03 Ağustos 2024 18:04

Mordoğan Ayıbalığı Mağarası yakınındaki kaçak iskelenin sökümüne başlandı

Karaburun Mordoğan'da bulunan, nesli tükenme tehdidi altındaki Akdeniz Foklarının yaşam alanına yapılan kaçak iskelenin sökümüne nihayet başlandı.

Fotoğraf: Karaburun Yerel Fok Komitesi

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Karaburun Mordoğan'da bulunan nesli tükenme tehdidi altındaki Akdeniz Foklarının yaşam alanına yapılan kaçak iskelenin sökümüne nihayet başlandı. 2023 Haziran başında Karaburun'un gündemine gelen Mordoğan Ayıbalığı Mevkii'nde bulunan işletmenin izinsiz ve kaçak iskelesi söküm kararı olmasına rağmen işletmecisinin engellemeleri nedeniyle sökülemiyordu.

Geçtiğimiz hafta 22 Temmuz 2024 tarihinde Mordoğan Ayıbalığı Mevkiine gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye, Yapı Kontrol, Fen İşleri Yıkım Şubesi ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri eski adıyla "SealBeach" yeni adıyla "ForYou 35" adlı İşletmeye özel mülk olduğu gerekçesiyle sokulmamıştı. İşletme sahipleri ekiplerin karadan vedenizden iskeleye ulaşımını engellemişti.

2 Ağustos 2024 günü daha geniş bir ekiple tekrar Mordoğan Ayıbalığı'ndaki iskeleye giden İBB ekibi bu sefer herhangi bir dirençle karşılaşmadı. Aksine işletme sahipleri kaçak iskeleyi kendileri sökmeye başladı.

Bir yılı aşkın süren sorunu aktaran resmi yazışmalarla kurumların sorumluk almaması nedeniyle yıkılamayan kaçak iskele yıkım işleminin turizm sezonuna denk gelmesi ve 22 Temmuz 2024'de ilk yıkım girişiminde yaşananlar sonrası, işletmenin kaçak iskelenin söküm işlemini üstlendiği görüldü.

AKDENİZ FOKU'NUN SON SIĞINAĞI

Kaçak İskelenin sökümü ile ilgili Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) ve Karaburun Yerel Fok Komitesinin yaptığı ortak açıklamada şu görüşlere yer verildi.

“Akdeniz Foklarının son sığınakları olan bu mağaralar ve çevresindeki karasal ve denizel alanlar özellikle korunması gereken alanlar. Habitatın yani doğal kıyıların korunması tür açısından en önemli başlık olarak karşımızdadır. Bu nedenle mağara önü, üstü ve çevre alanının korumadaki önemi büyük. Yerel yöneticilerin ve bu alanlardan yararlananişletmelerin korumada duyarlı davranması öncelikli olmalı. Zira nesli tehlike altında olan canlıların yaşam alanları ile birlikte korunması hem ulusal mevzuatımız hem de taraf olunan uluslararası sözleşmelerde taahhüt altındadır...”

ÖNCEKİ HABER

İnsan olduğumuzu hissetmek istiyoruz

SONRAKİ HABER

Uğur Balkuv Triko'nun işçilere vaadi: ‘Ölme ama fazla da yaşama’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa