04 Ağustos 2024 12:42

Torbalı Belediyesi hobi bahçelerini mühürlüyor

Torbalı'da denetimlerini sıklaştıran Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri, tarım alanlarını yok eden hobi bahçelerini tespit ederek mühürlemeye başladı. Mühürlenen hobi bahçelerine cezai işlem uygulanacak.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Tarım topraklarının üretim dışına çıkarılması, tarımın geleceği için önemli sorun olmaya devam ediyor. İmar aflarıyla ülkenin dört bir yanında tarım arazilerine yapılan hobi bahçeleri adeta teşvik edildi. Kırsalda arazi sahibi olma ve hobi amaçlı tarım yapma isteği bu talebi ile kentlilerin rağbet gösterdiği hobi bahçeleri “al-satçıların” teşviki ile büyüyüp bir sektöre dönüşmüş durumda. Bu cazibeye kapılan ve tarımdaki zorluklardan bıkan çiftçiler arazilerini satarken, birçok ilde tarım arazilerinin yok olmasına karşı yerel yönetimler harekete geçti.

TARIM ARAZİLERİ YOK OLUYOR

Tarım arazileri, hobi bahçeleri adı altında yok edilen Torbalı’da da Torbalı Belediyesi harekete geçti. İlçenin dört bir yanındaki yapılaşma ve hobi bahçeleri aracılığıyla tarım alanlarının daha fazla yok edilmemesi için sıkı önlemler alınmaya başlandı.

Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir’in talimatı ile denetimlerini sıklaştıran Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri, tarım alanlarını yok eden hobi bahçelerini tespit ederek mühürlemeye başladı. Son olarak belediye ekipleri, Çapak, Demirci, Saipler, Bozköy, Yoğurtçular, Dağkızılca, Çakırbeyli, Dirmil ve Karakuyu mahallelerinde yer alan hobi bahçelerini mühürledi. Mühürlenen hobi bahçelerine para cezası da uygulanacak.

“TARIM ARAZİLERİMİZİN TALANINA GEÇİT VERMEYECEĞİZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir İl Tarım Müdürlüğü, Torbalı İlçe Jandarma Komutanlığı ve vatandaşın CİMER üzerinden yaptığı şikayetleri değerlendirmeye aldıklarını belirten Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir, denetimlere de aynı sıklıkla devam edeceklerini açıkladı.

İlçe genelinde hobi bahçelerine asla izin vermeyeceklerini söyleyen Demir, yaptığı açıklamada “Hobi bahçesi adı altında tarım arazilerimizi işgale ve talana geçit vermeyeceğiz. Görüntü kirliliğinden yaban hayvanlarının doğal yaşamına zarara kadar pek çok sıkıntı yaratan hobi bahçelerine karşı Yapı Kontrol Müdürlüğü ekiplerimiz tek tek tespitlerde bulunarak yaptırım uygulamaya devam ediyor“ dedi.

TARIM ARAZİLERİ AMAÇ DIŞI KULLANILIYOR

Tarım arazilerinin korunmasında en büyük dayanağın 2005 yılında çıkan 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu olduğunu belirten Yüksek Ziraat Mühendisi Hüseyin Kaya, bu parsellerin hiçbir koşulda kanunda belirtilen miktarların dışında bölünemeyeceğini ve yapılaşma yapılamayacağını ifade etti.

DENETİMLER ÇOK YETERSİZ

Özellikle hobi bahçesi adı altında yapılan ve bağ evi olarak lanse edilen yapıların hiçbir karşılığı bulunmadığını belirten Kaya, “Bu yapılar tamamen hukuksuz ve kaçak konumdadır. Yasaya rağmen geçen yıllarda denetimler ve uygulamalar yetersiz kalmaktadır. 5403 sayılı yasaya ilave olarak 2020 yılında 7255 sayılı ‘Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun’ kabul edilerek caydırıcı cezalar gelmiştir. Ancak geçen iki yıl içinde sorun yine devam etmektedir. Bu alanlarda kanunda belirtilen takip ve müeyyidelerin uygulanması hem Tarım Bakanlığı hem de belediyelerce yapılmalıdır. Ancak denetim ve uygulamalar çok yetersizdir” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Hapishane değil çalışma kampı

SONRAKİ HABER

Mide kanaması geçiren hasta mahpus gerekli dahiliye bölüme sevk edilmemiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa