02 Ağustos 2024 18:02

Samsung sendika liderleri neden şirketin CEO’nun evinin önünde eylemler düzenliyor?

Güney Kore'de greve çıkan Samsung Electronics işçileri, sendika karşıtı baskılara karışı mücadele ediyor. Sendika liderleri CEO Lee Jae-yong’un evinin önünde eylem yaptı.

Fotoğraf: Samsung

Paylaş

Clémentine EVENO
Humanite 

Elektronik devi Samsung Electronics’in Güney Koreli sendikacıları işlerini oluruna bırakmıyor. Yaklaşık on beş sendika lideri “Susun! Sendika nedir? Samsung’da grev nedir?​” diye bağırarak, 1 Temmuz Perşembe günü CEO Lee Jae-yong’un lüks bir semt olan Hannam’daki evinin önünde toplandı. Eylem daha sonra polis tarafından dağıtıldı.

Eylem, önceki gün yönetimle yapılan üç günlük müzakere oturumunun başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından gerçekleşti. Fabrika yöneticileri ise, çalışanların üç hafta önce başlattıkları grevi kırmaya çalışmakla suçlanıyor. Bu suçlamalar, sendika karşıtı baskılara yabancı olmayan bir ülkede, 2019 yılında Ulusal Samsung Elektronik Sendikası (NSEU) tarafından yapıldı. 

Dev şirketin CEO’su yasadışı yollara başvurmakla, özellikle de sendikal harekete katılanları “kara listeye almakla” suçlanıyor. NSEU Başkanı Son Woo-mok, AFP’ye yaptığı açıklamada sendika karşıtı baskılara vurgu yaparak, “Sendikacılığa baskı, haksız uygulamalar, iş kazaları, liste uzuyor. Tüm bunları kamuoyuna açıklayacağız” dedi. 

“Grevin başlamasından bu yana geçen 25 gün içinde Lee’nin tek yaptığı Asya’nın en zengin adamının oğlunun düğününe katılmak ve Olimpiyat sporcularına 30 milyar won’dan (20 milyar avro) fazla Samsung telefon vermek oldu” diye yakınıyor sendika temsilcisi Son Woo-mok. Sendika ise yaklaşık 36 bin üye ile grubun işgücünün neredeyse dörtte birine sahip. Bu, Hintli milyarder Mukesh Ambani’nin oğlu Anant’ın Temmuz ayında Mumbai’de yapılan görkemli düğününe bir göndermeydi. 

Sendika üç hafta önce 8 Temmuz Pazartesi günü genel grev başlatmıştı. İki gün sonra, bu kez süresiz olmak üzere ikinci bir grevi ilan etti. 11 Temmuz Perşembe ve 12 Temmuz Cuma günleri yüzlerce işçi harekete geçerek Seul’ün güneyindeki Pyeongtaek’te bulunan yüksek hızlı bellek üretim tesisine erişimi engelledi. 

Strateji basit: Yapay zeka pazarında stratejik öneme sahip olan üst düzey çiplerin üretim hattını odak noktasına almak. Bu çipler en az otomatikleştirilmiş montaj hatlarına yerleştiriliyor ve dolayısıyla insan emeğine dayanıyor. Sendikanın genel sekreter yardımcısı Lee Hyun-kuk Bloomberg’e yaptığı açıklamada bunun fabrika yönetimine karşı “en etkili önlem” olduğunu vurguladı.

Bu eşi benzeri görülmemiş grevden bir ay önce, Samsung Electronics’in sendikalı çalışanları 7 Haziran Cuma günü Güney Koreli grubun tarihindeki ilk grev gününü başlatmıştı. Bundan bir hafta önce ise bir işçi, sahadaki yetersiz güvenlik ve kabul edilemez çalışma koşulları nedeniyle vardiyasından sonra cildinde olağandışı lezyonlar fark etmişti. Sendika daha sonra ücret taleplerini de listeye ekledi. 

Sendika liderlerinin ana talepleri arasında, çalışanlarının haklarına saygı gösterilmesi ve “performansa bağlı ödeme sistemini iyileştirecek adil ve şeffaf ücretler” yer alıyor Sendika lideri Son Woo-mok’a göre karşılarındaki güç çok büyük: “Karşımızda devasa bir holding var. Buna etkili bir şekilde karşı koyabilmek istiyorsak, el ele ilerlememizi sağlayacak büyük ve güçlü bir organizasyona ihtiyacımız var”. 

Çeviren: Eren Can

ÖNCEKİ HABER

İmamoğlu, Instagram'dan yaptığı canlı yayınla erişim yasağını protesto etti

SONRAKİ HABER

Adana'da yangın söndürme helikopteri göle düştü, mürettebat yaralı kurtuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa