07 Ağustos 2024 12:38

ABD'den Türkiye'ye: Rusya ile ticaret kısıtlanmazsa daha fazla yaptırım gelir

ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Axelrod, Rusya'ya ihracat konusunda ilerleme kaydedilmediği takdirde Türkiye'den daha fazla şirketin yaptırım listesine eklenebileceği uyarısında bulundu.

Fotoğraflar: Pixabay-Flickr

Paylaş

ABD merkezli The Financial Times (FT) gazetesi, ABD'nin Türkiye'yi Rusya ile ihracat konusunda uyardığını yazdı. Haberde Washington yönetimi, ABD yapımı askeri ekipmanların Rusya'ya ihracatının kısıtlanmaması halinde bunun "sonuçları" olacağı konusunda uyardı. Rusya Devlet Başkanı Putin de haziran ayında yaptığı açıklamada Erdoğan'a batıdan kaynak arayışının Rusya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin kısıtlanmasıyla bağlantılı olduğu takdirde "Türk ekonomisinin kazancından çok kaybı olur" mesajı vermişti.

ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Matthew Axelrod'un geçtiğimiz hafta Ankara ve İstanbul'da Türk yetlililerle bir araya geldiğini yazan FT, Axelrod'un ABD menşeli çipler ve diğer ekipmanların ticaretinin kısıtlanması için Ankara'dan daha fazla adım atmasını talep ettiğini belirtti. 

Axelrod'un, Türkiye'den ABD menşeli ürünlerin Rusya'ya sevkiyatına yasak getirmesini istediklerini, bu konunun "acil bir sorun teşkil ettiğini" iletti. Yetkili, Moskova'nın ABD'de üretilen ekipmana erişmek için "Türkiye'nin ticaret politikasını istismar etmeye çalıştığını" söyledi.

DAHA FAZLA ŞİRKET YAPTIRIM LİSTESİNE EKLENEBİLİR

Türkiye'den 18 şirketin Rusya'yla ticari ilişkileri nedeniyle ABD'nin yaptırım listesinde yer aldığını aktaran FT'ye göre Axelrod, "önemli bir ilerleme kaydedilmediği takdirde daha fazla şirketin listeye eklenebileceğini" tehdidinde bulundu.

PUTİN DE ERDOĞAN'I TEHDİT ETMİŞTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de 24 Haziran'da yaptığı açıklamada Türkiye'nin Batıda kaynak bulmaya ağırlık verirken Rusya'ya yönelik bir kısıtlama yapması hakkında "Eğer Rusya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin kısıtlanmasıyla bağlantılı olursa, o zaman Türk ekonomisinin kazancından çok kaybı olur" uyarısında bulunmuştu.

YAPTIRIM LİSTESİNDEKİLER

ABD Ticaret Bakanlığı 23 Şubat 2024'te 16 Türk şirketini yaptırım listesine almıştı. Listede yer alan Karasani Dış Ticaret Limited Şirket, Orel Dış Ticaret Ltd ABD menşeli takım tezgahları, elektronik test cihazları ve elektronik test cihazları üreterek Rusya'nın sanayi sektörüne destek sağladıkları ve ekipman ve takım tezgahı yedek parçalarını gerekli lisansları olmadan Rus son kullanıcılara sattığı için eklendiğini açıklamıştı. 

ABD Ticaret Bakanlığı, Bion Group İç Ve Dış Ticaret Ltd, Alesta World Dış Ticaret Ltd,  Azu Uluslararası Bilgi Teknolojileri Ve Dış Ticaret Ltd, Çözüm Yazılım Donanım Elektronik İç Ve Dış Tic. A.Ş. CTL Dış Ticaret Ltd, CTM Dış Ticaret Ltd. Ervacan Makina Ekipmanları ve Sanayi Tedarik Ltd, Kayı Bilişim Elektronik Enerji Madencilik Ve Danismanlik Ltd. Megasan Elektronik Ticaret Ve Sanayi A.Ş, Smart Trading Taşımacılık San Ve Tic Ltd, Transeurope Bilişim Dış Ticaret Ltd 'nin ABD menşeli ürünlerin Rusya'ya tedarik edilmesi ve Rusya'nın savaş çabalarını desteklemek gerekçesiyle listeye eklendiğini bildirmişti.

Miray Global Sanayi Ve Ticaret, Ramses Turizm İşletmesi Danışmanlık, Svista Turizm Ve Havacılık Ltd'nin ise ABD'nin Rusya'ya uyguladığı ihracat kontrollerini ihlal ederek ABD menşeli malları Rusya'ya gönderdikleri için eklendiği kaydedilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Venezuela'da seçim protestolarında 2229 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Otomobil tarım işçilerini taşıyan kamyona çarptı: 2’si ağır 8 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa