02 Ağustos 2024 11:30

Kapadokya'daki üst ölçekli plan hukuksuzluğuna mahkeme 'dur' dedi

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5’inci Dava Dairesi, Kapadokya Alan Başkanlığı'nca hazırlanan Kapadokya Alanı Üst Ölçekli Alan Planı'nın yürütmesi durduruldu.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Kapadokya Alanı Üst Ölçekli Alan Planı'nın yürütmesi durduruldu. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5’inci Dava Dairesi planının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada, yürütmenin durdurulması isteminin reddi yönündeki Kayseri 2’nci İdare Mahkemesi kararının hukuka uygun olmadığına hükmetti.

MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ DAVA AÇMIŞTI

Kapadokya Alan Komisyonu'nun 17 Temmuz 2023 tarihli kararı ile onaylanan 1/25.000 ölçekli Kapadokya Alanı Üst Ölçekli Alan Planı'nın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Ankara Mimarlar Odası Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kapadokya Alan Başkanlığı'na dava açmıştı. Yürütmenin durdurulması da istenilen davaya bakan Kayseri 2’nci İdare Mahkemesi talebi reddetmişti.

Mahkemenin bu kararına bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi’nde yapılan temyiz başvurusu geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Dava sürecinde yapılan bilirkişi keşfinin 06 Mayıs 2024 tarihli raporunda ortaya konan eksikliklere dikkat çeken Bölge İdare Mahkemesi 5’inci Dava Dairesi oy birliği ile Kayseri 2’nci İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma talebine ret kararını kaldırdı.

BİLİRKİŞİ: PLAN TEKNİĞE UYGUN HAZIRLANMAMIŞ VE ÇELİŞKİLİ

Bölge Mahkemesi, "Planın 1/25000 ölçekli nazım imar planı gösterim tekniklerindeki detay gösterimleri içermediği, bu kapsamda planın gerek ölçek sorunsalı gerekse gösterim teknikleri açısından üst ölçekli plan mı yoksa nazım imar planı mantığıyla mı hazırlandı konusunda çelişkilerin ortaya çıktığı anlaşıldığından, plan yapım ve gösterim tekniklerine uygun olarak hazırlanmadığı, dolayısıyla mevzuata ve hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır" dediği kararında, planların hukuka aykırı olduğu ve uygulanması halinde telafisi güç zararlara yolaçacağına dikkat çekerek, planların yürütmesi durdurdu.

BELEDİYELERE YAZI: İŞLEM YAPMADAN ÖNCE HUKUKİ GÖRÜŞ ALIN

Mahkemenin bu kararını ardından Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından bölgedeki belediyelere gönderilen yazıda mahkeme kararına atıfta bulunularak; "1/25.000 ölçekli Kapadokya Alanı Üst Ölçekli Alan Planı'nın yürürlüğüne ilişkin birden fazla idari işlem olması sebebiyle bundan sonraki süreçte yürütülecek iş ve işlemler hakkında HukukHizmetleri Genel Müdürlüğü'nden görüş" alınması gerektiği dile getirildi.

ÖNCEKİ HABER

AYM, İletişim Başkanlığı kararnamesini iptal etti, karar sonrası paylaşım silindi

SONRAKİ HABER

Paris 2024 | Judoda milli sporcu Kayra Özdemir bronz madalya maçını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa