07 Ağustos 2024 12:17

Venezuela'da seçim protestolarında 2229 kişi gözaltına alındı

Venezuela'da devlet başkanı seçimi sonrasındaki protestolarda 2229 kişi gözaltına alındı. Bağımsız STK Provea verilerine göre, 29 Temmuz'dan beri şiddet olaylarında 24 kişi öldü.

Fotoğraf: Pedro Rances Mattey/AA

Paylaş

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, devlet başkanı seçiminin ardından yaşanan protestolarda gözaltına alınanların sayısının 2 bin 229'a yükseldiğini belirtti.

Özel bir televizyonda kendisi için hazırlanan programda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Maduro, gözaltına alınan 2 bin 229 kişinin yüksek güvenlikli Tocoron ve Tocuyito cezaevlerine götürüleceğini bildirdi.

Gözaltına alınanların hastanelere, okullara, üniversitelere, polis karakollarına, belediye binalarına ve parti binalarına zarar verdiklerini öne süren Maduro, "Şiddet olaylarında 47 asker ile 59 polis yaralandı, 2 askeri personel hayatını kaybetti. Bu sefer kimsenin yaptığı yanına kâr kalmayacak ve adalet yerini bulacak" ifadelerini kullandı.

Maduro, bir kez daha yaşanan şiddet olaylarından muhalifleri sorumlu tuttu ve yargıya çağrıda bulundu.

PROVEA: 24 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Bu arada, bağımsız Sivil Toplum Kuruluşu "Provea" verilerine göre, 29 Temmuz'dan bu yana çıkan olaylarda 24 kişi hayatını kaybetti.

Öte yandan muhalif lider Maria Corina Machado, açıklamasında, devlet başkanı seçimlerinin kendileri tarafından kazanıldığını ve orduya "halkın iradesine saygı duyma" çağrısı yaptı. Başta bölge ülkeleri olmak üzere birçok isim orduya "halk iradesi" diyerek darbe çağrısı yapmıştı.

ORDUDAN YANIT

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, devlet televizyonuna yaptığı konuşmada, Ulusal Seçim Konseyinin (CNE) açıkladığı sonuçlara herkesin saygı duymasını isteyerek, şiddet olaylarını "kesin bir dille" reddettiklerini belirtti.

Ordu ve polis mensuplarının eylemlerde çok sayıda saldırıya maruz kaldığını öne süren Lopez, "halkın tercihiyle seçilen Devlet Başkanı Maduro'ya yüksek sadakatle bağlı" olduklarını duyurdu.

MADURO'NUN KAZANDIĞI DUYURULMUŞTU

Venezuela’da 28 Temmuz’da devlet başkanı seçimleri düzenlendi. Venezuela Seçim Konseyi aynı gece Nicolas Maduro yüzde 51,20 ile devlet başkanı seçimini 3. kez kazandığını duyurdu ancak sandık sonuçları kamuoyuyla paylaşılmadı.

Muhalefet koalisyonu adayı Edmundo Gonzalez ve muhalif lider Machado ise seçim sonuçlarını reddettiklerini açıkladı. 29 Temmuz’da açıklama yapan muhalefet, sonuçlara hile karıştığını öne sürdü. Ardından başlayan şiddetli protestolarda kolluk kuvvetleri ile göstericiler arasında arbede ve çatışmalar yaşandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz'de 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi

SONRAKİ HABER

ABD'den Türkiye'ye: Rusya ile ticaret kısıtlanmazsa daha fazla yaptırım gelir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa