05 Ağustos 2024 10:55

Biden, ulusal güvenlik ekibini toplayacak: Gündem İran-İsrail gerilimi

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İran'ın, İsrail'e olası misilleme saldırısını ve bölgede yaşanan son gelişmeleri ele almak üzere ulusal güvenlik ekibini toplayacağı bildirildi.

Fotoğraf: Mostafa Alkharouf/AA

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeleri ele almak üzere ulusal güvenlik ekibini toplayacağı bildirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, basına kapalı görüşmenin, özel durumlarda toplanılan "Durum Odası"nda yapılacağı, Biden'ın, Hizbullah Hareketi'nin üst düzey komutanlarından Fuad Şükür ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikastların ardından Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeleri ve İran'ın, İsrail'e olası misilleme saldırısını ele almak üzere bugün ulusal güvenlik ekibini toplayacağı kaydedildi.

CBS televizyonunda yayımlanan "Face the Nation" programında konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jonathan Finer, ABD'nin, Orta Doğu'ya ilave savaş uçakları ve gemiler göndermesinin bölgedeki gerilimi azaltmayı amaçladığını savundu. Finer, "Gazze'deki çatışmanın başka yerlere sıçramasını ve yayılmasını önlemeye çalışıyoruz. Bu bizim stratejik hedefimiz." ifadelerini kullandı.

BLINKEN, İRAN'IN 24 İLA 48 SAAT İÇİNDE İSRAİL'E SALDIRABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın G7 ülkelerinin dışişleri bakanları ile yaptığı telefon görüşmesinde İran ve Hizbullah'ın 24 ila 48 saat içinde İsrail'e saldırabileceğini söylediği bildirildi.

ABD merkezli internet sitesi Axios'a konuşan, telefon görüşmesiyle ilgili bilgi sahibi 3 kişiye göre Blinken, ABD'nin İran ve Hizbullah'ın misilleme yapacağına inandığını belirtti. G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarına İran'ın nasıl bir misilleme yapacağının belirsiz olduğunu bildiren Blinken, saldırıların tam zamanlamasını bilmediklerini ancak "önlerindeki 24 ila 48 saat içinde başlayabileceğini" ifade etti.

Blinken, G7 dışişleri bakanlarını İran, Hizbullah ve İsrail'e itidalli olmaları için diplomatik baskı kurmaya çağırdı. Blinken da bölgedeki ABD güçlerinin sayısındaki artışın savunma amaçlı olduğunu öne sürdü.

G7 ülkeleri dışişleri bakanlarının yayımladığı ortak açıklamada ise "Biz, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi olarak Orta Doğu'da, bölgede daha geniş bir çatışmayı tetikleme tehdidinde olan artan gerginlik seviyesinden derin endişe duyduğumuzu bildiriyoruz" ifadesine yer verildi.

Tarafların "misilleme şiddetinin şu anki yıkıcı döngüsünü sürdürmekten sakınmaya" çağrıldığı açıklamada, hiçbir ülke ya da ulusun Orta Doğu'da gerilimin daha da tırmandırılmasından kazançlı çıkmayacağı kaydedildi.

AUSTIN, GALLANT İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan yazılı açıklamaya göre ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde "tehditlere karşı İsrail'in güvenliği ve meşru müdafaa hakkına yönelik ABD'nin desteğini" yineledi. İkili, "ABD kuvvetlerinin korunmasını güçlendirmek, İsrail'in savunmasını desteklemek ve bölgedeki daha geniş çaplı gerilimleri caydırmak ve azaltmak için Pentagon'un attığı adımları" ele aldı. Austin, Gazze'de ateşkes ve esirlerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmaya destek verdiğini kaydetti.

"İSRAİL GÜÇLÜ KARŞILIK GÖRÜRSE YANLIŞ YAPTIĞINI ANLAYACAKTIR"

İran'ın yarı resmi ajansı Tesnim Haber Ajansına göre İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami başkent Tahran'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye İran'da düzenlenen suikasta dair konuştu. İsrail'in bölgedeki "terör girişimleriyle kendi kuyusunu kazdığını" söyleyen Selami, "İsrail, Haniye'ye düzenlediği terör eylemiyle ilgili güçlü bir karşılık görürse o zaman yanlış yaptığını anlayacaktır." dedi.

Öte yandan İran parlamentosunda konuşan Bukan Milletvekili Muhammed Kasım Osmani İran'ın "İsrail'e vereceği cevabın" sert olmasını gerektiğini söyleyerek "Netanyahu'dan daha aşağısının öldürülmesine razı olmayacağız." ifadelerini kullandı.

BÖLGEDE TANSİYON YÜKSEK

İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlediği hava saldırısının ardından Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da suikastla öldürülmesiyle bölgede tansiyon yükseldi. Haniye suikastından İsrail'i sorumlu tutan İran ve Lübnan Hizbullahı Tel Aviv'e saldırı tehdidinde bulundu. İsrail ordusunun, gelecek bir saldırıya karşı teyakkuz haline geçtiği bildirilirken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin "hem savunma hem saldırı anlamında her türlü senaryoya karşı yüksek düzeyde hazırlıklı durumda" olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Depremde yıkılan Ezgi Apartmanı dosyasında yeni bilirkişi heyeti talep edildi

SONRAKİ HABER

Paris 2024 | Milli Kadın Voleybol Takımı çeyrek finalde Çin’le eşleşti  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa