02 Ağustos 2024 18:10

Utku Çakırözer, temmuz ayı basın özgürlüğü raporunu açıkladı: ‘Türkiye yasaklar ülkesi haline getirildi’

CHP Milletvekili Utku Çakırözer temmuz ayı basın özgürlüğü raporunu açıkladı: Gazeteciler, 20 günlük sürede 43 kez hakim karşısına çıktı, 8 gazeteciye 6’şar yıl 3’er ay hapis cezası verildi.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Instagram’a getirilen erişim yasağı tartışılırken, temmuz ayı basın özgürlüğü raporunu açıkladı. Çakırözer, “Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü adına utanç verici bir dönemi daha yaşıyoruz. 22 yıllık AKP iktidarında Türkiye sansürle, erişim engelleriyle anılır oldu” dedi.

Instagram’a erişim engeli getirilmesinin 86 milyonun özgürlüğünün kısıtlanması olduğunu belirten Çakırözer, “Tamamen keyfi uygulamalarla milyonların ifade ve basın özgürlüğünü kısıtlamakla kalmadılar, Türkiye’yi yasaklar, sansürler ülkesi yaptılar” diye konuştu. 

GAZETECİLER 20 GÜNDE 43 KEZ HAKİM ÖNÜNE ÇIKTI

Çakırözer’in açıkladığı rapora göre gazeteciler, 20 günlük sürede 43 kez hakim karşısına çıktı. Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayeti davasına ilişkin haberleri nedeniyle gazeteciler temmuz ayında da hedef gösterildi ve tehdit edildi. Bunların yanı sıra iktidar yetkilileri ve kamu yöneticilerine ilişkin rüşvet, taciz, torpil iddialarını konu alan haberlere erişim engelleri geldi.

BİR AYLIK KARA TABLO

Çakırözer’in raporuna göre, temmuz ayında ifade ve basın özgürlüğü alanında yaşanan ihlallerden bazıları şöyle: Ankara’da 11 gazetecinin yargılandığı davada 8 gazeteciye 6’şar yıl 3’er ay hapis cezası verildi.

Gazeteci Metin Cihan hakkında İsrail ile ticari ilişkileri hakkında yaptığı sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek soruşturma açılırken, çok sayıda gazeteci haber ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturmalara maruz kaldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yılın son haftasında düzenlediği basın toplantısında aralarında gazetecilerin de bulunduğu 154 kişiyi hedef aldı.

Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Burak Kılıç da gazeteciler İsmail Saymaz, Erk Acarer, Barış Terkoğlu, Alican Uludağ ve Timur Soykan’ı sosyal medyadan yaptığı ‘kurşun’ göndermeli paylaşımla hedef aldı.

Gazeteciler İsmail Arı, Abdullah Kaya, Ruşen Takva haber ve paylaşımları nedeniyle tehdit edildi.

RTÜK temmuz ayında Açık Radyo’nun lisansını iptal etti, mahkeme karar hakkında yürütmeyi durdurdu. Ayrıca Video Prime’a ceza verildi, müzik kanalları uyarıldı.

BirGün’e “Halkbank’tan mafyaya 550 milyon kredi” ve “Halkbank’tan mafyaya kredi” başlıklarıyla yayımlanan haberler nedeniyle gazeteye 1 milyon TL’lik tazminat davası açıldı.

İnternet haber siteleri medyaradar.com, yerel haber sitesi Silivri’nin Sesi ile mezopotamyaajansi.net için de erişim engelleme kararları alındı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Olimpiyatlarda "eşitlik" tartışması : Khelif ve Carini’nin karşılaşması gündemde

SONRAKİ HABER

"Barış nöbeti"nde Kürtçe tahammülsüzlüğüne tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa