04 Ağustos 2024 08:30

Evrensel'in manşeti: Afrika’daki Türkiye!

Evrensel, Türkiye sermayesinin ve devletinin Afrika'da hızla genişleyen varlığına mercek tuttu.

Görsel: Evrensel

Paylaş

Afrika’da, Türkiye sermaye sınıfı ve devletinin hızla genişleyen varlığı dikkat çekiyor. ‘Yandaş’lardan ‘laik’ sermayeye, cemaat bakiyesi okullardan Diyanet Vakfına topyekûn kuşatma, kıtaya dönük uluslararası emperyalist planlarla da uyum içinde.

1998’de ilan edilen “Afrika açılım planı”, AKP döneminde daha kapsamlı ilerledi. 2003’te “Afrika ülkeleri ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi stratejisi” yürürlüğe kondu. 2005’te Afrika Birliği’ne gözlemci üye olan Türkiye, 2008’de “stratejik ortak”lığa yükseltildi. Bütün bu diplomatik hamlelerin meyveleri bugün özellikle Sahra Altı Afrika’da toplanıyor.

Ticari ve askeri ilişkileri geliştirmeyi hedefleyen diplomatik açılımlar, Türkiye’den Afrika’ya mal ve hizmet ihracatını yoğunlaştırmakla kalmıyor, Türk şirketlerin Afrika pazarındaki tekelci denetimini de güçlendiriyor. Türkiye’nin Afrika’yla dış ticareti 2003’te 5.4 milyar dolarken, 2023’te 40 milyar dolara; ihracat ölçeği 2.1 milyardan 22 milyar dolara çıktı.

Somali'den başlayarak kıta geneline yayılan yatırımlar, devletin askeri ve diplomatik desteğiyle ölçek ve çeşitlilik olarak da genişliyor. Tekstil, konfeksiyon, inşaat, ulaştırma, demir-çelik, enerji, elektrik, beyaz eşya sektörlerinde, büyük sermaye ve müteahhit firmalar 100 milyar doları aşan bir büyüklüğe erişmiş durumda.

ÜSLER, LİMANLAR, YOLLAR, OKULLAR: AFRİKA'DA TÜRKİYE'NİN BÜYÜYEN İZİ

Türkiye’nin dev şirketleri Erdoğanlı yıllarda Afrika’ya adeta ‘el’ attı. Dev şirketler Afrika ile büyüdü. Cihan Çelik'in haberi:

AFRİKA’DAKİ TÜRK ŞİRKETLERİN EGEMENLİĞİ VE DEVLET BİÇİMİ

Ticari ve askeri ilişkilerin geliştirilmesini hedefleyen diplomatik açılım planları, Türkiye’den Afrika’ya mal ve hizmet ihracatını yoğunlaştırmakla kalmıyor, Türk şirketlerin Afrika pazarındaki tekelci denetimini de güçlendiriyor. Türkiye’nin Afrika’yla dış ticareti 2003 yılında 5.4 milyar dolarken, 2023 yılı itibarıyla 40 milyar dolara çıkmıştır. İhracat ölçeği de 2.1 milyar dolardan 22 milyar dolara yükselmiştir. Kıta ile ticaret hacmi 7.5 kat, Sahra Altı Afrika ile 11.3 kat artmıştır. ... Kansu Yıldırım'ın yazısı:

ABD’NİN AFRİKA POLİTİKALARI DAHA NİCE ASKERİ MÜDAHALE VE ÇATIŞMALARA GEBE

Emperyalizm ve sömürgecilik Afrika’da ekonomik, politik ve sosyal her türlü gelişimin önüne set çekti ve Afrika’nın doğal gelişim sürecini yatağından çıkardı. Bu set hâlâ duruyor. “Gelişmemiş” (ya da “gelişmekte olan”) diye adlandırılan diğer tüm ülkeler gibi Afrika ülkeleri ile “gelişmiş” diye adlandırılan ülkeler arasında hep bir sömürü ilişkisi var. Bu ilişki kapitalizmin, emperyalizmin, sömürgeciliğin doğal sonucu, dolayısı ile bu ülkelerde kapitalizm var oldukça bu gelişmemiş ülkeler hep gelişmemiş kalacak. ... Aras Coşkuntuncel'in yazısı:

YENİ OSMANLICILIĞIN AFRİKA’DAKİ TEZAHÜRÜ

Her ne kadar Afrika’da “insani yardım” gibi sunulmaya ve ülke içinde de “milli çıkarlar” ve “Osmanlı’nın mirasçısı büyük ülke” propagandası eşliğinde sürdürülmeye çalışılsa da Türkiye, Afrika’daki emperyalist-kapitalist paylaşım mücadelesinde kendi tekelci burjuvazisinin çıkarları temelinde yer almaya çalışıyor ve buradaki askeri varlığı da ülkeyi yeni tehdit ve çatışmalara sürükleme pahasına bu çıkarları korumak için bulunuyor. ... Yusuf Karadaş'ın yazısı:

ÖNCEKİ HABER

"İsrail’le ilişkiler kesilsin, Filistin’de soykırım sona ersin"

SONRAKİ HABER

Erzincan'da yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 14 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa