03 Ağustos 2024 11:45

DEM Parti: Êzidî Soykırımı’nı lanetliyoruz

İŞID’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’de Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği katliamın soykırım olarak tanınması için çağrı yapan DEM Parti, “Êzidî soykırımını lanetliyoruz” dedi.

Şengal Katliamı sonrası bölgeden kaçan binlerce Ezidi mülteci olarak barınaklara sığındı | Fotoğraf: İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanlığı/Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Paylaş

Êzidî Soykırımı’nın yıl dönümünde açıklama yapan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), katliamın soykırım olarak tanınması çağrısı yaptı. Açıklamada, “Türkiye de Êzidîlere yönelik bu katliamı soykırım olarak tanımalı ve yıllardır Şengal'e dönük sürdürdüğü saldırgan politikalarından vazgeçmelidir” denildi.

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu’nun yaptığı açıklamada, “3 Ağustos 2014'te IŞİD çeteleri tarafından Şengal'de 5 binden fazla Êzidî katledilmiş, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere binlerce Êzidî kaçırılmıştır. Katliamın üzerinden on yıl geçmiş olmasına rağmen bini aşkın Êzidî çocuk halen kayıptır. Tarihleri boyunca 73 fermana maruz kalan Êzidîler için bu katliam "74'üncü Ferman"dır. Êzidî halkının maruz kaldığı katliam, başta ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere olmak üzere birçok devlet tarafından soykırım olarak tanınmıştır” ifadelerine yer verildi.

“KATLİAM SOYKIRIM OLARAK TANINSIN”

Türkiye’nin de Êzidîlere yönelik bu katliamı soykırım olarak tanıması gerektiği belirtilen açıklamada, “Yıllardır Şengal'e dönük sürdürdüğü saldırgan politikalarından vazgeçmelidir. Yerlerinden göçertilmiş Êzidîlerin topraklarına dönmesi ve halen IŞİD çetelerinin elinde olan Êzidîlerin özgürleşmesi için adımlar atmalıdır” denildi.

Açıklamada son olarak şunlar kaydedildi: “Êzidî halkı, maruz kaldığı onca baskı, zulüm, göç ve katliamlara karşı direnerek kendi inancını, kültürünü ve varlığını korumuştur. 3 Ağustos Êzidî Soykırımının 10'uncu yıldönümü vesilesiyle Êzidî halkının yanında olduğumuzu belirtiyor, yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antep'te PTT işçileri işten atıldı

SONRAKİ HABER

İsrail, Batı Şeria'ya hava saldırısı düzenledi: Kassam Tugayı komutanı öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa