Direnişteki Kemalpaşa Belediyesi işçileri: Kemalpaşalılar bize destek versin

Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen'in “maaşlarınızı iyileştireceğim” sözünü yerine getirmesini beklerken işten atılan ve direnişe başlayan işçiler Evrensel’e konuştu.

06 Ağustos 2024 13:29
Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Kemalpaşa Belediyesinde geçtiğimiz cuma gününden bu yana gerekçesiz olarak 127 işçinin işten atılması üzerine işçilerin işyeri önünde başlattıkları direniş sürüyor.

e-devlette iletişim bilgileri olmayan işçiler ise işten atıldıkları bilgisi kendilerine ulaşmadığı için çalışmaya devam ettiler. Genel-İş 7 No’lu Şube'nin yetkili olduğu Kemalpaşa Belediyesinde işten atılan işçilerin, 5 Ağustos'ta belediye önünde başlattıkları direniş sürerken Genel-İş 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç ve işten atılan işçilerle görüştük.

Seçim öncesi verilen vaatlerin unutulduğunu söyleyen işçiler, belediyenin ekonomik sorunları ve bazı işçilerin işe gelmeden maaş aldığı iddialarını değerlendirirken dershane gibi sosyal ve kültürel alanların kapatılacağı iddiaları konuşuluyor.

Kemalpaşa Belediyesinden dün yapılan yazılı açıklamada ise "Kütüphanelerin kapatılmayacağı" bilgisi paylaşıldı.

İşten atmalarla ilgili dün görüştüğümüz Kemalpaşa CHP İlçe Başkanı Ahmet Yılmaz, işten atmaları doğru bulmadıklarını, Başkan Mehmet Türkmen'in Ankara'da olduğunu gelince konuyu değerlendireceklerini söyledi.

Ekonomik nedenlerle işten atmaların yaşandığı iddialarını değerlendiren Genel-İş 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, "Birçok kez Başkan Türkmen ve bürokratlarla yaptığımız görüşmelerde bu gerekçeyle işten atmayı kabul etmeyeceğimizi söyledik. Türkmen de bize “İşten atma olmayacak, bana inanmıyor musunuz?” yanıtını vermişti. Bugün gelinen noktada toplu işten çıkarmalar hukuki bir sorun olarak karşımızda duruyor. Sanırım Belediye Başkanı Türkmen söylediklerimizi yanlış anladı. Şunu net olarak söyleyeyim, işten atmalar belediye binasından yapılmadı. Başkan yardımcılarının oda kapılarına koydukları şifreler herhalde halktan gizleyecekleri şeyler olduğunu gösteriyor" dedi.

"İKİNCİ DEPREM İŞTEN ATILMA OLDU"

Kemalpaşa Belediyesi dershanesinde görev yapan, 6 Şubat depremzedesi Gülşen Metin de işten çıkarılanların arasında yer alıyor. Yaklaşık 16 ay önce işe başladığını belirten Metin, "O dönem yoğun bir kreş açılış süreci vardı. İhtiyaç nedeniyle işe alınmıştım. Depremin ardından buraya geldiğimde sağ olsunlar o zaman bana yardımcı olmuşlardı. Seçimden sonra seçilen Türkmen kesinlikle kreşlerin kapatılmayacağını söylemişti. Biz de bu sözlere güvenerek iki üç öğretmenin işini üstlendik. Bugün bu durumda olmak, çalışmayan olarak kategorize edilmek beni çok üzüyor. Bir depremzede olarak, belediyenin bize kucak açtığını düşünüyorduk, fakat o kucak bugün ikici depreme dönüştü" diye konuştu.

“KEMALPAŞALILAR BİZE DESTEK VERSİN”

İşten çıkarıldığını gece gelen mesajla öğrendiğini belirten temizlik işçisi Gürsel Kaya, "Neden işten çıkarıldığımızı dahi bilmiyoruz. Açıklama bekliyoruz, bizim çalışmadığımız için işten atıldığımızı söyleyenler doğru söylemiyor. Kemalpaşalıların yollarını temizleyen çöplerini toplayan kardeşlerine sahip çıkmalarını bekliyoruz." çağrısını yaptı.

"KRİZİN SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ"

Kemalpaşa Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nde 5,5 yıldır çalışan Mehmet Ali Bulut işten çıkarıldığını yıllık izindeyken SGK mesajıyla öğrenmiş. Türkiye'de ekonomik kriz olduğunu belirten Bulut, "Ülkedeki ekonomik krizi biz yaratmadık. Krizin sorumlularını hepimiz biliyoruz. Bugün saraylarında oturup günde 35-40 milyon harcayanlar, 15-16 uçağa sahip olanlar, bunların etrafında olup 3-5 maaş alanlar krizin gerçek sorumlularıdır. Yapılan ihalelerde garanti verilen köprüler, yollar, kur korumalı mevzuatlar krizin gerçek nedenidir. Bizim gibi işçilerin yoksulların sırtından zenginler geçinmeye devam ediyor. Krizin sorumlusu aranıyorsa biz değil, bunlardır. Tasarruf işçiden, insandan olmaz. Biz emeğiyle alınteriyle yaşayan insanlarız. Biz kara delik değiliz" dedi.

"HAKKIMIZI ALANA KADAR DİRENECEĞİZ"

Önceki dönem başkanlık çay ocağında görev yapan Neşe Yüksel, seçimden sonra 4 ay kreşte çalıştıktan sonra 127 arkadaşıyla birlikte işten çıkarıldı. Neden işten çıkarıldığını bilmediğini söyleyen Yüksel, "Belediyede 5 yıldır çalışıyordum. Sorgusuz sualsiz işten atılmayı kabul etmiyorum. Hakkımı alana kadar burada direnmeye devam edeceğim. Birlikte çalıştığımız arkadaşlarımıza sesleniyorum bugün bize yarın size bize destek verin." derken seçimden sonra görev yeri değişerek temizlik işlerinde görevlendirilen diğer bir işçi de iki çocuk annesi Mehtap Bağır, "Hiçbir gerekçe gösterilmeden e-devlet üzerinden işime son verildi. Alnımın akıyla hakkımızla çalışıyordum. Sonuna kadar direneceğim" dedi.

"SÖYLEYECEK SÖZÜNÜZ YOK MU?

Üç yıldır Kemalpaşa Belediyesinde temizlik işçisi olarak çalışan Tolga Demirbaş da diğer işten atılan arkadaşları gibi neden işten çıkarıldığını bilmiyor. Başkan Türkmen'den açıklama beklediklerini ifade eden Demirbaş, "Yıllardır bu belediyeye emek veren işçiler burada, bunlara söyleyecek sözünüz yok mu? Bu gidişatı kabul etmiyoruz. Kemalpaşa'da yaşayanlara sözümüz var gelin bizi destekleyin bizi yalnız bırakmayın" ifadelerini kullandı. Kemalpaşa Belediyesinde 6 aydır görev yapan Erol Demirbaş, yıllardır CHP'ye gönül vermiş seçimlerde Başkan için çalıştıklarını söylüyor. Demirbaş, "CHP için çalışmış bu insanlar neden işten atıldı. Bu bilinçli mi yapıldı onu da bilmiyoruz. Şunda içeriye yeni alınan kişilerin kim olduğunu ne için işe alındıklarını bilmiyoruz. CHP'li işçilere CHP adeta kıyım yaptı. Fakat biz hiçbir zaman yılmadık, kazanana kadar direnmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İsrailli silah şirketi Elbit'in makinelerini söktüler!

SONRAKİ HABER

DEM Parti "Demokratik Yerel Yönetimler Çalıştayı" bildirgesini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa