Bakan Uraloğlu'dan Instagram açıklaması: Ciddi aşama kaydedildi
Instagram’ın kapatılmasına ilişkin açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu "Ciddi aşama kaydedildi" dedi.
Fotoğraf: Seyit Ahmet Eksik/AA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu erişim engeli getirilen sosyal medya platformu Instagram ile ilgili "Ciddi aşama kaydedildi, hassasiyetlerimizi ilettik. Taleplerimiz karşılanırsa erişimi sağlayacağız." açıklaması yaptı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram yasağına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Instagram yetkilileri ile iki toplantı yapıldığını belirten Uraloğlu, "Hassasiyetlerimizi net bir şekilde anlattık. Bir şirket düşünün, dünyada sosyal platform olduğunu düşünün, onun kendi kuralları kadar bizim ülkemizin kanunları ve kuralları var. Biz bazı taleplerimizde 'şirketimizin kuralları' diyorlar, 'şirketimizin bağlı olduğu ülkedeki kuralları' diyorlar. İyi de bu ülkede faaliyet gösteriyorsunuz. Bu ülkenin kanunları yok mu? Siz bu kurallara uymak zorundasınız" ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, şöyle devam etti: "Vahşice katledilen Hamas lideri İsmail Haniye paylaşımlarına bile tahammül edilmiyor. Bir sansür varsa, eğer bir engelleme varsa tam da bunların yaptığı budur. Tersine biz burada kanunlarımızı, toplumsal hassasiyetlerimizi ön plana çıkarıyoruz ve bunları sonuna kadar da savunmaya devam edeceğiz."
"Ciddi bir aşama katettiğimizi söyleyebilirim" diyen Uraloğlu, "Çok uzamadan, bizim hassasiyetlerimizi dikkate alacaklar, vatandaşlarımızın bize ilettikleri mağduriyetler konusunda gereken hassasiyeti gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.
BTK’NİN INSTAGRAM KARARININ İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Instagram yasağı kararına karşı dava açıldı.
İletişim ve ifade özgürlüğü alanında çalışmalar yürüten hukukçular Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) İnstagram kararının iptali için dava açtı. İkili tarafından Ankara 13’üncü İdare Mahkemesi’ne yapılan başvuruda kararın “Anayasaya aykırılık” kapsamında iptali istendi. Hukukçular, dosyanın itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesine gönderilmesini talep etti.
Davaya ilişkin X hesabı üzerinden dava başvurusuna ilişkin bilgilendirme yapan Yaman Akdeniz başvuruya ilişkin şunları kaydetti:
“1-Dava dilekçesinde, Instagram’a erişim engelinin ifade özgürlüğünü ciddi şekilde ihlal ettiği ve kullanıcılar üzerinde telafisi imkansız zararlar doğuracağı belirtilmiştir. İvedilikle, davalı idarenin görüşü alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilmesi talep edilmiştir.
2- Daha da önemlisi, kararın dayanağı olan 5651 sayılı Kanun’un 8. maddesinin 4. fıkrasının Anayasa’ya aykırılığı gerekçesiyle itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması talep edilmiştir.
3- Kullanıcı sıfatı ile yaptığımız başvuruda sadece ifade özgürlüğümüzün değil, aynı zamanda BTK kararının kamuoyu ile paylaşılmamasıyla birlikte Anayasanın 40. Maddesinde güvence altına alınan yetkili makama başvuru hakkının da ihlal edildiğini iddia ettik.
4- AYM tarafından platformlarla ilgili tüm kararlarında, idari & yargısal makamlarca İnternet sitelerine erişimin engellenmesi şeklindeki kısıtlamanın zorlayıcı bir nedene dayandığının ilgili & yeterli bir gerekçe ile gösterilmediği sonucuna varıldığı da belirtilmiştir.
5- AYM'nin de belirttiği üzere ‘İnternet konusunda yapılacak düzenleme ve uygulamalarda devletin ve idari makamların çok hassas davranmaları gerektiği açıktır.’
6. Bu bağlamda, BTK’nin talepleri Instagram tarafından yerine getirilirken ve katalog suçlar bakımından hukuka aykırı davranılmazken, Instagram’a uygulanan topyekun erişim engelleme uygulaması keyfi, ölçüsüz ve hukuka aykırıdır.” (HABER MERKEZİ)