04 Ağustos 2024 12:09

İsrail'de hükümete istifa ve ateşkes çağrıları sürüyor

Gazze Şeridi'nde ateşkes, esir takası anlaşması ve Netanyahu liderliğindeki hükümetin istifası talebiyle İsrail'de her cumartesi düzenlenen eylemler, "güvenlik endişesine" rağmen dün de sürdü.

Fotoğraf: Mostafa Alkharouf/AA (Arşiv)

Paylaş

İsrailliler, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası anlaşması ile Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin istifası talebiyle bu cumartesi günü de eylem düzenledi.

İsrail basınındaki haberlere göre, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin geri getirilmesi için anlaşma imzalanması ve Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin istifası için her hafta cumartesi günü düzenlenen protestolar "İran ve Lübnan Hizbullahı'ndan gelecek saldırı tehdidine" rağmen devam etti.

Başkent Tel Aviv'deki hükümet karşıtı protestoların organizatörü Özgürlük Hareketi, ülkedeki belirsiz güvenlik durumu nedeniyle bu hafta gösterilerin yapılmayacağını "güvenlik güçlerinin dikkatini dağıtmak istemediklerini" duyurmuştu.

Buna karşın binlerce kişi, Gazze'deki esirlerin geri getirilmesi konusunda siyasi iradenin kayıtsızlığını eleştirerek, ülke tarihinin "en sağcı hükümetinin" istifasını ve erken seçim talep ettikleri protestolarını yineledi.

Tel Aviv, Hayfa ve Batı Kudüs'ün yanı sıra Netanyahu'nun konutunun bulunduğu kuzeydeki Kayserya kenti ile ülkenin çeşitli noktalarında hükümetin istifası ve esirlerin geri getirilmesi talep edildi.

Protestoların merkezi, binlerce İsraillinin akşam saatlerinde toplandığı başkent Tel Aviv'de yer alan Savunma Bakanlığı binasının çevresi oldu.

Ellerinde İsrail bayrakları bulunan İsrailliler, Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde yazıların yer aldığı pankart, afiş ve dövizler taşıdı.

İsrailli esirlerin bir an önce evlerine dönmesi çağrısı yaparak davul ve düdük çalan çok sayıda kişi, "Hepsi hemen eve", "Yardım" yazılı dövizler taşıdı, "(Netanyahu) Bibi esirleri serbest bırak", "Sen baştasın, sen suçlusun" diye bağırdı.

Gazze Şeridindeki İsrailli esirlerin aileleri, müzakerelere katılan güvenlik ve istihbarat teşkilatının direktörlerini, anlaşmayı kimin engellediğini kamuoyuyla paylaşmaya çağırdı. Esir yakınları, Netanyahu'nun anlaşmayı önlemesine rağmen müzakere heyetini Kahire'ye göndermesini eleştirdi.

EN AZ 5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Eyleme katılanlar, polis barikatlarını aşarak Menachem Begin Caddesi'nde ilerlemeye başladı. Polis ise güç kullanarak ve atlı birliklerle müdahale etti. İsrail polisinden yapılan açıklamaya göre beş kişi gözaltına alındı.

Batı Kudüs'te de İsrailliler, esirlerin serbest bırakılması için hükümetin anlaşma yapması talebiyle yürüdü.

Hükümetin istifası ve Gazze Şeridi'ndeki esirlerin geri getirilmesi için bir an önce anlaşma imzalanmasını isteyen İsrailliler, ülkenin çeşitli noktalarındaki yol ve kavşakları kapattı. İsrail polisinin bazı noktalarda güç kullanması sonucu arbede yaşandı.

MÜZAKERELERDE SON DURUM

İsrail'in 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırıların durdurulması için taraflar arasında uzun süredir müzakereler devam ediyor.

Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyunda siyasi nedenlerle Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor.

İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından Netanyahu'nun 1 Ağustos akşamı İsrail istihbarat direktörleriyle yaptığı toplantı sert tartışmalar ve sözlü atışmalarla geçmişti.

İsrail güvenlik teşkilatı liderlerinin, Netanyahu'ya anlaşmaya eklemek istediği maddelerin uzlaşıyı imkansız hale getirdiğini değerlendirdiklerini ilettiği belirtilmişti.

Buna karşın Netanyahu'nun, müzakere heyetini suçladığı, "Başbakan yerine Hamas'a baskı yapmalarını istediği" paylaşılmıştı.

İsrail esir takası müzakerelerinde ilerleme kaydedildiğini iddia ederken, Netanyahu, İsrail'in Mısır-Gazze sınır hattı Philadelphia Koridoru isimli bölgeyi kontrol edeceği, Gazze'de yerinden edilmiş Filistinlilerin kuzeye dönerken denetleneceği gibi maddeleri yeni ön şartlar olarak açıklamıştı.

Basına yansıyan haberlere göre, İsrail'in anlaşmaya getirdiği yeni şartlar arasında, esir takası mutabakatı sırasında İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nde kalmaya devam etmesi yer alıyor.

Metinde ayrıca Gazze'yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru'nda da İsrail askerlerinin kontrolünün ardından Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyine geçişine izin verilmesi şartı da bulunuyor.

Taraflar arasında esir takası mutabakatı için planlanan ikinci ve üçüncü safhalara geçişte yaşanabilecek anlaşmazlık veya uygulamada başarısızlık yaşanması halinde İsrail ordusunun Gazze'deki saldırılarına yeniden başlaması için uluslararası garanti talep ediliyor.

İsrail ayrıca anlaşma imzalanmadan önce Gazze'deki canlı İsrailli esirlerin listesini istiyor. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Mide kanaması geçiren hasta mahpus gerekli dahiliye bölüme sevk edilmemiş

SONRAKİ HABER

SADAT'ın kurucusu Adnan Tanrıverdi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa