05 Ağustos 2024 14:56

İran: İsrail'e karşı caydırıcı bir eylem kaçınılmaz

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, Hamas lideri Haniye'ye düzenlenen saldırıdan İsrail'in sorumlu tuttuklarını belirterek "caydırıcı ve cezalandırıcı" bir eylemin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Ahmet Dursun/AA

Paylaş

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Hamas lideri İsmail Haniye'ye Tahran'da düzenlenen suikastın ardından Ortadoğu'da artan gerilime dair konuştu. İsrail'in İran'ın ulusal güvenliğine ve bölgenin güvenliğine tehdit oluşturduğunu ve "caydırıcı ve cezalandırıcı" bir eylemin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Kenani, "Saldırgan ve suçlu rejime bu suçları işlemesinde destek olan herkes hukuki ve uluslararası sonuçlardan sorumlu tutulacaktır." dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Dışişleri Bakanlığında düzenlenen haftalık basın toplantısında konuştu. İran'ın bölgede gerilimin artmasını istemediğini ancak İsrail'in bölgeyi tehdit bölgeyi ettiğini söyleyen Kenani, "İran'ın İsrail'i cezalandırma konusundaki iradesi bölgedeki güvenliği sağlamak içindir. İran, kendi ulusal güvenliğine, dost ve müttefiklerinin güvenliğine, bölgenin güvenliğine kayıtsız kalamaz." diye konuştu.

İran'ın İsrail'in bölgedeki saldırganlığına karşı beklentilerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) ilettiğini ancak bu konuda bir adım atılmadığını belirten Kenani, "ABD başta olmak üzere Siyonist rejimi destekleyenler ahlaki, insani hukuki sorumluluklarını yerine getirseydi bu duruma gelinmezdi. İran, saldırganı cezalandırmak ve caydırıcılık tesis etmek amacıyla ulusal güvenliğini ciddi önlemler alarak savunacaktır. İran'ın caydırıcı eylemi kaçınılmazdır." ifadelerini kullandı.

"İSRAİL'E DESTEK VEREN HERKES SORUMLU"

AA muhabirinin ABD'nin Haniye'ye suikast konusunda İsrail'e destek verdiğine dair iddiaları ile ilgili sorusu üzerine Kenani, "Siyonist rejimi bu suçun doğrudan faili ve baş sorumlusu kabul ediyoruz. Bu suçlu eyleminin hesabını vermeli ve olayın sonuçlarının sorumluluğunu da kabul etmelidir. Doğal olarak saldırgan ve suçlu rejime bu suçları işlemesinde destek olan herkes hukuki ve uluslararası sonuçlardan sorumlu tutulacaktır." diye yanıt verdi.

Kenani, İran'ın saldırısından sonra Tel Aviv'in karşı saldırıya geçmesi halinde Tahran'ın nasıl hareket edeceğine dair soruya ise cevap vermedi. Kenani ayrıca Arap basınında yer alan ve ABD'li heyetin Türkiye'den İran'a gelerek görüşme yaptığı iddiasının ise asılsız olduğunu söyledi.

İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlediği hava saldırısının ardından Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da suikastla öldürülmesiyle bölgede tansiyon yükseldi. Haniye suikastından İsrail'i sorumlu tutan İran ve Lübnan Hizbullahı, Tel Aviv'e saldırı tehdidinde bulundu. İsrail ordusunun, İran'dan gelecek bir saldırıya karşı teyakkuz haline geçtiği bildirildi. ABD de İsrail'e destek için bölgeye yeni savaş uçakları ve gemileri gönderdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hastanedeki tavan çökmesi Meclis gündeminde: Rönesans şirketi soruşturulacak mı?

SONRAKİ HABER

Borsa ve kripto varlıklar tepetaklak oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa