04 Ağustos 2024 13:41

SADAT'ın kurucusu Adnan Tanrıverdi yaşamını yitirdi

SADAT'ın kurucusu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eski başdanışmanı Adnan Tanrıverdi hayatını kaybetti.

SADAT'ın kurucusu Adnan Tanrıverdi | Fotoğraf: DHA

Paylaş

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başdanışmanlarından ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Politikaları Kurulu üyesi, SADAT'ın kurucusu emekli general Adnan Tanrıverdi bu sabah yaşamını yitirdi. 

79 yaşındaki Adnan Tanrıverdi bir süredir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde tedavi görüyordu.

Tanrıverdi'nin cenazesi 5 Ağustos Pazartesi günü (yarın) ikindi namazını müteakiben Eyüpsultan Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

KILIÇDAROĞLU "BURASI TERÖRİST YETİŞTİREN BİR KURULUŞ" DEMİŞTİ

“Cumhurbaşkanı'nın özel ordusu”, “Erdoğan’ın paramiliter gücü” gibi iddialarla gündeme gelen SADAT için CHP’nin 7’nci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Burası terörist yetiştiren bir kuruluş” demişti. Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde, SADAT’ın önüne giderek, SADAT'ın paramiliter bir kuruluş olduğunu söylemişti. Kılıçdaroğlu ayrıca "Rusya'nın Wagner'i, Türkiye'nin SADAT'ıdır" ifadelerini kullanmıştı.

ADNAN TANRIVERDİ KİMDİR?

SADAT’ın kurucusu Adnan Tanrıverdi, Genelkurmay Özel Harp Dairesi ve KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığında görev yaptı.

Kara Harp Akademisinde dersler de veren Tanrıverdi’nin öğrencisi olan isimler arasında 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı olan eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da bulunuyordu.

1992 yılında tuğgeneralliğe yükselen Tanrıverdi, 28 Şubat döneminde “kadrosuzluk” gerekçesiyle emekli oldu. Emekliye ayrıldıktan sonra kendisi gibi ordudan uzaklaştırılan 1632 askerle birlikte Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) kurdu. 2004-2009 yılları arasında ASDER Genel Başkanlığı görevini yürüttü.

ASDER, bünyesindeki Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (ASSAM) aracılığıyla “TSK’nin yeniden yapılandırılmasına yönelik fikirler” ortaya koyarak adını duyurmuştu.

ABD’deki benzer şirketlerden etkilenen Tanrıverdi, daha sonra SADAT’ı kurdu. 

Erdoğan’ın askeri danışmanlığını da yapan Tanrıverdi'nin Aralık 2019’da İstanbul’da düzenlenen 3. Uluslararası İslam Birliği Kongresi'ndeki “Mehdi’nin gelişine hazırlanmamız gerekiyor” sözleri tepki topladı. Tepkiler üzerine Tanrıverdi, 8 Ocak 2020’de hem başdanışmanlık hem de Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyeliği görevlerinden istifa etti. Tanrıverdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "elini rahatlamak için affını istediğini" ifade etmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail'de hükümete istifa ve ateşkes çağrıları sürüyor

SONRAKİ HABER

İngiltere’de faşist kalkışmaya antifaşist barikat 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa