07 Ağustos 2024 11:30

İngiltere’de gergin gün: Faşist saldırılara karşı birlik çağrısı

İngiltere'de ırkçı gruplar 40 noktada eylem planlıyor. Buna karşı antifaşistler de aynı noktalarda eylem yapacak. Onlarca siyasetçi, yazar ve sendikacı ırkçı saldırılara karşı birlik çağrısı yaptı.

İngiltere’de 4 Ağustos'ta faşist kalkışmaya karşı kurulan antifaşist barikat | Fotoğraflar: @AntiRacismDay, @LeicesterSUTR/X

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Yaklaşık 10 gündür süren ırkçı-faşist saldırılara karşı sendikalar, kitle örgütleri, politikacılar, yazarlar, gazeteciler ve çok sayıda kampanya temsilcileri birlik çağrısı yaptı. Aralarında İşçi Partisi Eski Lideri Jeremy Corbyn’in de bulunduğu onlarca milletvekili de çağrıya imza attı.

SALDIRILAR SÜRDÜ

Dün de ırkçı- faşist gruplar göçmenleri olduğu otel ve alanlara saldırmaya devam etti. Saldırı noktaları azalmış olsa da başta Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta olmak üzere, yine arabalar yakıldı ve polisle çatışmalar yaşandı. Şimdiye kadar yaklaşık 600 kişi gözaltına alınırken, Başbakan Keir Starmer, olaylara karışanlar için “mutlaka yasaların belirlediği cezalarla yüzleşecekler” diyerek, cezaevlerindeki yer sıkıntısına da çözüm getireceğini söyledi.

SENDİKALAR DA İMZA ATTI

Onlarca milletvekili ve kampanya temsilcisinin yanı sıra birçok sendika da faşizme karşı mücadele ve birlik çağrısı yapmayı sürdürüyor. “Onlar az ve biz de çoğunluğuz. Daha önce nasıl faşizmi yendiysek, yine birlikte mücadele ile yeneceğiz” denen açıklamaya, UNITE, NEU, PCS, FBU, RMT, ASLEF, BFAWU, NASUWT, TSSA, STUC ve UNISON sendikaları genel sekreter ve genel başkan düzeyinde imza attı.

BUGÜN 40 NOKTADA GERGİNLİK BEKLENİYOR

Faşistlerin daha önce duyurdukları 40 noktada eylem planına karşı antifaşistler de aynı noktalarda eylem yapacak. Daha çok göçmenlerin yerleştirildiği otel ve misafirhanelerin önünde yapılacak eylemlerde anti-faşistler göçmenleri korumak için barikat kuracak. Bir çok noktada çatışma beklenirken polis daha sıkı önlem aldığını duyurdu.Öte yandan gözaltına alınan bir çok faşistin tutuklandığı belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de gergin gün: Faşist saldırılara karşı birlik çağrısı

SONRAKİ HABER

Bakan Şimşek, 2,5 milyar dolarlık borçlanmayı 'başarı' olarak duyurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa