Fındık kabuğunu doldurmayacak fiyat!
Alım fiyatları, yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre kilogram başına levant kalite için 130 lira, Giresun kalite için 132 lira oldu. Kabuklu fındık alımlarına 19 Ağustos'ta başlanacak.
Fotoğraf: Murat Söylemez/DHA
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024-2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını kilogram başına levant kalite için 130 lira, Giresun kalite için 132 lira olarak belirledi.
Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, söz konusu fiyatlar, hasat dönemi öncesinde, fındık üreticilerinin depolama ve finansman ihtiyaçlarının karşılanması ve pazarlama kaynaklı yaşanabilecek sıkıntıların giderilmesi amacıyla kararlaştırıldı.
Bu kapsamda, 2024-2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları, yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre, levant kalite için kilogram başına 130 lira, Giresun kalite için kilogram başına 132 lira oldu.
Bakanlığın üreticilere vereceği alan bazlı destek, mazot ve gübre desteğiyle birlikte düşünüldüğünde, levant kalite için ortalama fiyat kilogram başına 133 lira, Giresun kalite için ise 135 lira olacak.
Yüksek randımanlı fındığa (50 randımanın üzerindeki her artı 1 randıman için) kilogram başına 1,3 lira ilave fiyat verilecek.
ALIMLARA 19 AĞUSTOS'TA BAŞLANACAK
TMO, fındık alımları konusunda her türlü teknik altyapı, depolama, personel ve finansman hazırlıklarını tamamladığını açıklayarak, “Üreticiler 12 Ağustos'tan itibaren TMO iş yerleri ile "www.tmo.gov.tr" adresi ve 'e-Devlet’ üzerinden randevularını alabilecekler” dedi. Kabuklu fındık alımlarına 19 Ağustos'ta başlanacak, alımlar önceki yıllarda olduğu gibi randevulu yapılacak.Üreticilerin TMO'ya ürün teslim ederken rutubetten dolayı sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini kurutmaya azami özen göstermeleri gerektiğinin de uyarısı yapıldı.
EMEP “FINDIK FİYATI ÜRETİCİYİ VE İŞÇİYİ ETKİLEMESİN” DEMİŞTİ
Fiyatlar açıklanmadan önce EMEP Ordu İl Örgütü üreticinin ve işçinin mağdur olmaması için taban fiyatın 180 TL olması çağrısı yapmıştı. Emek Partisi Ordu İl Örgütü Tarım Komisyonu Başkanı Bahri Dinç, üreticinin ve işçinin mağdur olmayacağı, memnun kalacağı bir fiyat belirlenmesi gerektiğinin altını çizerek açıklama yapmış ve şunları söylemişti: “Maliyet hesabının il bazında değil, tüm fındık üretim (rekolte) üzerinden yapılması gerekir ki Emek Partisi olarak bu biçimde yaptık. Yine iddia ediyoruz ki, tartışırız bilimsel yöntemlerle yaptığımız maliyet hesabı üzerinde fındık fiyatı ilk alım için 180 TL olmalıdır. Her ay da enflasyona göre güncellenmelidir.”
ÜRETİCİLER SESLENMİŞTİ: BİZİ TEKELLERİN ÖNÜNE ATMAYIN
Daha önce Evrensel’den seslenen fındık üreticileri ise, “Bizi tekellerin önüne atmayın” çağrısı yaparak, taban fiyatının düşük tutulmaması çağrısı yapılmıştı. Üreticilerin tüm çağrısına rağmen fındık fiyatı, fındık kabuğunu bile doldurmayacak 130 lira olarak belirlendi.
ÖZGÜR ÖZEL: BU YAPILAN KARADENİZ'E İHANETTİR
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel açıklanan fiyatların fındık üreticilerinin borçlarını ödemeye yetmeyeceğini belirterek, "Bu yapılan iş düpedüz Karadeniz'e ihanettir. Karadeniz'i açlığa, sefalete mahkum etmektir" ifadelerini kullandı.
"ÜRETİCİLER ŞİRKETLERİN İNSAFINA BIRAKILMAMALI"
CHP Bursa Milletvekili ve PM üyesi Orhan Sarıbal fiyatların duyurulmasının ardından yaptığı açıklamada, kamunun tarım politikasının serbest piyasaya dayalı olduğunu ifade etti. Sarıbal, 2014 yılında Oltan Gıda’yı satın alan Ferrero'nun 10 yıldır "değerli tarım" adı altında sürdürdüğü programla 100 bin hektar alanda (tüm fındık alanlarının yüzde 14’ü) 50 bin fındık üreticisine (tüm üreticilerin yüzde 23’ü) ulaştığını söyledi. “Şirketin hedefi Karadeniz’de fındık üreten küçük çiftçileri tasfiye ederek kendine bağlı büyük işletmeler oluşturmaktır” diyen Sarıbal TMO’nun, şirketlerin istediği şekilde maliyet fiyatlarının altında ve az alım yapıldığını belirtti.
Fındık rekoltesi üzerinden fiyat baskılanmasına son verilmesi gerektiğini söyleyen Sarıbal, “Dünya üretiminin yüzde 65’ini gerçekleştirdiğimiz fındık fiyatının belirlenmesi şirketlerin insafına bırakılmamalıdır” şeklinde konuştu.(EKONOMİ SERVİSİ)