06 Ağustos 2024 15:05

Meclis Başkanına Can Atalay için çağrı: AYM kararını okutun

Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi konusunda yapılan haksızlığın düzeltilmesi için TBMM'nin olağanüstü toplanması için Atalay’ın avukatı Özgür Urfa, Meclis Başkanına çağrıda bulundu.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

TİP’li Can Atalay’ın Avukatı Özgür Urfa Anayasa Mahkemesinin (AYM) vekilliğinin düşürülmesi için verdiği yok hükmünde kararının gereğinin yapılması gerektiğini söyledi. Urfa, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un Meclisi olağanüstü toplantıya çağırarak, AYM kararının okutması gerektiğini belirtti. Kararın okunmaması halinde 120 vekilin imzasıyla Meclis olağanüstü toplantıya çağrılacak.

Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin kararın TBMM Genel Kurulunda okunmasıyla Atalay’ın vekilliği 30 Ocak’ta düşürülmüştü. Atalay'ın avukatlarının yanı sıra TİP ve CHP ile DEM Partinin yaptığı başvuruları birleştirerek karara bağlayan AYM, açıkladığı gerekçeli kararla Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin “yok hükmünde” olduğunu belirtti. 22 Şubat tarihli gerekçeli karar, Resmi Gazete'nin 1 Ağustos tarihli sayısında yayımlandı. Meclis kapandığı için gözler Meclise çevrildi. Yüksek Mahkeme, 4’e karşı 10 oyla, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamamasının hukuki değerden yoksun olduğuna; Yargıtay kararının TBMM Genel Kurulunda okunmasıyla, Atalay’ın milletvekilliğinin düşmüş sayılamayacağına hükmetti.

Can Atalay’ın avukatı ve aynı zamanda TİP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Özgür Urfa ile Atalay’ın durumuna ilişkin konuştuk. TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın dilekçe ile Meclise başvuru dilekçesi verdiğini hatırlatan Urfa, talebin Atalay’ın hem vekillik kaydının yapılması hem de özlük haklarının iade edilmesini içerdiğini belirtti.

EŞ ZAMANLI BAŞVURULAR

Anayasa Mahkemesinin (AYM), "TBMM’nin milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin işleminin yok hükmünde olduğuna dair” tespitte bulunmasının ardından Atalay’ın avukatları tahliye ve yargılamanın durdurulması talebiyle ilk yargılamayı yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine başvurarak Atalay’ın tahliyesine ve hakkındaki yargılamanın durdurulmasına karar verilmesini istediğine dair geçen hafta yapılan başvuruyu da hatırlatan Urfa, Meclise verilen dilekçeyle birlikte eş zamanlı bir sürecin yürüdüğü bilgisini verdi. Aynı zamanda Meclisteki muhalefet partilerinin Meclisin olağanüstü toplanması için çağrı yapacaklarını da belirten Urfa, "Aslında Meclisin toplanmasına gerek olmadan AYM kararı okutulup milletvekilliğinin iade edilmesi gerekir” dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA GELİŞME YAŞANABİLİR"

Urfa, Meclisin olağanüstü toplanıp kararın okutulması hem de mahkeme nezdinde atılan eş zamanlı adımları hatırlatarak, önümüzdeki hafta Mecliste bir gelişme olacağını ifade etti.  Meclisin olağanüstü toplanması için yapılan çağrıların en erken bir hafta içinde olacağı bilgisini veren Urfa, Filistin için Meclisin toplanacağını hatırlatarak, “Muhtemelen birkaç yıl önce ya da sonrasında Can Atalay için toplanacak” dedi. Meclise başvuru yaptıkları dilekçenin akıbetini de takip edeceklerini anlatan Urfa, “Meclis Başkanı isterse kendisi zaten çağırabiliyor. Filistin için Meclis Başkanı bir çağrı yaptı. Bizim çağrımız da Meclis Başkanının Can Atalay için de çağrı yapması yönünde. Ama çağrı yapmadığı durumda da 120 milletvekili imzasıyla Meclis olağanüstü toplanabiliyor. Muhalefet partilerinin sayısı zaten 200'ü geçtiği için Meclis Başkanı çağrı yapmadığında yapacaklar” diye konuştu. Urfalı, milletvekillerinin ortak dilekçeyi toplu bir şekilde imzalayarak Meclisi olağanüstü toplantıya çağırabileceğini dile getirdi. Muhalefet partilerinin çağrı yapacağını belirten Urfa, yok sayılan AYM kararının Meclis Başkan tarafından Meclisin olağanüstü toplanması için çağrı yapması ve yapılan hatanın düzeltilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Urfa, bunda ısrarcı olduklarını da yineledi.

ATALAY, MECLİS BAŞKANINA FAKS GÖNDERDİ

AYM'nin 'Vekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde' kararının Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından Can Atalay Meclis Başkanına bir faks gönderdi. Özlük haklarının iadesinin anayasal zorunluluk olduğunu belirten Atay, gereğinin yapılmasını talep etti.

ÖNCEKİ HABER

İPA: İstanbul'da yaşamanın maliyeti 66 bin liraya çıktı

SONRAKİ HABER

SES: Halkın sağlığını tehlikeye atanların kim olduğu belli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa