04 Ağustos 2024 15:55

"Yunanistan sahil güvenliği temmuz ayında 1314 mülteciyi geri itti"

“Aegean Boat Report/Ege Tekne Raporu” tarafından yapılan açıklamaya göre temmuz ayında Ege Denizi’nde 1314 mülteciyi kapsayan 47 geri itme vakası tespit edildi.

Fotoğraf: @ABoatReport/X

Paylaş

“Aegean Boat Report/Ege Tekne Raporu” tarafından yapılan açıklamaya göre geçen temmuz ayında Ege Denizi’nde 1314 mülteciyi kapsayan 47 geri itme vakası tespit edildi. Rapora göre, temmuz ayında 100’den fazla küçük çocuk Yunan sahil güvenliği tarafından cankurtaran botlarına zorla bindirilerek denizde terk edildi. 

YÜZDE 37'LİK ARTIŞ

Grubun açıklamasına göre, temmuz ayında kaydettiği 47 geri itme vakasının 23’ünde Yunan makamları cankurtaran botlarını sınır dışı etme aracı olarak kullandı. Erkek, kadın ve çocuk 645 kişi toplam 35 cankurtaran botlarıyla sürüklenirken bulundu. Temmuz ayındaki geri itme vakalarının yüzde 48,9’unda cankurtaran botları yasa dışı olarak sınır dışı etme aracı olarak kullanıldı ve bu oran şu ana kadar kaydedilen en yüksek oran. 

Temmuz ayında geri itilen kişi sayısı ise haziran ayına göre yüzde 37,3 artarak son beş ayın en yüksek rakamına ulaştı. 

AVRUPALI POLİTİKACILAR YASA DIŞI UYGULAMAYA SESSİZ

Ulaşılan 35 cankurtaran botunun tamamının, Yunanistan’ın Pire kentinde bulunan ve Yunan Sahil Güvenliğine ekipman sağlamak üzere sözleşme imzalamış olan Lalizas tarafından üretildiği tespit edildi. Rapora göre Yunan Sahil Güvenliği 2020 yılından bu yana 2 bin 500’den fazla kişiyi yasa dışı yollarla sınır dışı etmek için 1530 cankurtaran botu kullandı. 

Raporda şu ifadeler kullanıldı: 

“İnsanları zorla cankurtaran botlarına bindirmek ve çaresizce denizde sürüklenmeye bırakmak yasa dışıdır, ancak Yunan makamları işi bitirdiği, mümkün olduğunca çok sayıda insanın ‘Avrupa Kalesi’ne girmesini engellediği sürece Avrupalı politikacıları ilgilendirmiyor gibi görünmektedir. Avrupa Parlamentosu ve Frontex sadece görmezden gelmekle kalmıyor, aynı zamanda Avrupalı vergi mükelleflerinin parasıyla ödenen ‘sınır koruma’ adı altında bu yasa dışı operasyonları destekliyor ve finanse ediyor.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

SOCAR'ı protesto eden Filistin İçin Bin Genç üyelerine gözaltı

SONRAKİ HABER

Tokat'ta halk madene karşı ayakta: Rant için zehirlenmek istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa