07 Ağustos 2024 15:21

Halil Falyalı cinayetinde 3 sanık hakkında daha ceza kararı çıktı

Halil Falyalı cinayeti davasında sanıklar Veysel Sare'ye 35 yıl, Musa Çiçek’e 20 yıl hapis cezası verilirken Ömer Tunç ise ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Ekran görüntüsü, Cüneyt Özdemir'in YouTube yayınından alınmıştır.

Paylaş

Kuzey Kıbrıs'ta kumarhane işleten Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş’ın öldürülmesine ilişkin davada karar verildi. Ömer Tunç ömür boyu, Veysel Sare 35 yıl ve Musa Çiçek 20 yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

Yeni Düzen gazetesinin haberine göre yargılama, Girne Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Banu Soyer, Kıdemli Yargıç Mine Ozankaya ve Yargıç Temay Sağer huzurunda yapıldı. Mahkeme heyetinin sanıklar aleyhine mahkûmiyet kararını Başkan Banu Soyer okudu.

NE OLMUŞTU?

Suç örgütü lideri Sedat Peker'in, Kıbrıs'ta uyuşturucudan temin edilen paraya dair trafiğin merkezinde olduğunu iddia ettiği Halil Falyalı ve eşinin bulunduğu konvoya 8 Şubat 2022'de akşam saatlerinde Çatalköy’deki evinin yakınlarında silahlı saldırı düzenlenmişti. Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş hayatını kaybetmişti.

Cinayet sonrasında soruşturmanın Türkiye ayağında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 9 ve 17 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen üç ayrı operasyonda, cinayetle doğrudan ya da dolaylı bağlantılı oldukları ileri sürülen 8 kişi gözaltına alınmıştı. Soruşturmanın Kıbrıs’ın kuzeyindeki ayağında Veysel Sare, Musa Çiçek ve Ömer Tunç yakalanmıştı. Veysel Sare, Musa Çiçek ve Ömer Tunç yargılanmak üzere 4 Mart 2022 tarihinde cezaevine gönderilmişti.

Mustafa Söylemez, Faysal Söylemez, Abdurrahim Çelik, Ender Yıldız ve Cengiz Şener tutuklanırken; Metin Süs ve iki şüpheli adli kontrolle serbest bırakılmıştı. 

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Mustafa Söylemez'i, "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan 2 kez müebbet hapis cezasına, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme" suçundan beraatine; diğer sanıklar Abdurrahim Çelik, Cengiz Şener ve Ender Yıldız'ı, "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan toplam 25'şer yıl hapis cezasına, "suç örgütü üyeliği" suçundan beraatine karar vermişti. Tutuklu sanıklardan Mehmet Faysal Söylemez ve Metin Süs'ün atılı tüm suçlardan beraatlerine hükmeden heyet, ayrıca Mehmet Faysal Söylemez'in tahliyesine yönelik karar almıştı. Mahkeme heyeti, sanık Cemil Önal hakkında ise “Tasarlayarak adam öldürme” suçundan 2 kez ve “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçundan hakkındaki davanın ayrılmasına hükmetmişti. 

Yeni Düzen gazetesinin haberine göre cinayet soruşturmasının Kıbrıs ayağında tutuklananlarla ilgili Girne Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Ömer Tunç ömür boyu hapis cezası, Veysel Sare 35 yıl hapis cezası ve Musa Çiçek 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

HALİL FALYALI HAKKINDAKİ İDDİALAR NELERDİ?

Suç örgütü lideri Sedat Peker, Halil Falyalı'nın Kıbrıs'ta uyuşturucudan temin edilen paranın trafiğinin merkezinde yer aldığı iddialarında bulunmuştu.

Peker'in iddiaları arasında, Falyalı'nın Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'a kasetle şantaj yaptığı ve onu "bu işlerin içine çektiği", Mehmet Ağar'ın da bu uyuşturucu ticareti ve diğer organizasyonların ortasında bulunduğu yer almıştı.

İddiaları yalanlayan Halil Falyalı ise Binali Yıldırım ve oğlu Erkam Yıldırım'ı tanımadığını öne sürmüş, "Hiçbir zaman uyuşturucu faaliyetinde bulunmadık, tasvip etmedik. Bunlarla ilgili ne bir sabıkamız ne bir mahkememiz olmuştur" demişti.

Adanın ünlü otel ve kumarhanelerinin sahibi olan Falyalı ise servetinin kaynağının bahis işleri olduğunu söylemişti.

Kuzey Kıbrıs'ta 2010 yılında açılan bir davada "tehdit" gerekçesiyle yargılanan ve tutuklanan Falyalı, daha sonra serbest kalmıştı.

Falyalı, 2021 ekim ayında ise "darp", "soygun" ve "zorla alıkoyma" suçlarına dair bir davada tutuklu olarak yargılanmıştı.

Girne Kaza Mahkemesinde görülen dava, takipsizlik nedeniyle geri çekilmiş, Falyalı aralık ayında serbest kalmıştı.

Halil Falyalı ve kardeşi Hüsnü Falyalı hakkında, Mayıs 2011’de Amerika’nın Virginya eyaletinde "kara para aklama" ve "uyuşturucu" suçlarından açılmış bir dava da bulunuyordu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Babacan, Kılıçdaroğlu ve Ergin'den Bakırhan'a taziye ziyareti

SONRAKİ HABER

Eski HDP Yüksekova eşbaşkanı tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa