02 Ağustos 2024 17:54

"Barış nöbeti"nde Kürtçe tahammülsüzlüğüne tepki

İHD’nin “barış nöbeti” eyleminde, Kürtçe trafik uyarılarının silinmesi ve Kürtçe müzik eşliğinde halaya duran kişilerin gözaltına alınıp tutuklanmasına tepki gösterildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İnsan Hakları Derneğinin (İHD) her ayın ilk haftasında tuttuğu “barış nöbeti” bugün de devam etti.

İHD Amed Şube binasında sürdürülen nöbete, Barış Anneleri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), ‘78’liler Dayanışma ve Araştırma Derneğinin yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.

İHD Amed Şubesi Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu, demokratik bir rejimde kabulü mümkün olmayan, temel insan haklarını ve toplumsal barışı hedef alan “hukuk dışı” uygulamaların yaşandığına dikkat çekti.

Kürtçe trafik uyarı yazılarının silinmesine ve Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekenlerin tutuklanmasına tepki gösteren Mehmetoğlu, Mersin’de tutuklanan 9 gence “Ölürüm Türkiyem” şarkısının “ırkçı saikle” dinletilmesinin, 1980’li yıllarda Esat Oktay yönetimindeki Amed Cezaevi'ndeki Kürt tutsaklara uygulanan işkence ve devlet yaklaşımın göstergesi olduğunu söyledi.

Mehmetoğlu, “Seçmenlerin anadili olan ve günlük hayatta konuştukları Kürtçenin belediye çalışmalarında kullanılmasının engellenmesi kabul edilemez” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Utku Çakırözer, temmuz ayı basın özgürlüğü raporunu açıkladı: ‘Türkiye yasaklar ülkesi haline getirildi’

SONRAKİ HABER

Karşıyaka belediyesi emekçilerinden İzmir Büyükşehir emekçilerine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa