05 Ağustos 2024 05:00

Ağrı'da okullara yönetici atama sınav sonuçları açıklandı: Yine birinci olan aday atanmadı

Ağrı’da, Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin yönetici atama sonuçlarında haksızlığa uğradığı belirtildi. İlhan İlboğa, sınavda birinci olmasına rağmen sendika üyeliği nedeniyle atanmadığını söyledi.

Fotoğraf: Yeşim Karaağar

Paylaş

Yeşim KARAAĞAR
Ağrı

Ağrı’da 30 Temmuz 2024 tarihinde açıklanan okullara yönetici atama sonuçları öğretmenler tarafından tepkiyle karşılandı. Eğitim Sen Ağrı Şubesi, atamaların dört gün geç açıklandığını ve en yüksek puanları alanların tercihlerine atamalarının yapılmadığını belirtti. İlhan İlboğa, yönetici atama sınavında birinci sırada yer almasına rağmen atamasının yapılmadığını söyleyerek, bu haksızlığın nedeninin Eğitim Sen üyesi olması olduğunu ifade etti.

İlboğa, kendisi gibi beş Eğitim Sen'li öğretmenin daha aynı durumda olduğunu belirtti. Atamaların bakanlık yönetmeliğinde yapılan son değişiklikle sadece puan usulü esas alınarak yapılması gerektiğini ifade eden İlboğa, mülakat yapılmadığını ve bu nedenle atamasının durdurulmasının hukuka aykırı olduğunu savundu. İlboğa, "Şu anda hem okullar hem de okul işleyişi mağdur ediliyor" dedi.

"OKULLARIN İDARE KISMI BOŞ KALDI"

Okulların idare bölümünün boş kalmasının da ayrı bir mağduriyet yaratacağını söyleyen İlboğa, “Müdür, müdür yardımcısı olarak atanacak arkadaşlar vardı. Şu anda hem okullar hem okul işleyişi hem çocuklar mağdur ediliyor” ifadelerini kullandı.

İlboğa, milli eğitimle görüştüklerini ifade ederek, “Hatta genel başkanımız valiyi de aramış. Bize sadece şunu söylüyorlar, ‘Böyle uygun gördük, böyle istedik, siz de gidin dava açın.’ İtiraz dilekçelerimizi verdik. Hukuki süreç bu şekilde devam ediyor. Onların dilekçelerimize cevap vermesi gerekiyor. Büyük ihtimalle cevap vermeyecekler. Biz de yürütmeyi durdurmak için idare mahkemesine başvuracağız” diye konuştu.

"EĞİTİM SEN’LİLER ATANMADI"

Kendilerine resmi olarak arşiv araştırması veya güvenlik soruşturması yapılacağı bilgisinin verilmediğini söyleyen İlboğa, “Atanacak olanların hepsi öğretmen. İlk atama değil ki bu güvenlik soruşturması ya da arşiv araştırması yapılsın. Yasal anlamda böyle bir şey yok. Keyfi bir şekilde, ‘Bu insanların buraya gelmesini istemiyoruz,’ diyorlar, hepsi o kadar. Başka hiçbir gerekçeleri yok. Bu durumun ana nedeni yandaş sendika Eğitim-Bir-Sen’dir” dedi.

İlboğa atanma koşulu taşıyan 12 kişinin atandığını, 6 kişinin atanmasının yapılmadığını belirterek, Eğitim Sen’li olan öğretmenlerin hiçbirinin atanmadığını ileri sürdü: “Atanmayan 6 kişi de Eğitim Sen’li. Bizden daha düşük puanlı olanlar atandı, ama biz atanmadık. Eğitim Sen’lilerin hiçbirinin ataması yapılmadı.”

EĞİTİM SEN’DEN TEPKİ

Konuyla ilgili Eğitim Sen Ağrı Şubesi açıklama yaptı. Açıklamada, "Trajikomik bir hukuksuzluk ile karşı karşıyayız. İlimizi yöneten kurum amirlerinin yasaları yok sayarak, okullara en yüksek puanlarla başvuranları tercihlerine atamadıkları görülmüştür" denildi. Açıklamada, Valiliğin ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün topu birbirine attığı, hukukun yok sayıldığı ve sendikal tercihlere müdahale edildiği belirtildi.

SENDİKAL BASKILAR VE LİYAKATSİZLİK

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Öğretmenlik yapabilen kamu personelinin idarecilikte hukuksuzca görevlendirilmemeleri, insanların sendikal tercihlerine etki etmek ve yandaş sendikanın üye kayıplarını azaltmak amacı taşımaktadır. Yapılan hukuksuzluk; bir taraftan hakkı yenen başvuru sahiplerini toplum nezdinde istenilmeyen pozisyonlara sokup kişilik haklarına saldırırken, diğer taraftan idaresi boş kalan okulların işleyişini bozmaktadır."

"YASAL İŞLEM BAŞLATACAĞIZ"

Eğitim Sen Ağrı Şubesi, bu duruma sebep olanlar görevi kötüye kullanmış ve kendilerini kanun üstünde görerek tek adam rejiminin simülasyonunu yaşattıklarını belirterek, şunları söyledi: “Arşiv araştırmaları ve güvenlik soruşturmalarının hangi hallerde yapılacağı kanun ile belirlenmiştir. Bu hukuksuz karara boyun eğmeyeceğiz. Yasal işlemleri başlatıp hak sahibinin hakkını almasını sağlayacağız ve sürecin takipçisi olacağız."

ÖNCEKİ HABER

ABD desteğiyle büyük savaş bataklığına doğru

SONRAKİ HABER

Perfetti’nin ‘kârlı ve güvenli limanı’ Türkiye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa