07 Ağustos 2024 01:49

Meta, hükümeti verilerle yalanladı: "Katalog suçlarla ilgili 2445 içeriği zaten kaldırmıştık"

Hükümet yetkilileri aksini iddia etse de Meta, Instagram'a erişim engeli getirilmeden 2 gün önce paylaştığı raporda katalog suçları içeren 2.445 içeriği hükümetin talebiyle kaldırdığını açıklamıştı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye’de Instagram’a 2 Ağustos’ta erişim engeli getirdi.

Instagram’ın hâlâ hangi gerekçeyle erişime engellendiğine dair resmi bir açıklama yapılmadı. Hükümet yetkilileri erişim engeli kararıyla ilgili, Instagram’ın Türkiye adli ve idari makamları tarafından kendilerine iletilen erişim engeli kararlarına uymadığı için engellendiğini belirtti.

Free Web Turkey'den Ali Safa Korkut'un aktardığı habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adalet Bakanı Servet Tunç ve Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Instagram’ın “katalog suçlar” dayanak gösterilerek verilen erişim engeli kararına uymadığı için engellendiğini söyleyen yetkililer arasında yer alıyor.

META: İÇERİKLERİ “KATALOG SUÇLAR” VE MİLLİ GÜVENLİK GEREKÇESİYLE KALDIRDIK

Instagram’ın çatı şirketi Meta, 31 Temmuz Çarşamba günü, yani henüz BTK tarafından erişime engellenmeden 48 saat önce yayımladığı Şeffaflık Raporunda, 2024’ün ilk yarısında Türkiye adli ve idari makamları tarafından kendilerine iletilen erişim engeli kararları kapsamında kaldırdığı içerik sayısını paylaştı.

Buna göre 1 Ocak - 30 Haziran tarihleri arasında adli ve idari makamlardan toplam 2 bin 953 kaldırma talebi aldığını belirten Meta, bu kapsamda toplam 2 bin 580 içeriği kaldırmalarının istendiğini belirtti.

META: İKİ BİN 445 İÇERİĞİ YAYIMDAN KALDIRDIK

Üstelik, en çok kaldırma talebinde bulunanın da bin 849 taleple BTK olduğunu belirten Meta, bu doğrultuda bin 941’i Türkiye yasalarını, 504’ü de Meta ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle toplam iki bin 445 içeriği yayımdan kaldırdığını paylaştı.

Meta, bu taleplere uyarak yayımdan kaldırdığı içeriklerin tümünün gerekçesinin de hükümet yetkililerinin iddiasının aksine “katalog suçlar” ile “milli güvenlik ve kamu düzenini korunması” olduğunu belirtti.

Meta, kalan 135 içeriğin akıbetine dair bir bilgiyse paylaşmadı.

"KATALOG SUÇLAR" NEDİR?

Bahsedilen “katalog suçlar” Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki değil, erişim engeli kararları verilmesine olanak sağlayan 5651 sayılı kanunun 8’inci maddesindeki katalog suçlardan oluşuyor.

Söz konusu maddede 10 farklı suç tipini içeren katalog suçlar arasında müstehcenlik, fuhuş, çocukların cinsel istismarı, Atatürk'e hakaret ve MİT Kanunda yer alan bazı suçlar yer alıyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bangladeş'te Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus, geçiş hükümetinin başına atandı

SONRAKİ HABER

Yükselen sağ pandemisinden nasıl çıkacağız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa