06 Ağustos 2024 05:10

Halk sağlığı, hasta güvenliği tehdit altında

45 günde yapılan, ruhsatı olmayan, Cerrahpaşa’nın bazı bölümlerinin de taşındığı hastanenin tavanının çökmesi sonucu bir bebeğin ölmesi, hastaneleri ve hasta güvenliğini yeniden gündeme taşıdı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Tavan çökmesi sonucu Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesinin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bir bebeğin hayatını kaybetmesi hastanelerin durumunu, hasta ve çalışan güvenliğini yeniden gündeme getirdi. Pandemide 45 günde yapılarak AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan hastanede sıcak su borusunun patlamasıyla çöken tavan, 3 aylık bir bebeğe mezar oldu. Seçim şovu için eksikleri tamamlanmadan açılan, yeterli mühendislik hizmeti almayan, yapımı yandaş müteahhitlere verilen, denetlenmeyen ve Sayıştay raporlarında dahi ruhsatsız olduklarına dikkat çekilen hastaneler, hasta güvenliği konusunda alarm veriyor. Yağmurda su basan, tavanı çöken, yanan ya da diyaliz cihazına kimyasal maddelerin karıştığı hastaneler şifa vermek yerine can alıyor.   

SES: MÜNFERİT DEĞİL, İHMALLER ZİNCİRİ VAR

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu, pandemide 45 gün gibi kısa bir sürede yapılan Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesine; binaları depreme dayanıksız olan, 3. basamak sağlık hizmeti veren Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin birçok bölümünün de taşındığını hatırlatarak “Bu yanlışa karşı sendikamızın uyarıları dikkate alınmadı” dedi. Hastane binalarının güvenli olmadığının depremde de ne yazık ki görüldüğüne işaret eden Eroğlu “Birkaç müteahhit hastane ihalelerini alarak, hızla yapıp tamamlanmadan hizmete açıyor. Daha ruhsat alınmadan hastaneler hizmete açılıyor” ifadelerini kullanarak Zonguldak Eğitim ve Araştırma Hastanesinde laboratuvarda yaşanan karbonmonoksit zehirlenmesinin nedeninin de bu hız ve acele olduğuna dikkat çekti. Ne yazık ki hastanelerde yaşanan bu olumsuzlukların münferit olmadığına vurgu yapan Eroğlu “Çalışan sağlığı ve güvenliğine dair çalışanların bile haberi yok. ‘Ben yaptım oldu’ ile sürdürülen bir sağlık sistemimiz var” tepkisini gösterdi. Üyelerinin işçi sağlığına ilişkin verdiği dilekçelerin dikkate alınmadığını belirten Eroğlu “Bu olaylar yaşanırken hastane yöneticileri hiçbir şey olmamış çalışmalarına devam ediyorlar. Esasında zincirleme ihmal ve hatalar var. Bu Sağlık Bakanlığının tepesine ulaşır diye kimse kimsenin ayağına basmıyor” dedi.  

CHP: 45 GÜNDE EV TESLİM EDİLMEZ!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, bir hastanenin 45 günde yapılamayacağına vurgu yaparak, ‘Biz yaptık, biz yaparız’ denilerek tamamlanan bu binaların artık halk sağlığını ve sağlık emekçilerinin can güvenliğini tehdit ettiğini söyledi. Burdur’da yaşanan diyaliz skandalında 3 hastanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Şahbaz “Hastaneler kompleks yapılar, yapımının hassas, denetimlerinin iyi yapılması gerekir. Hem proje hem de uygulama sırasında bu denetimler sıkı olmalı. Bu yapılmadığı için benzer sorunları yaşıyoruz” dedi. Son yaşanan olayda, bebek yoğun bakım ünitesinin üzerinden kaynar su boruları geçtiğinin ve bunun neye mal olacağının hesaplanmadığını belirten Şahbaz “Görünen o ki hem proje hem de uygulama hastası var. 45 günde ev teslim edilemezken bizde hastane yapıyorlar. Bu yapılar artık halk sağlığını tehdit eder hale geldi. Orada sahra hastanesi yerine 2 milyar dolar bütçeli kalıcı bir hastane yapıldı” diye konuştu.

‘POPÜLİST POLİTİKALAR ÖLDÜRÜYOR’

Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Dr. Mine Coşkun, iktidarın popülist politikalarının acı sonuçlarını yaşadığımıza dikkat çekerek “Sağlıklı ve güvenli olması gereken sağlık kurumlarında bunları göremiyoruz” dedi. Dr. Coşkun, yetkililere şu soruları yöneltti: “45 günde yapılan hastanenin depreme dayanıklılığı test edilmiş midir? Bu olayda ihmali olanların adli ve idari soruşturmaları yapılıyor mu? Burdur’da ihmali var denilerek 2 mühendis tutuklandı. Gerçekten sadece 2 mühendis mi sorumludur? Denetimleri yapmayan, yaptırmayanlar, önemsemeyenler sorumlu değil mi? ‘45 günde hastane açtık’ diyenler sorumlu değil mi?​”

SAYIŞTAY: RUHSATSIZ HASTANELER VAR

Sayıştay’ın 2023 yılı raporuna göre Sağlık Bakanlığına bağlı ruhsat belgesi veya geçici ruhsat belgesi olmayan 5 adet sağlık tesisinin faaliyette olduğu tespit edildi. Raporda yine bazı yapım işi ihalelerinde mevzuatta öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmediği bildirildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan Kocaeli Şehir Hastanesinin de binasının ruhsatı ve iskanı olmadığı ortaya çıktı.

DİYALİZ SKANDALI: 3 HASTA ÖLDÜ

Burdur Devlet Hastanesinde diyaliz cihazına kimyasal karışması nedeniyle entübe edilen 14 hastadan üçü yaşamını yitirdi. Hastane binasının yeni yapıldığı, tamamlanmadan acele açılmasının bu skandala neden olduğu öne sürüldü.

YANGINLAR VE SU BASKINLARI DURMADI

2018- Antep’te Özel International Hospital’da çıkan yangında iki hasta yaşamını yitirdi.
2022- İstanbul Sultan Abdülhamid Han EAH’deki yangında bir hasta hayatını kaybetti.
2018- Taksim İlk Yardım Hastanesinin dış cephesi yandı, incelemede yönetmeliğe aykırı yanıcı malzeme (köpük) kullanıldığı tespit edildi.
2022- Balıklı Rum Hastanesindeki yangında hastalar kucakta ya da sandalyede tahliye edildi.
2023- Çam ve Sakura Şehir Hastanesini su bastı.
2023- Samsun’da Özel Atasam Hastanesinin acil servisi göle döndü
.2023- Akhisar Devlet Hastanesini su bastı. 62 hasta tahliye edildi.
2023- Etlik Şehir Hastanesini su bastı, tahliye motorları çalışmadı.

ÖNCEKİ HABER

Malatya’da 16 yaşındaki genç elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Tanal'dan TMO'ya dilekçe: Fıstık için taban fiyat belirlenmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa