05 Ağustos 2024 10:33

Depremde yıkılan Ezgi Apartmanı dosyasında yeni bilirkişi heyeti talep edildi

6 Şubat depremlerinde yıkılan Ezgi Apartmanı’nda kolonları kesen iş yeri sahiplerinin suçsuz olduğu iddia edilen bilirkişi raporuna itiraz edildi.

Ezgi Apartmanı enkazı ve firari sanıklar Sami Kervancıoğlu ile Mustafa Pekel | Kaynak: DHA

Paylaş

6 Şubat depremlerinde yıkılan Maraş’taki Ezgi Apartmanı’nın altında bulunan pastanenin kolonlarını kesen iş yeri sahiplerinden Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel’in kusursuz olduğu iddia edilen bilirkişi raporuna, müşteki avukatları itiraz etti. İtiraz dilekçesinde, bilirkişi raporunun taraflı olduğu ve aykırı tespitler içerdiği vurgulanarak, dosyanın yeni bir bilirkişi heyetine verilmesi talep edildi.

Yakalama kararı çıkarılan ve aylardır firari olan "Kervan Pastanesi" sahipleri Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel’in avukatı Ersan Şen’in talebiyle hazırlanan son bilirkişi raporunda Kervan Pastanesi’nin sahipleri Mustafa Pekel ve Sami Kervancıoğlu’nun kusuru bulunmadı. Oysa Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) yedi öğretim üyesinin hazırladığı ilk bilirkişi raporunda binayı inşa eden müteahhit ile binanın giriş katında bulunan ve tadilat yapan Kervan Pastanesi’nin yıkımda asli kusurlu oldukları belirtilmişti.

Ezgi Apartmanı’nda hayatını kaybedenlerin yakınları ise avukatları aracılığıyla söz konusu bilirkişi raporuna itiraz etti. Kahramanmaraş 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne "yargılamanın mevcut aşamasına kadar ulaşılan bilimsel gerekçeler hakkında şaibe yaratılmak istendiği, raporda Kervan Pastanesi tadilatı yapılmamış olsa binanın depreme dayanıklı olabileceğine dair verilerin göz ardı edildiği ve bilimsel verilere dayanmayan ve tenakuz oluşturan ifadelerle bezeli olduğu" gerekçeleriyle itirazda bulunuldu. 

DOSYANIN YENİ BİLİR KİŞİ HEYETİNE VERİLMESİ TALEBİ

İtiraz dilekçesinde "Firari sanıklar Sami Kervancıoglu ve Mustafa Pekel'in kurucusu ve yöneticisi oldugu Kervan Pastanesi'nde gerekli izinler alınmadan yapılan ve binada tespit edilene göre en az 8 noktada ağır tahribata neden olan inşai faaliyetler gerçekleştirilmesi, Ezgi apartmanının yapımı sırasında yanlış donatı kullanımı ve hatalı uygulama yapılması ve son olarak kamu görevlilerince denetim yapılmaması sonucunda 6 Şubat 2023 tarihli depreminde 35 kisi vefat etmiş ve 1 kişi yaralanmıştır" denildi.

Ezgi apartmanı sakinleri tarafından başvuru yapılmasına rağmen kamu görevlilerince hiçbir inceleme ve denetleme yapılmamasının da dile getirildiği dilekçede şöyle devam edildi: "İş bu uzman görüsünde binanın yapımı sırasındaki eksikliklere de değinilmis ve düşük kalitede donatı malzemesi kullanıldığı, kolon ve perde gibi taşıyıcı unsurlarda sıkılaştırmanın yapılmadığı ve etriye kancalarının 135 derece yerine 90 derecede yapıldığı belirtilmiştir."

Avukatlar yaptıkları itirazda, 31 Temmuz 2024 tarihli bilirkişi heyet raporunun "açıkça taraflı olması, dosyada mübrez deliller inkar edilmek suretiyle gerçeğe aykırı tespitler içermesi, ayrıca dosyada mübrez diğer bilirkişi raporları ile çelişmekte olması" gerekçesiyle yeni bilirkişi heyetine verilmesini" talep etti. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Mersin’de Pınar Bayram, Ziya Ecer tarafından katledildi

SONRAKİ HABER

Biden, ulusal güvenlik ekibini toplayacak: Gündem İran-İsrail gerilimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa