda, Ardıç Cam, Kıvanç Tekstil, Aslıteks, Burkay Tekstil, Zeytinoğlu Yem Tarım, Ünverdi Plastik, OKT Trailer, Anka Elektrik, Lande Endüstriyel, İzeltaş, Yarış Kabin Sanayii
Sanayi şirketleri; Tüpraş, Ford Otomotiv Sanayi, Star Rafineri, Toyota Otomotiv Sanayi, Oyak-Renault, Arçelik A.Ş, Mercedes-Benz, Ereğli Demir ve Çelik, TOFAŞ, İskenderun Demir ve Çelik, Hyundai Assan, Çolakoğlu Metalurji, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları, İÇDAŞ, Aselsan, Tosçelik, BSH
Diğer; Gelişim Mühendislik, Doğa Plastik, Lezita, Yolbulan, Mersen, Alpla Plastik, Befesa, Polonez(EKONOMİ SERVİSİ)