05 Ağustos 2024 08:25

Starmer'den faşist saldırılarla ilgili açıklama: Pişman olacaksınız

İngiltere Başbakanı Starmer ırkçı ve faşist grupların birçok yerde göçmenlere saldırması ve bir oteli ateşe vermesi ile ilgili eylemlere katılanlara "pişman olacaksınız" mesajı verdi.

Fotoğraf: Ioannis Alexopoulos/AA

Paylaş

İngiltere’de geçtiğimiz pazartesi günü, Southport kasabasında Müslüman olduğu iddiası yayılan 17 yaşındaki bir gencin 3 çocuğu bıçaklayarak öldürmesinin ardından ırkçı ve faşist gruplar sokaklarda terör estirdi. Dün Rotherham'da mültecilerin kaldığı bir otel ateşe verilirken, Başbakan Starmer, saldırılara katılanlara "pişman olacaksınız" diye seslendi.

Pazar günü Başbakanlık binasında açıklama yapan Başbakan Keir Starmer Rotherham'da mültecilerin kaldığı bir otele yapılan saldırıyı kınadı. Starmer eylemi teşvik ederek gerilimi tırmandırmakla suçlanan Tommy Robinson'a ve diğer ırkçı faşişt gruplara yönelik "İster doğrudan katılanlar ister bu eylemi online kışkırtıp sonra kendileri kaçanlar olsun bu kaosa katıldığınız için pişman olacağınızı temin ediyorum" ifadelerini kullandı.

Camilere yönelik saldırılara değinen Starmer, "Bu ülkede insanların güvende olma hakkı var, ancak Müslüman toplulukların hedef alındığını, camilere saldırıldığını gördük" dedi. Hedef alınan diğer azınlıklara, ırkçı söylemlere, sokaklarda Nazi selamı verilmesine atıfta bulunan Starmer, "Hayır, bunun adını koymaktan çekinmeyeceğim: Aşırı sağcı çetecilik" ifadelerini kullandı.

Starmer'in bugün bakanları ve emniyet yetkilileri ile olağanüstü bir toplantı düzenleyeceği belirtildi.

BBC Radio 5'a konuşan İçişleri Bakanı Yvette Cooper da çevrimiçi yapılan bazı yasa dışı paylaşımlara dikkat çekerek online suçların da polisin takibinde olacağını belirtti. Sosyal medya şirketlerinin sorumluluk alması gerektiğini söyleyen Cooper, "Sosyal medya yalnız yanlış bilginin hızla yayılmasına değil, şiddetin teşvik edilmesine de neden oldu" dedi. Cooper, "Bu, tam bir rezalet ve bu şekilde devam edemeyiz. O yüzden sosyal medya şirketleriyle bunun takibini yapacağız" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

İngiltere'nin Southport kasabasında 29 Temmuz’da meydana gelen olayda bir yaz okulundaki dans etkinliğine giren bıçaklı bir saldırgan 3 çocuğu öldürdü, 8'i çocuk 10 kişiyi yaraladı. Polis, reşit olmadığı için ilk başta ismini açıklamadığı saldırganın Galler’in başkenti Cardiff doğumlu 17 yaşında bir erkek olduğunu bildirdi. Faşist gruplar “Müslüman olduğu” iddiasını yayarak göçmen karşıtı eylemlere başladı.

Aşırı sağcı Reform UK partisinin lideri Nigel Farage'ın, saldırı sonrası sosyal medyadan “Gerçek bizden saklanıyor” mesajını paylaşması da olayların başlamasında önemli bir etken oldu. Salı günü çıkan ilk olaylarda bir cami de hedef alındı. İlk gösterilerde 100’den fazla polis yaralandı.

Dün de Rotherham'da mültecilerin kaldığı otele saldırı düzenlendi. Bir grup polislere rağmen oteli ateşe verdi. South York Shire polisi en az 10 polis memurunun yaralandığını bir memurun da bilincini yitirdiğini açıkladı. Polis saldırı ile ilgili bir şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı. Sadece cumartesi gününden bu yana toplam 147 kişi gözaltına alındı.

Southport kasabasında yaşanan saldırının failinin ismi mahkemeye çıkarıldıktan sonra açıklandı. Axel Muganwa Rudakubana’nın İngiltere’de doğduğu ve büyüdüğü, ailesinin Ruanda’dan göç ettiği öğrenildi. BBC’nin haberine göre komşuları onu “Sessiz bir çocuk” olarak tanımladı ve ailesinin Hristiyan olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tekirdağ'da kimya fabrikasında 4 işçi zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

F-16 savaş uçakları Ukrayna’ya ulaştı: Savaşa etkisi nasıl olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa