07 Ağustos 2024 12:28

EMEP Milletvekili Bayhan, Boğaziçi'deki iş cinayetini Bakan Tekin'e sordu

EMEP Milletvekili İskender Bayhan, Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs’te devam eden yurt inşaatında yaşanan iş cinayetini Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e sordu.

Fotoğraf: EMEP

Paylaş

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs’te devam eden yurt inşaatında işçi Abdülkadir Doğan'ın hayatını kaybetmesine dair Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Bayhan, "Yaşanan iş cinayetinin aydınlatılmasında sorumluluk, usulsüz ihalelerle üniversiteyi şantiyeye çeviren ve uyarılara kulağını tıkayan Naci İnci ile onun keyfi kararlarını denetlemeyen hükümetinize aittir" dedi.

Bayhan, Meclis Başkanlığına sunduğu önergede, Boğaziçi'ne rektör olarak atanan Naci İnci’nin üniversiteyi tekçi ve antidemokratik anlayışla şirket gibi yönetmesinin, üniversite bileşenleri ve kamuoyunun tepkisini çekmeye devam ettiğini belirtti. Öğrencilerin barınma hakkının gasbedilmesi, kulüp etkinliklerinin yasaklanması, birçok öğrenci ve akademisyenin kartlarının hukuksuz şekilde iptal edilmesi, akademisyenlerin sözleşmelerinin hukuksuz olarak feshedilmesi ve usulsüz atamalar gibi uygulamaları hatırlatan Bayhan, "Son olarak kampüste göz göre göre bir iş cinayeti meydana gelmiştir" dedi.

"UYARILAR KULAK ARDI EDİLDİ"

İnşaat işçisi Abdülkadir Doğan'ın devrilen kamyonun dorsesinin altında kalarak hayatını kaybettiğini anımsatan Bayhan, üniversite yönetiminin sorumluluğuna dikkati çekti: "Üniversite bileşenleri, yönetimle yapılan görüşmelerde kampüsteki inşaat çalışmalarının yoğunluğundan ve gerekli önlemlerin eksikliğinden bahsederek bu durumun hem öğrenciler hem de işçiler için büyük tehlike oluşturduğunu belirtmişlerdi. Yaşanan iş cinayeti, üniversite bileşenlerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alınmadığına yönelik uyarılarını kulak ardı eden üniversite yönetiminin keyfi uygulamalarının önemli bir payı vardır."

"BİNALAR YANDAŞ SERMAYEDARLARA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ"

İş cinayetinin önünü açanın Naci İnci'nin uygulamaları olduğunu vurgulayan Bayhan, şu değerlendirmede bulundu:

"İnci, fizik bölümü öğretim üyesi olmasına rağmen aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanlığını da yürütmekte ve Turkcell’in yeni yönetim kurulunda yer almaktadır. Naci İnci’nin üniversiteyi adeta şirketlerin arka bahçesi haline getirerek kampüsü bir şantiye alanına çevirmesi, lojman ve rektörlük binalarını yüksek değerli ihalelerle yandaş sermayedarlara peşkeş çekmesi, üniversitenin kaynaklarını kar ve rant için yağmaya açarak öğrencilerin ve Boğaziçi emekçilerinin barınma, ulaşım ve yemek gibi temel ihtiyaçlarını ve işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini birer maliyet kalemi olarak görmesi, bu iş cinayetinin de önünü açmıştır. Demokratik, özerk, parasız ve bilimsel bir üniversitenin temel ilkelerinin aşındırılması ile kampüste yaşayan tüm canlıların ve emekçilerin güvenliği arasındaki kopmaz bağ acı bir şekilde bir kez daha deneyimlenmiştir."

İBDA-C ÜYELİĞİNDEN CEZA ALAN TAKTAK'A 158 MİLYON LİRALIK İHALE

Yurt inşaatı ihalesinin, İBDA-C üyeliğinden ceza alan Mehmet Sedat Taktak'ın şirketine veridiğine de dikkati çeken Bayhan, şunları kaydetti:

"Öğrencilerin barınma haklarını gasbederek kulüp odalarını zorla tahliye eden ve yerlerine üçlü ranzalar koyarak niteliksiz yurtlara dönüştüren Naci İnci, yurt inşaatının ihalesini 158 milyon 200 bin TL değeriyle Çevre Mühendislik ve Bakırcı Yapı ve Gayrimenkul Ticaret Anonim Şirketi’nin iş ortaklığına vermiştir. Çevre Mühendislik’in yönetim kurulu başkanı Mehmet Sedat Taktak ise İBDA-C terör örgütü üyeliği suçundan 2000 yılında tutuklanmış ve mahkumiyet cezası almıştır. Üniversiteyi, sermayenin çıkarları lehine yeniden dizayn etmek üzere sürdürülen tek adamcı, keyfiyetçi bu zihniyetin sonucu öğrencilerin ve Boğaziçi emekçilerinin en temel haklarının ve iradesinin gasbının yarattığı yıkım, son kertede bir iş cinayetinin yaşanmasına kadar varmıştır."

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Bayhan, Bakan Yusuf Tekin'den şu sorulara yanıt istedi:

"1- Abdülkadir Doğan’ın yaşamını kaybettiği yurt inşaatının ihalesi, 158 milyon 200 bin TL bedelle Çevre Mühendislik ve Bakırcı Yapı ve Gayrimenkul Ticaret Anonim Şirketi iş ortaklığına verilmiştir. Çevre Mühendislik’in yönetim kurulu başkanı, 2000 yılında İBDA-C terör örgütü üyeliğinden tutuklanan Mehmet Sedat Taktak’tır. Açık ihale yapılmadan bu işin usulsüz bir biçimde Çevre Mühendislik’e verilmesinin sebebi nedir? İhale bilgilerinin bütün açıklığıyla kamuoyu ile paylaşılması için bir girişiminiz olacak mıdır? Atanmış rektör Naci İnci ile Çevre Mühendislik arasındaki ilişki hakkında Bakanlığınıza bağlı müfettişler bir inceleme başlatacak mıdır?

2- Üniversite bileşenleri, yönetimle yapılan görüşmelerde kampüsteki inşaat çalışmalarının yoğunluğundan ve gerekli önlemlerin eksikliğinden bahsetmiş, bu durumun öğrenciler, kampüste yaşayan canlılar ve işçiler için büyük tehlike oluşturduğunu belirtmiştir. Yaşanan iş cinayetinin aydınlatılmasında sorumluluk, usulsüz ihalelerle üniversiteyi şantiyeye çeviren ve uyarılara kulağını tıkayan Naci İnci ile onun keyfi kararlarını denetlemeyen hükümetinize aittir. İnşaat sürecinde gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini denetlemek üzere İSG uzmanları bir denetleme yapmış mıdır? Yapıldıysa, sorumluluğu ve ihmali olan kişilere gerekli cezai yaptırımlar uygulanmış mıdır?

3- Boğaziçi Üniversitesi’nde hukuksuz şekilde birçok öğrencinin ve akademisyenin kartları iptal edilmekte, öğrencilere bir açıklama yapılmamaktadır. Öğrencilerin kartlarının iptal edildiği dönemlerin Naci İnci’nin çevresini ağırladığı davetlerle (örneğin uluslararası hukuk konferansı) çakışması, muhalif öğrencilerin hedefe konduğu ve kartlarının iptal edildiğine dair şüpheler doğurmuştur. Öğrencilerin eğitim hakkını gasbeden bu keyfi uygulamalara yönelik bir inceleme başlatılmış mıdır?

4- Öğrencilerin barınma haklarını gasbederek kulüp odalarını zorla tahliye eden ve yerlerine üçlü ranzalar koyarak niteliksiz yurtlara dönüştüren Boğaziçi yönetimi, Anadolu Hisarı Kampüsü’nde bulunan lojmana 10 milyon TL harcama yapmıştır. Ayrıca, 4,4 milyon TL bedelle İslam Demir firmasına verilen “Rektörlük ofisi tadilatı ve kampüsteki ahşap kamelyaların üstünün kapatılması” ihalesi kapsamında yapılan kış bahçesi eklentisi ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlenmiş, ancak inşaat devam etmiştir. Öğrencilerin nitelikli barınması için ayrılması gereken bütçenin kaçak inşaata ayrılması ve usulsüz ihalelerle sermayedarların ihya edilmesine yönelik bir inceleme başlatılmış mıdır? Naci İnci bu cesareti nereden almaktadır?

5- İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken Naci İnci, Gazze’deki soykırımın en büyük destekçilerinden biri olan SOCAR’ın CEO’su Elchin Ibanov ve ekibini makam odasında ağırlamıştır. Parasız, bilimsel, demokratik ve özerk bir üniversite talepleriyle üniversitedeki demokratik karar alma mekanizmalarını sürdürmeye çalışan Boğaziçi bileşenlerini muhatap almayan, kapısının önünden dahi geçirmeyen Naci İnci’nin SOCAR gibi İsrail destekçisi bir şirketle nasıl bir ilişkisi vardır?

6- Naci İnci’nin hukuksuz bir şekilde ve demokratik teamülleri yok sayarak Boğaziçi Üniversitesi’ne atanmasının sebebi, üniversitenin kaynaklarının ve bütçesinin şirketlerin hizmetine sunulması mıdır? Bunca keyfi ve hukuksuz uygulamalara Bakanlığınızın da ses çıkarmayarak göz yummasının sebebi bu mudur?

7- Anayasa Mahkemesi’nin 4 Haziran 2024’te yayınlanan kararı ile 2018 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılan rektör atamalarının anayasaya aykırı olduğu tescil edilmiştir. Hukukun üstünlüğü ilkesinin, demokratik teamüllerin ve akademik ahlak kurallarının gereği olarak, bu kararla beraber gayrimeşru konumları hukuken doğrulanmış rektör ve idarecileri görevden alınması için bir adım atacak mısınız?" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Otomobil tarım işçilerini taşıyan kamyona çarptı: 2’si ağır 8 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

İngiltere’deki ırkçı saldırılar Türkiye ve Kuzey Kıbrıslı toplumu da tehdit ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa