Filipinler, ABD, Avustralya ve Kanada'dan ortak tatbikat
Güney Çin Denizi'nde gerginlik artarken Filipinler, ABD, Avustralya ve Kanada deniz ve hava kuvvetlerinin katılımıyla ortak tatbikat düzenleniyor.
Görsel: Google Haritalar
Filipinler'in başkenti Manila'daki Özel Ekonomik Bölgesi'nde (EEZ) ABD, Avustralya ve Kanada'nın katılımıyla "Çok Taraflı Denizcilik İşbirliği Faaliyeti (MMCA)" adlı ortak deniz tatbikatı düzenliyor.
Filipinler Haber Ajansının (PNA) haberinde, EEZ'de bulunan ve Manila yönetiminin Çin ile ihtilaflı olduğu Güney Çin Denizi'nde bir bölümü "Batı Filipin Denizi" olarak tanımlanan yerde düzenlenen tatbikatın 8 Ağustos'a kadar süreceği belirtildi.
Filipinler Genelkurmay Başkanı General Romeo Brawner Jr, Avustralya Savunma Kuvvetleri Komutanı Amiral David Johnston, Kanada Silahlı Kuvvetleri Komutanı General Jennie Carignan ve ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri (INDOPACOM) Komutanı Amiral Samuel Paparo tatbikata ilişkin ortak açıklama yaptı.
Açıklamada, tatbikatın bölgesel ve uluslararası işbirliğini güçlendirmek amacıyla yapıldığı ifade edildi. Katılımcı ülkelerin tatbikatta deniz ve hava kuvvetleriyle yer aldığı kaydedildi.
Filipinler Donanmasının Batı Filipin Denizi'nden sorumlu sözcüsü Roy Vincent Trinidad, 4 ülkenin katılımıyla ilk kez MMCA düzenlendiğini belirtti ve tatbikatın "herhangi bir ülkeye yönelik yapılmadığını" iddia etti.
ALMANYA VE FİLİPİNLER ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNE ÇİN'DEN TEPKİ GELDİ
Öte yandan Çin, Almanya ve Filipinler arasında gerçekleşen ve savunma alanında iş birliğinin ele alındığı görüşmenin ardından taraflara tepki gösterdi.
AA'nın haberine göre Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, günlük basın toplantısında, görüşmeyi eleştirerek ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde "sorun çıkaran tarafın Filipinler olduğunu" dile getirdi.
Sözcü Mao, "Filipinler'deki bazı kişiler olayları yanlış yerden görmemeli ve asılsız iddialarda bulunmaktan vazgeçmeli. Umarız bölge dışındaki ülkeler, bölgede barış ve istikrar sağlanmasına yardımcı olan adımlar atar" dedi.
Çin'in, ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde "egemenlik ile denizcilik hak ve çıkarlarına ilişkin iddialarının uluslararası hukukla uyumlu" olduğunu belirten Mao, "Güney Çin Denizi'nde seyrüsefer serbestisi konusunda herhangi bir sorun yok. Bunun aksini iddia eden söylemler yanlış" ifadelerini kullandı.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius geçen hafta Filipinler'in başkenti Manila'yı ziyaret etmiş ve 4 Ağustos'ta mevkişadı Gilberto Teodoro Jr. ile "savunma alanında işbirliğini genişletme" konusunu görüşmüştü. Görüşmede ikili, silahlanma iş birliğini genişletme fırsatlarını araştırmak ve ortak projelere katılmak için silahlı kuvvetleri arasında uzun vadeli ilişkiler kurmayı taahhüt etmişti. Bu, bir Alman savunma bakanının Manila’ya gerçekleştirdiği ilk ziyaret olmuştu.
GÜNEY ÇİN DENİZİ İHTİLAFI
Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.
Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.
Başta Paracel ve Spratly Adaları olmak üzere bölgedeki adacık, resif, kayalık ve deniz bentleri üzerindeki egemenlik ihtilafları, zaman zaman ülkeler arasında gerginliklere yol açıyor.
Çin'in ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD karşı çıkıyor.
Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi (PCA), 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti. (DIŞ HABERLER)