07 Ağustos 2024 15:45

"Şakirpaşa Havalimanı rant uğruna kapatılmasın"

Çukurova Uluslararası Havalimanı nedeniyle kapatılması planlanan Şakirpaşa Havalimanı hakkında yapılan basın açıklamasında, “Şakirpaşa Havalimanı rant uğruma kapatılmasın” denildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Adana Şubesi ve TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu, 10 Ağustos 2024 tarihinde açılacak olan Çukurova Uluslararası Havalimanı nedeniyle kapatılması planlanan Şakirpaşa Havalimanı hakkında basın açıklaması yaptı.

Şakirpaşa Havalimanı girişinde gerçekleştirilen açıklamaya Adana Tabip Odası, KESK'e bağlı sendikalar, CHP milletvekilleri ile il örgütü ve DEM Parti il örgütü katıldı.

“ULAŞIM ZORLUKLARI NEDENİYLE VATANDAŞ MAĞDUR OLACAK”

BTS Genel Başkanı Tonguç Özkan, yaptığı konuşmada, 1937 yılından bu yana Adana ve çevre illerine hizmet veren Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılmasının büyük bir kayıp olacağını vurguladı. Özkan, yeni açılacak Çukurova Havalimanı’nın Adana’ya 40 km, Mersin’e ise 45 km mesafede olduğunu belirterek, ulaşım zorlukları nedeniyle vatandaşların mağdur olacağını ifade etti.

Özkan, “Adana’dan Çukurova Havalimanı'na ulaşmak fazladan 1 saat, Osmaniye ve diğer şehirlerden ise 2 saat yolculuk gerektirecek. Üstelik, şehiriçi ulaşım ve raylı sistemlerin olmaması, ulaşım maliyetlerini artıracak” dedi. Şakirpaşa Havalimanı'nın kapatılmasının, bölgedeki 5 milyon vatandaşın hava ulaşım hizmetlerinden mahrum kalmasına yol açacağını dile getiren Özkan, “Yeni havalimanları açılırken, mevcut havalimanlarının da yeterli kapasite ile çalışmaya devam etmesi ekonomik ve vatandaşa erişim açısından daha faydalıdır” dedi.

“YAP İŞLET DEVRET MODELİ KAMU YARARI TAŞIMIYOR”

Özkan, Çukurova Havalimanı'nın yap-işlet-devret modeliyle yapılmasının ve yolcu garantili olarak işletilmesinin kamu yararına aykırı olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı ve Ulaştırma Bakanı'nın Adana halkına Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılmayacağı yönünde verdikleri sözleri hatırlatan Özkan, “Bu işi bir müteahhite ihale edip onun ömür boyu hazineden ve yolcular üzerinden para kazanmasını sağlamak gerek kamu yararı gerekse ülke çıkarları açısından kabul edilemez bir uygulamadır. Bu havalimanının kapatılmaması çağrısında bulunuyoruz. Şakirpaşa Havalimanı, bölge halkına hizmet vermeye devam etmelidir” dedi.

“ULAŞIM SORUNLARINA YOL AÇACAK”

TMOB İKK Sekreteri Kerem Şahin, yap-işlet-devret modeliyle yapılan hastane, köprü ve havalimanlarının, kamu yararına olmadığını vurguladı. Bu modelin, halkın vergi yükünü artırdığını belirterek, 1937'den beri hizmet veren Şakirpaşa Havalimanı'nın, Türkiye'nin en eski ve en kolay ulaşılabilir şehir havalimanı olduğunu hatırlattı.

Çukurova Havalimanı'nın, Adana ve Mersin'in en yoğun bölgelerinden uzakta inşa edilmesinin ulaşım sorunlarına yol açacağını ifade eden Şahin, "Toplu taşıma altyapısının, 6 milyon nüfusa yeteceğini düşünmek yanlıştır. Ayrıca, havalimanı için seçilen tarım arazisi, tarım politikalarının samimiyetini sorgulatmaktadır," dedi. Şahin, hükümeti, Şakirpaşa Havalimanı'nı kapatma kararından vazgeçmeye ve meslek odalarının bilimsel ve halktan yana çözümlerine kulak vermeye çağırdı.

“HANGİ GEREKÇE İLE KAPATIYORSUNUZ?​”

CHP Adana Milletvekilleri, Şakirpaşa Havalimanı'nın kapatılmasını protesto eden eylemde söz aldı. İlk konuşmayı yapan Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Şakirpaşa Havalimanı'nın 87 yıldır hizmet verdiğini, dört yıl süren etütler sonucunda hiçbir olumsuz hava koşulundan etkilenmediğini ve Türkiye'nin kar eden üç havalimanından biri olduğunu dile getiren Şevkin, "Hangi gerekçeyle burayı kapatıyorsunuz? Adana'yı gittikçe büyük köy haline getiriyorsunuz. Karayolları gitti, TRT gitti, Devlet Demiryolları'nın bakım istasyonu taşındı. Adana'nın içini boşaltıyorsunuz" diye konuştu.

“RANT UĞRUNA 500 MİLYON EURO HARCANDI”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Şakirpaşa Havalimanı'nın dünyanın en güvenli havalimanlarından biri olduğunu belirterek, "2002 yılında AKP iktidara geldi. 2011 yılında 15 Aralık'ta Çukurova Havalimanı ihalesi yapıldı. Ancak bu alan, tarım ürünlerinin yetiştiği birinci sınıf tarım topraklarıdır. 8000 dekar alanı istimlak ettiler ve ihale bedeli 370 milyon Euro'dan 500 milyon Euro'ya çıktı" dedi.

Çukurova Havalimanı'nın inşaatının 13 yıldır sürdüğünü, dört firmanın iflas ettiğini ve maliyetin arttığını vurgulayan Barut, "Şakirpaşa Havalimanı'nı modernize etmek 50 milyon Euro iken, AKP rant sevdasıyla 500 milyon Euro'ya yeri yanlış bir havalimanı yaptı" diye konuştu.

BAKAN’IN AÇIKLAMALARINA TEPKİ

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'nun "Adana Havalimanımızı kapatmıyoruz" şeklindeki açıklamalarına tepki gösteren Barut, "10 Ağustos'ta gece yarısı uçuş yok. Kapatılan bir şeyi kapatmıyorum diyemezsiniz," ifadelerini kullandı. Barut, Adana halkına ve konuya duyarsız kalan milletvekillerine çağrıda bulunarak, Şakirpaşa Havalimanı için birçok kez kanun teklifi, araştırma önergesi, soru önergesi ve basın açıklaması yaptıklarını hatırlattı. "Adana Havalimanı'nın kapatılmaması için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

MÜTEAHHİTİN KARI İÇİN KAPATILIYOR, İZİN VERMEYECEĞİZ

CHP Milletvekili Orhan Sümer, uçak inmeyen ve yolcusu olmayan havaalanlarına kaynak ayrılırken, yıllık altı milyon yolcu kapasitesi olan Şakirpaşa Havalimanı'na kaynak bulunamamasının gerekçesiz olduğunu vurguladı. Sümer, "Adana'da sendikalar ve kitle örgütlerinin dışında ticaret odası, sanayi odası, ticaret borsası gibi kurumların sessiz kalması üzücüdür" dedi.

İhaleyi alan firmanın televizyonlarda Adanalılarla alay edercesine Şakirpaşa Havalimanı'nı kapattıracağız, çünkü burası kapanmazsa gelirimiz azalacak” dediğini ifade eden Sümer, iktidarın rant odaklı projelerine karşı mücadele edeceklerini ve Adana Havalimanı'nın kapatılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Edip Cansever 96 yaşında | Umutsuzluk içinde umut devşirmeye çalışan bir şair

SONRAKİ HABER

ABD ve İngiltere, İsrail'in davet edilmemesi üzerine Nagazaki törenine katılmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa