02 Ağustos 2024 15:49

İzBB kamu emekçileri soruşturmalara karşı eylemde

İzBB’de kamu emekçileri, sendikal faaliyet yürüttüğü için hakkında soruşturma açılan 7 kamu emekçisinin göreve başlatılması için eylem yaptı.

Fotoğraf:Evrensel

Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan kamu emekçileri, toplu sözleşme talepleriyle yürüttükleri mücadeleye devam ediyor. Belediye yönetimi ise TİS masası kurulması talebini görmezden gelirken bir diğer yandan ise haklı mücadelesini sürdüren belediye emekçilerine soruşturma ve cezalar yağdırıyor.

Dün aralarında yetkili sendika Tüm Bel-Sen yönetici, temsilcisi ve üyelerinin bulunduğu 7 belediye emekçisi hakkında teftiş kuruluna sevk edilmeden, doğrudan İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın oluru ile “görevden uzaklaştırma” kararı verildi. Saldırıların ekonomik taleplerin yanı sıra sendikal örgütlenme hakkına ve mücadelelerine yöneldiğini vurgulayan emekçiler, Kültürpark’ta yer alan 4 No’lu hol önünde bir araya gelerek cezaları ve soruşturmaları protesto etti. İş yerleri olan holleri dolaşan emekçiler, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Oyalama değil toplu sözleşme” sloganları attı.

“EMEKÇİ DÜŞMANI POLİTİKALARIN ARKASINDA DURMAYIN”

Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Sekreteri Salih Deniz Islakoğlu açıklamasında, “Bugüne değin CHP Genel Merkezi’nin toplu sözleşme hususunda muhatabımız olmadığını belirttik. TİS görüşmelerinde ‘esas taraflar yetkili sendikamız ve İzBB yönetimidir’ dedik. Ancak CHP karşımıza tek tip SDS dayatmasıyla çıkmıştır. Başkan Tugay ise keyfi bir sözleşme dayatmasında bulunurken, buna karşı birleşen, sendikal ve anayasal haklarını kullanan emekçileri ise soruşturmalar, cezalar, kolluk kuvvetleri ve özel güvenlik aracılığıyla yıldırmaya çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

CHP'ye çağrıda bulunan Islakoğlu, “Bu süreçte emekçi düşmanlığının ve emekçi düşmanı politikalar yürüten Başkan Tugay’ın arkasında durmayın, gelin hakları için mücadele eden emekçilere sahip çıkın” diye ekledi. 

"BU FAALİYETLERİN ENGELLENMESİ ANAYASAL SUÇTUR"

Öte yandan teftiş kuruluna her gün birkaç memurun ifade vermek üzere çağrıldığını belirten Islakoğlu, “Teftiş kuruluna da buradan sesleniyoruz. Emekçiler sendikal, demokratik ve anayasal haklarını kullanıyor. Bu faaliyetlerin engellenmesi anayasal suçtur. Anayasa suçu işlemeyin. KESK’in ve Tüm Bel-Sen’in tarihi mücadelelerle doludur. Bizler kurulduğumuz tarihten bu yana her bir kazanımımızı mücadele ile elde ettik. Sizin soruşturmalarınız, cezalarınız, KHK’larınız ve tehditleriniz bizleri yıldıramaz” şeklinde konuştu.

Son olarak emek ve demokratik kitle örgütlerine seslenen Islakoğlu, “Gelinen noktada saldırılar topyekun emeğe ve sendikal örgütlülüğe yönelmiştir. Bu sebeple başta iş kolumuzda örgütlü bulunan tüm emek örgütlerini, sendikaları ve demokratik kitle örgütlerini bu süreçte kamu emekçilerinin yanında durmaya ve mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz" dedi. 

“HER TÜRLÜ BASKI VE TEHDİTE BAŞVURULUYOR”

Eylemde basın metnini okuyan Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş, “Cemil Tugay toplu sözleşme sürecinin başlamasından bu güne kadar, sendikaya ve belediye emekçilerine, yapmış olduğu toplu sözleşme teklifinin kabul edilmesi için her türlü baskı ve tehdit yöntemini hayata geçirdi. Sayın Tugay 16 Ocak’ta imzaladığımız toplu sözleşmede mali hakların toplamı olan 16 bin 750 liranın 2 yıl boyunca hiç artış olmadan imzalanarak kazanımlarımızın enflasyon karşısında erimesini istiyor. İstemekle kalmıyor, ‘31 Temmuz’a kadar imzalamazsanız yarısını keseceğiz’ diyerek tehdit ediyor. Sayın Tugay’ın önerisi, mevcut kazanımlarımızın üzerine bir kuruş dahi eklemeden iki yıl boyunca enflasyon karşısında erimesini hedeflemektedir” diye konuştu.

“7 MEMUR HİÇBİR İNCELEME YAPILMADAN AÇIĞA ALINDI”

Tugay’ın 25 Temmuz 2024 tarihinde sendikal faaliyetlerini yapmak isteyen belediye emekçilerinin karşısına özel güvenlik görevlilerini çıkarttığını hatırlatan Keleş, “Sendikamız özel güvenlik görevlilerine sendikal faaliyeti engellemenin suç olduğunu söylemesine rağmen, belediye yönetiminden şifahi talimat aldıklarını bu nedenle faaliyete izin vermeyeceklerini belirterek memurlara fili müdahalede bulunmuşlardır. Belediye yönetimi yaptığı yazılı açıklamada olayları çarpıtarak, memurların özel güvenlik görevlilerinin yaralanmasına yol açan fiili müdahalede bulunduğu için 7 memurun yetkili kurullar tarafından açığa alındığını belirtmiştir. Bu açıklama tamamen yanıltmaya yöneliktir. Belediye yönetimi hiçbir inceleme ve soruşturma yapılmaksızın, haksız ve hukuksuz bir şekilde, 7 memuru görevinden uzaklaştırmıştır. Hiçbir yetkili kurulun kararı yoktur. Sadece Belediye Başkanı Sayın Tugay’ın oluru ile 7 memur açığa alınmıştır. Sendikamız, sendikal faaliyetleri engelleyenler hakkında hukuki süreç başlatılması için girişimde bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

Tugay’ın kamu gücünü kullanarak belediye emekçilerine istediği toplu sözleşmeyi imzalatmak istediğini belirten Keleş, “Belediye emekçileri Sayın Tugay’ın Hukuksuz açığa almalarına, baskılarına asla boyun eğmeyecektir. Buradan Sayın Tugay’a çağrıda bulunuyoruz;

  • Sendikal ve anayasal haklarını kullanan emekçilere karşı açtığınız soruşturmaları durdurun.
  • Hukuksuzca açığa aldığınız yedi memuru hemen görevine başlatın
  • Önerdiğiniz 16.750 lira sosyal denge tazminatına her altı ayda bir memur maaşlarına gelen artışı ekleyin, toplu sözleşmenin imzalanması için emekçilerin onayına sunalım” diyerek sözlerini tamamladı. 

KARŞIYAKA BELEDİYESİ EMEKÇİLERİNDEN BÜYÜKŞEHİR EMEKÇİLERİNE DESTEK

 


tümbelsen eylem

Tüm Bel Sen 2 Nolu Şube İşyeri Temsilciliği, Büyükşehir Belediyesi'nde TİS eylemleri dolayısı ile aralarında Tüm Sen 1 Nolu Şube Sekreteri ile temsilci ve üyelerin de bulunduğu 7 emekçinin açığa alınması ile ilgili basın açıklaması yaptı. Belediye önünde toplanan emekçiler, "Baskılar bizi yıldıramaz", "TİS hakkımız engellenemez" sloganları attı.

ORTAYA ÇIKAN HAREKETE VERİLMİŞ BİR CEZA


Eylemde konuşma yapan Tüm Bel Sen 2 Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Belen, TİS masası kurulması çabalarına karşılık belediye yönetiminin her defasında baskılarla, iftiralarla, haklarını gasp edecek şekilde sundukları çözümlerle yürüttüğü süreci protesto etmek ve arkadaşlarının mücadelesine destek olmak için toplandıklarını belirtti. Süreci başından itibaren takip ettiklerini dile getiren Belen, "Gelinen noktada dün Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yedi arkadaşımızı görevden uzaklaştırdı. Asla kabul edilemeyecek iftira ve yalanlar üzerinden intikam alınmaya çalışılıyor. Orada kişisel olarak verilmiş bir cezadan ziyade son yıllarda kamu emekçilerinin mücadelesi ve hareketi anlamında ortaya çıkmış en önemli hareketi bastırmak üzere yapılmış bir hamle ve ceza olarak görüyorlar arkadaşlarımız bunu" dedi.

ORADAKİ SÜREÇ HERKESİ İLGİLENDİRİYOR


Her gün 2-3 bin kişinin yürüyüş yaptığını ve her şeyi göze alarak yürüttüğü bir süreç olduğunu ifade eden Belen, "Büyükşehir'de yapılan eylemler emekçinin lehine bir çözümle sonuçlanırsa hem İzmir'deki diğer belediyelerdeki bizler hem de İzmir dışındaki farklı belediyelerde çalışanlar belki belediye sınırlarını da aşarak, diğer kurumlarda çalışan emekçilerin hakları için de önemli bir kazanım olacak" dedi. Karşıyaka emekçilerinin de son yıllarda böyle bir pratiğin kendilerini ne kadar güçlü hissettirdiğini bildiğini dile getiren Belen, "Bugün ilçe belediyelerinin idare olarak nerede ise tamamı Büyükşehir'de ortaya çıkacak sonuca göre hareket etmeyi planlarken emekçiler başka bir şey söylüyor. Büyükşehir'deki sonuç ne olursa olsun bizler kendi özlük haklarımız için kendi yerellerimizde mücadeleyi yürütmeye her zaman hazırız" dedi. Büyükşehir'e destek olurken aynı zamanda kendi imzalayacakları sözleşmeyi de savunmaya çalıştıklarını belirten Belen, "Dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu ve olumlu sonuçlar ortaya çıkarabileceğini biliyoruz. Büyükşehir emekçileri mücadeleye devam ettikçe onlarla dayanışmaya ve mücadeleye devam edeceğiz" dedi.(İzmir/EVRENSEL)

 

Reklam