05 Ağustos 2024 10:31

TÜİK temmuz enflasyonunu açıkladı: 'Baz etkisi' de yetmiyor, pahalılık artıyor

TÜİK verilerine göre enflasyon temmuzda bir önceki aya göre yüzde 3,23 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 61,78 oldu. Şimşek artışı "geçici etkilere" bağladı.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatları temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 61,78 oldu.

TÜİK, temmuz ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre; temmuz ayında enflasyon bir önceki aya göre aylık yüzde 3,23 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 61,78 oldu.

BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI

Ekonomistlerin ortalama beklentisi, Reuters anketinde aylık yüzde 3,45, yıllık yüzde 62,1, AA Finans anketinde aylık yüzde 3,51, yıllık yüzde 62,23 olmuştu.

TÜİK, enflasyonu haziranda aylık yüzde 1,64, yıllık yüzde 71,60 açıklamıştı. Böylece aylık ortalama fiyat artış hızı temmuzda yüzde 1,64'ten yüzde 3,23'e yükseldi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) temmuzda aylık enflasyonu yüzde 4,21, yıllık enflasyonu yüzde 72,80 hesaplamıştı.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise temmuzda aylık enflasyonu yüzde 5,91, yıllık enflasyonu yüzde 100,88 hesapladı.

TÜRK-İŞ'İN HESABI TÜİK'İN DE ALTINDA KALDI

30 Temmuz'da açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıklayan Türk-İş, 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden 'açlık sınırı'nı 19 bin 234 lira olarak açıklamıştı. Türk-İş yoksulluk sınırı içinse 62 bin 653 liraya yükseldi.

EN FAZLA FİYAT ARTIŞI EĞİTİMDE

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 39,57 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 104,50 ile eğitim oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre azalan ana grup yüzde -2,58 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 8,08 ile konut oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla, 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 115 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,47, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 28,48, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60,31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 68,37 olarak gerçekleşti.

ZAM ŞAMPİYONU ELEKTRİK

Temmuzda bir önceki aya göre en fazla artış gösteren seçilmiş temel başlık, yüzde 38 ile elektrik oldu.

Alkollü içkiler yüzde 17,22'lik aylık zamla ikinci olurken, demiryolu ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yüzde 11,80 ile üçüncü sırada yer aldı.

TÜİK, mahkeme kararlarına rağmen enflasyon sepetindeki maddelerin ortalama fiyatlarını ve değişim oranlarını sansürlemeye devam ediyor. 


ŞİMŞEK: SEBEP GEÇİCİ ETKİLER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, temmuz enflasyonundaki aylık artışın "geçici etkiler kaynaklı" olduğunu söyledi, enflasyondaki düşüşün önümüzdeki dönemde daha çok hissedileceğini savundu.

Şimşek, "X" sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerini değerlendirdi.

Haziran ayında, bir önceki aya göre yüzde 1.6, artış gösteren aylık enflasyonun temmuz ayında yüzde 3,23 artış göstermesinin geçici etkilerden kaynaklandığını iddia eden Şimşek, "Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek. Fiyat istikrarını sağlayarak vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracağız" ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Şenlikte maden karşıtlığı sesi yükseldi: Madene karşı mücadelemiz devam edecek

SONRAKİ HABER

Mersin’de Pınar Bayram, Ziya Ecer tarafından katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa