Urfa'da kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve istismar büyüyor
Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Zeliha Özen, Urfa'da kadına ve çocuğa yönelik şiddetin artığını buna yönelik işletilen mekanizmaların ise yetersiz olduğunu söyledi.
Fotoğraf: MA
Dilan TEMİZ
Diyarbakır
Urfa’da son günlerde kamuoyuna yansıyan pek çok cinsel istismar haberi var. Urfa kadınların ve çocukların en çok şiddete ve ayrımcılığa maruz kaldığı kentlerden biri olarak öne çıkıyor. Kentte çocuk yaşta evlendirmeler ve kadın cinayetleri had safhada. Kadınlar, şiddet ve ayrımcılıkla mücadelede ciddi engellerle karşı karşıya. Yetersiz destek mekanizmaları, kadınların yaşadığı mağduriyeti daha da derinleştiriyor.
Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Zeliha Özen kentteki artan şiddet ve istismar vakalarını değerlendirdi.
Özen, kadına ve çocuklara yönelik şiddet, istismar vakalarının Urfa’daki boyutunun daha derin olduğunu belirterek "Şimdiye kadar görmüş olduğumuz vakalar zaten içler acısı" dedi. Özellikle çocuk yaşta evliliklerin Urfa’da çok fazla olduğunu söyleyen Özen, “Beraberinde ensest ilişkiler ve çocuk istismarları had safhada. Her ne kadar verilere ulaşılmazsa da ya da istatistiksel olarak net bir şey elde edilmezse de sayı çok fazla. Çoğu vakalar kapalı kapılar ardında yaşandığı için aileler emniyete başvuru yapmıyorlar. Bize başvuru yaptıkları kadarıyla bilgilenmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
"SİVEREK’TE HER AY İKİ KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR"
Son iki yılda Urfa’nın Siverek ve Viranşehir ilçelerinde kadın cinayetlerinde büyük bir artış yaşandığını belirten Özen, "Her ay bir, iki kadın öldürülüyor diyebilirim yoğun olarak Siverek'te. İki yıldır çok fazla kadın cinayeti başvuruları yapılmakta bize, bir de başvurulara yansımayanlar var" dedi.
DEVLET MEKANİZMALARI VE AŞİRETLERİN ETKİSİ
Kadına yönelik şiddetle ilgili adli süreçlerde ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Özen, “En büyük sıkıntı, adli mercilere başvurulduğunda sürecin çok uzaması. 6284 sayılı kanun kapsamında koruma kararı aldığımızda, tedbir istediğimizde, hakimler bizden delil istiyorlar. Oysa bu kanunda delil aranmaz. Kadın başvuru yaptığı zaman karşı taraf şiddet mağduruna delil aranmadan koruma tedbiri verilir. Bir diğer soru ise başvuruların ciddiye ve işleme alınmaması. Adliyeye yansıdığı zaman ise maalesef bazı dosyalarımızda beraat kararlarının çıkması, iyi hal tedbirlerinin, iyi hal kararlarının uygulanması. Bizim yine Siverek'te M. K. diye bir dosyamız vardı. O dosyada 11 yaşından 18 yaşına kadar amca kız çocuğuna cinsel istismarda bulunuyor ama şahıs beraat aldı. Bunu istinafa götürdük, hâlâ istinaf kararını bekliyoruz. Bu tür kararlar açıkçası biraz umutsuzluk da oluşturuyor kadınlarda” şeklinde konuştu.
Kadınların şiddete maruz kaldıktan sonra adli mercilere ulaşmasının ekonomik nedenler ya da öldürülme korkusuyla zorlaştığını belirten Özen, aşiretler tarafından olayların kapatıldığına da dikkat çekti.
"BELEDİYELERLE İŞ BİRLİĞİ YAPAMIYORUZ"
Urfa'da kadınlar için destek mekanizmalarının yetersiz olduğunu belirten Özen, "Kentte emek ve demokrasi örgütleri yalnızca birkaç tane var. Belediyelerle çok iş birliği yapamıyoruz. Belediyenin kurmuş olduğu KADEM ile yaptığımız görüşmelerde kadınlar birey olarak değil, aile üzerinden ele alınıyor. Mücadele kadın üzerinden değil, aile, karı-koca ve çocuk üzerinden yapılıyor” dedi.