04 Ağustos 2024 14:40

İngiltere’de faşist kalkışmaya antifaşist barikat 

İngiltere’de ırkçı ve faşist gruplar, 30 kent ve kasabada "yabancı avına" çıktı. Araçlar ve dükkanlar yakıldı. Antifaşist gruplar da sokağa çıkarak birçok yerde göçmenlere saldırıları engelledi.

İngiltere’de 4 Ağustos'ta faşist kalkışmaya karşı kurulan antifaşist barikat | Fotoğraflar: @AntiRacismDay, @LeicesterSUTR/X

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra 

İngiltere’de geçtiğimiz pazartesi günü, Southport kasabasında Müslüman olduğu iddia edilen 17 yaşındaki bir gencin 3 çocuğu bıçaklayarak öldürmesi, cumartesi günü ırkçı ve faşist grupların sokaklarda terör estirmesi için fırsat oldu. Faşist “English Defence League/İngiltere Savunma Ligi” (EDL) ve son seçimde 5 milletvekili ile parlamentoya giren aşırı sağcı “Reform UK” taraftarlarının "yabancı avına" çıktıkları eylemlere, antifaşistler de sokağa çıkarak karşılık verdi.

Faşist gruplar birçok yerde antifaşistlere saldırıp polisle çatışırken en az iki polis arabası ateşe verildi. 100’den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor. Liverpool, Hull ve Manchester kentlerinde göçmenlere ait işyerleri ateşe verilmeye çalışıldı. Bazı kentlerde arabaları durduran gruplar, arabalar içinde göçmen görünce, “İçinde yabancı var” diyerek şişelerle arabalara saldırdılar. Ayrıca bazı yerlerde dükkanlar yağmalandı. Sunderland’de ise bir polis karakolu ateşe verildi. 

Yeni Başbakan Keir Starmer ve İçişleri Bakanı Yvette Cooper, aşırı sağcı saldırganlığa müsaade etmeyeceklerini açıklarken, polisin her tür önlem alması için hükümetin tam desteğinin olduğunu belirttiler.

POLİS DEĞİL ANTİFAŞİSTLER ÖNLEDİ 

Faşist gruplar, ülkenin yaklaşık 30 kent ve kasabasında, başta camiler olmak üzere göçmenlere ait mekanların önlerinde gösteri yaptılar. Bazı kentlerde ise karşı eyleme geçen antifaşistlerin kalabalık olmaları nedeniyle eylemlerini iptal etmek zorunda kaldılar. 

Bristol’da, göçmenlerin yerleştirildiği bir oteli basmaya giden faşistlere karşı binlerce kişi otel önünde toplanarak saldırıyı engelledi. Geri püskürtülen faşistler, bu kez iki grup arasında bariyer kuran polisleri hedef aldı. Atılan tuğla ve taşlarla birçok polis yaraladı. 

Leeds’de de toplanan birkaç yüz faşiste karşı binden fazla antifaşist toplandı. Polis uzun bir süre faşistleri koruma altına alırken, bir şey yapamayacaklarını anlayan faşistler dağılmak zorunda kaldılar. 

Liverpool ve Manchester’da da gün boyu olaylar yaşandı. İki kentte de antifaşistler sokaklara çıkarak “Nazi artıkları sokaklarımızdan defolun”, “Göçmenler ülkemize hoş geldi” sloganları atarak şehir merkezlerinde gösteriler yaptı. 

Leicester’da toplanan 50 kadar faşiste hızla karşılık veren 300 kadar antifaşist, faşistlerin hareket etmesine dahi müsaade etmedi. 

SENDİKA LİDERİ: FAŞİSTLERİN İŞÇİLERİ BÖLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ 

Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta ise camilere saldırı planı yapıldı. Burada da yine antifaşistler büyük kalabalıklar halinde saldırıları önlerken, yine faşist gruplar polisle çatıştı. Belfast’taki antifaşistlerin eylemine katılarak bir konuşma yapan Demir Yolu İşçileri Sendikası (RMT) Genel Sekreteri Mick Lynch, “Faşistlerin toplumumuzu ve işçi sınıfımızı bölmelerine izin vermeyeceğiz” diyerek, ırkçılığın sokaklardan sökülüp atılması için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 

Yaklaşık 20 yıldır faaliyet sürdüren ve birçok ülkeden göçmen örgütlerinin de içinde yer aldığı “Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk” kampanyası da ırkçı ve faşistlerin İngiltere sokaklarından atılması çağrısı yaptı. Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezinin de (DAY-MER) üye olduğu kampanya grubu, tüm şehirlerde antifaşistlerin hazır olmasını ve çağrılara uymasını istedi.

İşçi Partisi eski lideri ve şimdi bağımsız milletvekili olan Jeremy Corbyn de bir mesaj yayımlayarak, hükümetin aşırı sağa karşı daha etkili önlem almasını istedi ve “Daha önce ırkçı faşist yuvaları ve örgütleri nasıl yendiysek, yine yeneceğiz” dedi.

SOUTHPORT’TA NE OLDU? 

İngiltere'nin Southport kasabasında 29 Temmuz’da meydana gelen olayda bir yaz okulundaki dans etkinliğine giren bıçaklı bir saldırgan 3 çocuğu öldürdü, 8'i çocuk 10 kişiyi yaraladı. Polis, reşit olmadığı için ilk başta ismini açıklamadığı saldırganın Galler’in başkenti Cardiff doğumlu 17 yaşında bir erkek olduğunu bildirdi. Faşist gruplar “Müslüman olduğu” iddiasını yayarak göçmen karşıtı eylemlere başladı. 

Aşırı sağcı Reform UK partisinin lideri Nigel Farage'ın, saldırı sonrası sosyal medyadan “Gerçek bizden saklanıyor” mesajını paylaşması da olayların başlamasında önemli bir etken oldu. Salı günü çıkan ilk olaylarda bir cami de hedef alındı. İlk gösterilerde 100’den fazla polis yaralandı.

Saldırganın ismi mahkemeye çıkarıldıktan sonra açıklandı. Axel Muganwa Rudakubana’nın İngiltere’de doğduğu ve büyüdüğü, ailesinin Ruanda’dan göç ettiği öğrenildi. BBC’nin haberine göre komşuları onu “Sessiz bir çocuk” olarak tanımladı ve ailesinin Hristiyan olduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

SADAT'ın kurucusu Adnan Tanrıverdi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Akhisar'da bin zeytin ağacını kesim için tutulan köylüler kurtardı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa