04 Ağustos 2024 18:05

ABD’den İsrail’i misillemeye karşı koruma manevraları

ABD, İsrail’e olası misillemeyi önlemek için çeşitli girişimlerde bulunuyor. Bu arada ABD basını İran’ın misilleme saldırısını pazartesi sabahına kadar gerçekleştireceğini iddia etti.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

İsrail’in Tahran ve Beyrut’taki suikast saldırıları bölgesel gerilimi bir kez daha tırmandırırken ABD ve bölgesel müttefikleri, İsrail’i olası misillemelerden korumak için girişimleri hızlandırdı. ABD Savunma Bakanlığının “İran kaynaklı tehditler” karşısında bölgeye yeni savaş uçakları ve gemileri göndereceğinin açıklamasının ardından ABD’li üst düzey bir askeri yetkilinin İsrail’e gittiği bildirildi. Ürdün Dışişleri Bakanı da İran yolcusu. ABD Başkanı Joe Biden ise İran’ın geri adım atmasını “umduğunu” söyledi. 

ÜST DÜZEY ZİYARETLER 

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi’nin, Hamas’ın Siyasi Lideri Haniye’nin geçen hafta Tahran’da öldürülmesinin ardından bölgesel gerilimin arttığı bir ortamda İranlı mevkidaşıyla görüşmek üzere bugün İran’a gittiği açıklandı. 

Öte yandan ABD’nin Ortadoğu’daki güçlerinden sorumlu General Michael Kurilla’nın da İsrail’i ziyaret edeceği duyuruldu. 

Axios’un haberine göre ABD’li bir yetkili, Kurilla’nın nisan ayında İran’ın saldırısına karşı İsrail’i savunan uluslararası ve bölgesel koalisyonu harekete geçirmek amacıyla birkaç Körfez ülkesinin yanı sıra Ürdün ve İsrail’i ziyaret etmesinin beklendiğini söyledi. 

Habere göre ayrıca üç ABD’li ve İsrailli yetkili, İran’ın pazartesi erken saatlerde İsrail’e saldırmasını beklediklerini aktardı. 

"GERİ ADIM ATTIRMA GİRİŞİMLERİ BAŞARISIZ"

Tahran merkezli Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde siyasi analist olan Abas Aslani’ye göre ise, Tahran’ı misillemeden geri adım atmaya ikna etme çabaları başarısız. 

El Cezire’ye konuşan Aslani, “Tahran’ın İsrail’e karşılık verme kararını gözden geçirmesi için bazı arabuluculuk çabaları oldu, ancak bu arabuluculuk çabaları şu ana kadar başarılı olamadı” dedi. Aslani’ye göre Ürdün Dışişleri Bakanı’nın Tahran’a ziyareti de bölgesel bir çatışma riski her zamankinden daha yakınken İran’ın tepkisini yumuşatmayı amaçlıyor. 

Ürdün, İran’ın nisan ayında İsrail’e yönelik ilk doğrudan saldırısında İran füzelerini ve insansız hava araçlarını düşüren ülkelerden biriydi. Bu saldırı, Suriye’nin başkenti Şam’da İranlı askeri komutanların öldürülmesine misilleme olarak yapılmıştı. 

Aslani, “İranlı yetkililer her zaman hava sahalarını İsrail’e açan ülkelerin meşru hedefler olacağını söylemişlerdir. Bu nedenle Ürdün, gerilimin tırmanması halinde kendilerinin de zarar göreceğinden endişe duyuyor” dedi. 

İSRAİL’DE ‘MİSİLLEME’ HAZIRLIKLARI 

Bu arada İsrail “kapsamlı ve ölümcül saldırı senaryosuna” hazırlanıyor. 

AA’nın haberine göre ABD ile yoğun görüşme trafiğindeki İsrail, “Daha kapsamlı ve ölümcül olacağı” değerlendirilen misillemeyi önlemek için önce Tel Aviv’in saldırması dahil tüm seçenekleri değerlendiriyor. 

İsrail’de güvenlik ve siyaset teşkilatının da yoğun görüşme trafiğine geçtiği bildirildi. Görüşmeler sonunda, İsrail’in Lübnan Hizbullahı, İran ve vekillerinden birleşik veya ayrı bir saldırının “kaçınılmaz olduğu”, gelecek karşılığın zamanlaması ve özellikle “kapsamının belirsizliğini” koruduğu belirtildi. 

İsrail’in önce davranıp “önleyici bir saldırıyla” harekete geçmesinin de masaya yatırıldığı aktarıldı. 

İsrail’de bakanlıklardan “topraklarında binlerce noktanın vurulacağı 5 cephede savaşa evrilebilecek tüm senaryolara hazırlıklı olmaları”nın istendiği, kritik devlet kurumlarının başındaki isimlere de telekomünikasyon şebekesinin çökmesi durumunda iletişimde kalabilmeleri için uydu telefonları dağıtıldığı kaydedildi. 

BIDEN’A İRAN SORUSU 

ABD Başkanı Joe Biden, Ortadoğu’daki gerilimle ilgili İran’ın geri adım atıp atmayacağına ilişkin soruyu “Umarım. Bilmiyorum” diyerek yanıtladı. 

Biden, Delaware eyaletinde marketten çıkarken basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin “İran geri adım atacak mı?​” sorusu üzerine Biden, “Umarım. Bilmiyorum.” yanıtını verdi. 

LÜBNAN İLE KARŞILIKLI SALDIRILAR 

Lübnan’daki Hizbullah Hareketi ile İsrail ordusu arasında sınır hattındaki karşılıklı saldırılar dün de devam etti. Hizbullah, resmi Telegram hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in sınırda yer alan Ramya Askeri Üssündeki istihbarat teçhizatlarının güdümlü füze ile hedef alındığını duyurdu. 

Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberinde ise İsrail’e ait savaş uçaklarının Lübnan’ın sınır bölgesindeki Kfar Killa beldesine art arda 4 hava saldırısı düzenlediği aktarıldı. NNA’da ayrıca, İsrail’in Mahmudiye bölgesi ve Blad beldesi çevresine hava saldırıları gerçekleştirdiği kaydedildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

"İşimizi geri istiyoruz" diyen Çiğli Belediyesi işçileri CHP kurultayından atıldı

SONRAKİ HABER

İtalya, vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri çağrısında bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa